Nanning Nanningsz van Foreest

Is your surname van Foreest?

Research the van Foreest family

Nanning Nanningsz van Foreest's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Nanning Nanningsz van Foreest

Birthdate:
Birthplace: Alkmaar, North Holland, The Netherlands
Death: before December 6, 1668
The Hague, South Holland, The Netherlands
Place of Burial: de Grote Kerk te Alkmaar
Immediate Family:

Son of Nanning van Foreest and Maria van Hattem
Husband of Machteld van Sonnevelt
Father of Hester van Foreest; Nanning van Foreest; Anna van Foreest; -dochter- van Maria van Hattem & van Foreest and -jong overleden zoon- van Maria Hattem & van Foreest
Brother of Helwich Nanningsdr van Foreest; Geertruijd van Foreest; Jorden van Foreest and Aelbregt van Foreest
Half brother of Margaretha van Foreest

Managed by: Deurvorst
Last Updated:

About Nanning Nanningsz van Foreest

Nanning van Foreest (Alkmaar, 1578 – Den Haag, 30 november 1668), meesterknaap van Holland, was onder meer vroedschap en secretaris van Alkmaar en raadsheer en rekenmeester van de Rekenkamer der Domeinen in Holland.

Biografie

Nanning van Foreest werd geboren als zoon van Nanning van Foreest en Maria van Hattem. In 1607 trouwde hij te Alkmaar met Machteld van Sonnevelt (ca. 1585-1616), dochter van de Alkmaarse thesaurier Hendrik van Sonnevelt en Anna Daems. Zij kregen vier kinderen: drie dochters en een zoon. Hun zoon Nanning zou jong en ongehuwd overlijden. De oudste dochter Anna van Foreest (1609-1654) zou trouwen met de vooraanstaande Amsterdamse regent Pieter van Loon, en de jongste dochter Hester van Foreest (1615-1705) zou in het huwelijk treden met haar verre achterneef Dirk van Foreest.

Naast zijn politieke functies, bekleedde Nanning van Foreest ook belangrijke bestuursfuncties in het waterbeheer in het Noorderkwartier. Hij toegevoegd bedijker van de Beemster, bedijker, penningmeester en hoofdingeland van de Heerhugowaard, hoofdingeland van de Schermer, en rentmeester van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier.

Nanning behoorde tot de Loevesteinse factie van staatsgezinden in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij werd op 2 april 1666 aangesteld als lid van de commissie ter educatie van prins Willem III van Oranje-Nassau, evenals Johan de Witt, Gillis Valckenier en Pieter de Graeff. Ruim twee jaar later, op 30 november 1668 overleed Nanning van Foreest te Den Haag, en hij werd op 6 december 1668 begraven in de Grote Kerk te Alkmaar.

view all

Nanning Nanningsz van Foreest's Timeline

1578
1578
Alkmaar, North Holland, The Netherlands
1609
1609
Age 31
1611
1611
Age 33
1615
1615
Age 37
1668
December 6, 1668
Age 90
The Hague, South Holland, The Netherlands
December 6, 1668
Age 90
de Grote Kerk te Alkmaar
????
????