Nikola Bošković /Boscovich

Is your surname Bošković /Boscovich?

Research the Bošković /Boscovich family

Nikola Bošković /Boscovich's Geni Profile

Records for Nikola Bošković /Boscovich

9,114 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

About Nikola Bošković /Boscovich

http://silvanaurbs.blog.hr/arhiva-2006-06.html#dan16

Nikola Bošković

Nikola je došao u Dubrovnik iz Hercegovine kao maloljetni dječak za 'šegrta' (pomoćnika) trgovcu Radi Gleđeviću. Orahov Do, rodno mjesto Ruđina oca, jedno je malo Hercegovačko selo ponad naselja Slano u Dubrovačkom primorju, tik uz današnju granicu Republike Hrvatske, a ondašnju granicu Dubrovačke republike.

Selo je i 'danas' nastanjeno katoličkim življem. Nema razloga vjerovati da nije bio isti sastav stanovništva toga malog siromašnog mjesta u ljutom kršu i prije 300 i više godina, kao uostalom i u drugim dijelovima zapadne Hercegovine. Teško je nadalje vjerovati da bi Rade Gleđević uzeo za šegrta vlaha pravoslavca i riskirao svađu sa senatom, a još teže da bi mu Republika ikad dopustila da vlah srbin tu i prenoći.

Malo je Nikola Bošković ostao u Dubrovniku, tek toliko da svikne na drugačiju čeljad, pa koliko toliko i na posao, jer ga je Gleđević ubrzo (svakako u statusu šegrta) poveo sa sobom u Dubrovačku koloniju u novom pazaru u Srbiji.

Tamo je odrastao, naradio se, obolio i na pragu starosti vratio se u Dubrovnik. Arhivski dokumenti iz 1690. daju dosta informacija o Nikoli Boškoviću kao čovjeku prijeke naravi kojima se bavilo sudsko vijeće Republike u nekoliko navrata.

Vrijedno spomena je da je jednom bio tužen jer nije vratio dug, a također je zanimljiva tužba jedne sluškinje (Nika Ivanova sluškinja u Klaudija Fitića), jer ju je fizički napao zato što mu nije htjela prodati kokoš. to je bilo dvije godine prije nego se oženio, ali svakako više godina iza kako se bolestan vratio u Dubrovnik.

Iz istih izvora poznato je da je kao ugledni (ali ne i bogati) građanin postao članom 'lazarina' s 18 glasova 'za' i 7 glasova 'protiv' (postojale su dvije velike građanske bratovštine obrtnika «antunini» po sv. Antunu i «lazarini» po sv. Lazaru, a prijem u bratovštinu nije bio jednostavan što dokazuje i predočeni omjer glasova). Da ne bi bilo jednostrano, nisu se Nikolom Boškovićem bavili sudovi samo zbog tužbi na njega, bavili su se i zato jer je i on tužio. Istina, to je bilo već nakon ženidbe (1692. i 1693.) i uglavnom su bile tužbe za krađu.

Po svemu sudeći Nikola Bošković vratio se u Dubrovnik poslije velikog potresa 1677., ali koliko poslije, ne zna se. ono što se pretpostavlja za njega, usporedbom s drugim nekim slučajevima, moglo je biti u vrijeme kad se grad još nije ni približno oporavio od strašnog udesa koji je prorijedio stanovništvo i ostavio sirote i beskućnike.

To je bilo i doba kad se iz redova bratovština stvaralo novo plemstvo, da bi se kako-tako održala aristokratska Republika. Svakako Bošković nije primljen u redove senatora, iako je biološki minimum vlasteoskih obitelji tih godina dosegao demografsko dno. no to je bio i izravan povod njegove ženidbe, tj. udaje mlade sedamnaestogodišnje Pavle, kćeri republičkog povjerenika Bartolomea Bettere za jednog osrednje imućnog obrtnika, stara i bolesna. u nedostatku odgovarajućih ženika, Republika je oslobodila obveze međusobne (odgovarajuće) ženidbe i udaje samo između plemstva, pa iz toga doba datiraju mnogi miješani brakovi plemstva i građanstva.

Tako je Nikola Bošković postao vlastelinski zet i to u uglednoj obitelji Bettera, koja je Republiku zadužila poduzetništvom i obnovom nakon katastrofe.

Želim samo kazati kako ženidbom nije ušao u neku sirotinjsku obitelj. Mlada Pavle bila je profinjena i za svoje vrijeme vrlo obrazovana djevojka (kao i ostale joj dvije sestre, koja se je služila latinskim jezikom).

Iste godine kad se je vjenčao preselio se u iznajmljenu kuću s đardinom (vrtom) na 'busovini', a držao je i konja. Poznato je iz sudskih vrela njegovo druženje s kontroverznim kapetanom Vickom Bujovićem iz Perasta. Za njega se opet zna da je bio protuturski nastrojen, ali i brutalan prema svojim ukućanima, osobito slugama, pa taj detalj iz Boškovićeve biografije nije bio po volji Republici koja je zbog nekog slučaja bila u to umiješana.

Ali sve je to nestalo (Pavle Bettera Bošković bila je kuma jednom njegovom djetetu), kad je Nikola Bošković zalegao u postelju, odakle će ga odnijeti samo na Boninovo (groblje).

Od koje je bolesti Bošković bolovao nije poznato, nigdje se ne spominje. to je ostala tajna u obitelji koju ni jednom riječi ne spominju ni u privatnim pismima (sačuvanim) između Anice i Ruđera tijekom dugih godina. Ono što se može razabrati iz te prepiske je sumorna atmosfera doma u kojoj je fizički dotrajavao njihov otac.

Iako star (za ondašnje pojmove, a osobito naspram mlađahnoj ženi) Nikola Bošković je bio otac osmero djece, od kojih je pet rođeno dok je ozbiljno bolovao (dvije sestre su nosile ime Marija: jedna se je udala od 13 godina i to je jedino Boškovićevo dijete koje je zasnovalo vlastitu obitelj; druga Marija je postala dumna (časna sestra), te petero braće: Božo koji je ostao s roditeljima, Bartul, isusovac, Ivan-Dominik, dominikanac, Petar je izvršio suicid, Marko je umro u djetinjoj dobi i Ruđer, isusovac, te najmlađa kći Anica, koja je ostala uz majku (Pavle Bettera-Bošković umrla je navršivši 100 godina).

Truhelka, koji je pisao o Boškoviću («Boškovićeva vita domestica») ili samo oni koji su njegove zabilješke tako iščitali (S. Stojan: 'Anica Bošković', Dubrovnik, HAZU, 1999., str. 20), kalkuliraju da je Nikola možda umro na sličan način kao i Ruđer od patološke potištenosti, paranoidnih ideja na koja je došla i fizička bolest. Da je nešto od toga bilo u genima može se zaključiti i po Petrovom samoubojstvu u 23. godini života.

Zato njegova bolest ovijena velom šutnje ostavlja prostora svakojakim zaključcima.

Gdje su se rodila ostala boškovićeva djeca, nije poznato, jer najpoznatiji od njih Ruđer i Anica rođeni su u gradu u popaljenoj ulici, koja se strmo penje prema zidinama.

Iako nije bila u prvom redu kuća na stradunu bila mu je nadomak, pa s dvije funjestre (prozora) ili s balkona moglo se vidjeti Stradun. Bošković ju je kupio na dražbi 27. studenog 1705. i u nju uselio sa suprugom i petero djece. poznato je da su imali na 'konalu' jednu dosta oronulu kuću u kojoj su provodili dosta vremena, a to se doznaje iz prije spomenute prepiske Anice s bratom Ruđom.

view all 13

Nikola Bošković /Boscovich's Timeline

1641
1641
Orahov Do, Federacija Bosna i Hercegovina, Bosnia and Herzegovina
1692
March 18, 1692
Age 51
Dubrovnik Republic
1693
September 6, 1693
Age 52
Dubrovnik, Dubrovnik Republic
1696
March 20, 1696
Age 55
Dubrovnik, Dubrovnik Republic
1699
April 27, 1699
Age 58
Dubrovnik, Dubrovnik Republic
1701
August 6, 1701
Age 60
Dubrovnik, Dubrovnik Republic
1704
August 18, 1704
Age 63
Dubrovnik, Dubrovnik Republic
1707
April 27, 1707
Age 66
Dubrovnik, Dubrovnik Republic
1711
May 18, 1711
Age 70
Dubrovnik, Dubrovnik Republic
1714
November 3, 1714
Age 73
Dubrovnik, Dubrovnik Republic