Nediljko Domingo Kunac

Is your surname Kunac?

Research the Kunac family

Nediljko Domingo Kunac's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Nediljko Domingo Kunac

Birthdate: (83)
Birthplace: Podgora, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Death: June 21, 2002 (83)
Podgora, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
Place of Burial: Podgora, Novo groblje, Hrvatska
Immediate Family:

Son of Ivan Kunac and Antica Kunac (Letica)
Husband of Magdalene Kunac (?)
Brother of Mate Kunac; Mijo Miho Kunac and Ivanka Nevenka Vrsaljko (Kunac)

Managed by: Private User
Last Updated:

About Nediljko Domingo Kunac

Nediljko lived in Argentina for his working life. His wife Magdalene was born in Slavonia and died in Argentina. They had no children.

NEDILJKO DOMINGO KUNAC IZ ARGENTINE U POSJETU

ŠKOLSKOM KOLEGI fra ANTI SEKELEZU U VRLICI

RAVNATELJ ŠKOLE IZ AVENIJE CROATIA

13.rujna 1999.

Nediljko Domingo Kunac, rođen u Podgori 1918. godine, ovih dana boravi u Vrlici kod fra Ante Sekeleza, svoga prijatelja s kojim je 1931. godine krenuo u sinjsko Sjemenište. Kunac je u Vrliku došao iz Argentine gdje je već 17 godina ravnatelj Franjevačke škole "Naša Gospa Marija Bistrička" na koju dužnost ga je 1982. godine, pri utemeljenju škole, imenovao tadašnji provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Šimun Šipić.

Životna priča Nediljka Kunca više je nego zanimljiva. Po završetku klasične gimnazije u Sinju krenuo je na studij prava u Zagreb. U 2. svjetskom ratu bio je hrvatski vojnik, pa je u kolovozu 1945. dospio u Italiju odakle je tri godine kasnije stigao u Argentinu. Odmah je dobio posao činovnika u državnom Ministarstvu rada, ali se već nakon godinu dana odlučio na vlastiti biznis. Mjesečno je proizvodio 4-5 tisuća komada džempera koje je prodavao u vlastitom lancu trgovina, sve do odlaska u mirovinu 1982. godine.

- U dijelu Buenos Airesa, naselju Vučetićima, gdje je župna crkva Gospe Marije Bistričke, uprava naše franjevačke Provincije osnovala je školu s Gospinim imenom, a ja sam imenovan njenim upraviteljem i opunomoćenikom Provincije. Škola je počela sa 85 učenika, a danas je pohađa 1200 osnovaca i srednjoškolaca. Od 1993. godine država je priznala školu i subvencionirala njeno financiranje. Duž Avenije Croatia, gdje je sjedište škole, Argentinci svoje trgovine nazivaju Croatia, čime izražavaju svoje poštovanje prema Hrvatima. Najsretniji sam bio kada smo u toj našoj školi 1995. godine ugostili hrvatskog veleposlanika Matka Medu. Inače, hrvatska državna zastava je službena zastava škole, a škola ima nogometno društvo i folklornu grupu - kaže Kunac koji posao upravitelja od prvoga dana obavlja bez naknade.

Nediljko Kunac se prvi put vratio u Hrvatsku 1990. godine. Da ga oslobode obveze u školi, veli da bi se stalno vratio u domovinu. U Podgori još ima sestru i brata. Djece nije imao, ali je bio usvojio i odgojio jedno dijete, danas fra Antu Širovića, svećenika na službi u Bistrici. Naš sugovornik drži da bi se puno Hrvata vratilo iz Argentine da ovdje mogu naći bolje uvjete, jer i u Argentini je kriza. Mladima poručuje da se ne odlučuju odlaziti iz Hrvatske osim u krajnjoj nuždi.

view all

Nediljko Domingo Kunac's Timeline

1918
August 4, 1918
Podgora, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
2002
June 21, 2002
Age 83
Podgora, Splitsko-dalmatinska, Hrvatska
June 22, 2002
Age 83
Podgora, Novo groblje, Hrvatska