Niels Berner Sørenssen

Is your surname Sørenssen?

Research the Sørenssen family

Niels Berner Sørenssen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Niels Berner Sørenssen

Birthdate: (82)
Birthplace: Kristiansand, Vest-Agder, Norway
Death: June 19, 1857 (82)
Kristiania, Norway
Immediate Family:

Son of Søren Christensen and Christenze Abrahamsdatter Just
Husband of Elisabeth Dorothea Augusta Weidemann
Father of August Sørenssen; Julie Marie Sørenssen; Laura Emilie Sørenssen; Søren Aimar Sørenssen; Aimar August Sørenssen and 4 others
Brother of Christian Sørenssen; Bente Christine Sørensdatter and Benedicte Sørensdatter
Half brother of Christian Sørenssen and Kirstina (Stine) Sørensdatter

Occupation: Professor i medisin (dr. med.), Professor i medisin, var en av grunnleggerne til Rikshospitalet
Managed by: Private User
Last Updated:

About Niels Berner Sørenssen

Fra overlege H. Gjør's "Mindetale over Professor N.B. Sörenssen":

"Ved vort universitet oprettelse var det, som selskabet bekjendt, professorene Skjelderup, Thulstrup og Sörenssen, som i fælleskab grundlagde vor medicinske skole, og disse tre höit fortjente mænd er altsaa den norske lægevidenskabs fædre."

Nils Sørenssen ble student med utmerkelse 1790 og cand.philos. året etter - begge deler fra universitetet i København. Han reiste så hjem og studerte nyere språk, men i 1793 vendte han tilbake til København og tok i 1800 medisinsk eksamen med laud.

I noen år var han så ansatt som kandidat og senere som reservemedikus ved Det Kongelige Frederiks hospital. Dessuten fungerte han samtidig i fem år som distriktslege ved Købehavns fattigvesen.

Allerede i 1804 tok han doktorgraden, som ble særdeles hederlig bedømt av det medisinske fakultet. Samme år ble han medlem av Det Kongelige Medicinske Selskab i København. Han fungerte i 1 1/2 år som selskapets sekretær.

I 1807 kom han hjem til Norge og ble ansatt som landsfysikus i Jarlsberg grevskap med bopel i Tønsberg. To år etter ble han forflyttet til Skien som lege ved amtssykehuset og landsfysikus i Bratsberg. På samme måte som han i Tønsberg hadde gjort seg aktet og avholdt som lege, vant han også her snart stor tillit og sympati. Dette i forening med den anseelse han tidligere hadde fått i København, gjorde nok sitt til at han 3. juni 1814 - samtidig med doktor Thulstrup - ble utnevnt til professor i medisin ved det nyopprettede Kongelige Frederiks Universitet i Kristiania. Han var også med på å stifte Det Medicinske Selskab.

Ved siden av å være professor hadde Sørenssen også andre stillinger. En tid var han kst. stadsfysikus i Kristiania. I en årrekke var han overlege ved Akershus Amtssykehus i Oslo. Da Rikshospitalet ble åpnet i 1826, ble professor Sørenssen ansatt som overlege ved den medisinske avdeling. Denne stillingen hadde han til 1839. Han tok avskjed som professor i 1840.

Professor Sørenssen var kjent som en meget dyktig klinisk lærer, og omtales med stor sympati av den generasjon som fulgte etter ham, nemlig Conradi, Faye, Boeck, Heiberg, Sandberg m.fl. Sandberg roser ham for "sit skarpe, geniale overblik, sin vindende fremtræden, klare fremstilling, i det hele for sin rige ydre og indre begavelse".

I en minnetale over ham uttalte garnisjonsprest Aug. Fr. Boyesen følgende:

"Han hörte til de personligheder hos hvem en ædel og klar sjæl med sjelden anskuelighed er præget i et udtryksfuldt aasyn. De friske, varme ansigtsfarve og det glansfulde, hvide haar forhöiet udtrykket av ædle, værdige og milde træk, hvori öiets lys på en høist velgjörende maade udtaalte det rige indre. Det hele totalindtryk af hans personlighed gjorde en virkning, hvorom det er sagt at der blev lyst, hvor han traadte ind".

Foruten for det medisinske studiet, hadde Sørenssen like til det siste en levende interesse for de gamle klassikere. Han var høy frimurer.

Professor dr. med. Nils Sørenssen bodde i eget hus i Kirkegaten, den nåværende Engebrets Cafe (1958 red. anm.) . Etter professorens død solgte fr Augusta Sørenssen huset i Kirkegaten i 1862 til Engebret Christophersen, som fra 1857 hadde drevet kafevirksomhet på hjørnet av Kirke- og Rådhusgaten.

Han var R. av Vasaordenen og R. av Nordstjerneordenen.

- "Slekten Sørenssen fra Finsland" av Fredrik L'Orange Sørenssen, 1958

view all 12

Niels Berner Sørenssen's Timeline

1774
July 14, 1774
Kristiansand, Vest-Agder, Norway
1808
January 3, 1808
Age 33
Tønsberg, Vestfold, Norge
1810
March 2, 1810
Age 35
Tønsberg, Vestfold, Norge
1812
April 15, 1812
Age 37
Skien, Telemark, Norge
1814
October 23, 1814
Age 40
Kristiania, Norway
1815
1815
Age 40
1817
October 19, 1817
Age 43
Kristiania, Norway
1820
March 8, 1820
Age 45
Kristiania, Norway
1823
January 6, 1823
Age 48
Kristiania, Norway