Nicolaus Matthiae Forsskåhl

Is your surname Forsskåhl?

Research the Forsskåhl family

Nicolaus Matthiae Forsskåhl 's Geni Profile

Records for Nicolaus Matthiae Forsskåhl

4,931 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Nicolaus Matthiae Forsskåhl

Death:
Immediate Family:

Son of Matthias Forsskåhl
Father of Jakob Forsskåhl

Managed by: Per Anders (PA) Johannssen
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Nicolaus Matthiae Forsskåhl

Nicolaus Matthiae Forsskåhl var kyrkoherde i Hollola socken 1575-1598.

Hollolan laajassa seurakunnassa, jonka pyhättönä oli 1400-luvulla rakennettu Pyhän Neitsyt Maarian harmaakivikirkko, oli kirkkoherrana vuodesta 1568 alkaen Nicolaus Matthiae Forschollen (alunperin Forsskål). Kustaa Vaasan aikana vuonna 1556 Hollolan pappilan tilukset oli muutettu kuninkaankartanoksi.

Siten Forschollenilla ei ollut virkaan tullessaan muutamaan vuoteen käytössään pappilan maita, mikä aiheutti hänelle monenlaista vaikeutta mm. hevosenpidossa ja rehun saannissa. Kun kuninkaankartano lakkautettiin vuonna 1572, sai kirkkoherra aikaisemman pappilan tilukset hoitoonsa viimeistään seuraavana vuonna. Forschollen omisti lisäksi itse vuonna 1582 ostamansa talon, josta hän suoritti verona ratsupalvelusta.

Samanaikaisesti Forschollenin kanssa, siis vuonna 1568, Hollolan kappalaisen virkaan tuli Marcus Eschilli (Eskilinpoika). Tuolloin seurakunnassa oli kaksi muutakin kappalaista, sillä siihen aikaan nämä hoitivat emäseurakunnasta käsin kappeliseurakuntien tehtäviä, Georgius SimoniNastolassa ja Johannes JacobiAsikkalassa.

Vuoden 1571 hopeaveroluettelon mukaan kirkkoherra Nicolaus Forschollen maksoi veroa rahana 31 ½ mk ja hopeana 1 luoti 3 ½ kvintiiniä, kun taas kappalainen Marcus Eschilli maksoi verona vain 4 mk. Varallisuudessa oli siten huomattava ero. Hollolassa pappila oli silloin kuninkaankartanona, joten kirkkoherralla ei ollut karjavarallisuutta. Säilyneiden tietojen perusteella on arvioitavissa, että pappilan karja oli ollut verraten suuri ennen kartanon perustamista.

Kirkkoherra Forschollenin kuoltua vuonna 1598(?) tuli Marcus Eschillistä hänen seuraajansa vuonna 1601. (Lähde: MyHeritage/Eila Tuomola)