Nils Person Stålby

Is your surname Staalby?

Research the Staalby family

Nils Person Stålby's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Nils Pederson Staalby

Birthdate:
Birthplace: Sverige, Åker Prgj.
Death: Died in Tysse
Immediate Family:

Son of Per Nilson Nilsson Smedby and Karin Eriksdotter Smedby
Husband of Anna Pedersdatter Tveit
Father of Kari Nilsdatter Tveit; Marita Nilsdatter Tveit; Sesilia Nielsdatter Tveit; Anna Nilsdtr. Tveit; Peder Nilsson Tveit and 3 others

Occupation: Bonde på Tveit, Frå Sverige -Sjå eige skriv
Managed by: Trond Heide Henningsen
Last Updated:

About Nils Person Stålby

Nils var svensk, født i Medåker i Uppsalas län. Han ble dreng for storebroren Olof som han røk uklar med.

I 1715 lyger han seg to år eldre enn han er, og blir innrullert som soldat i Strömsholms regiment. En mil hjemmefra får han tildelt eget soldattorp, Staaltorp, slik reglene er for det militære. Han har våpen uniform og utstyr hjemme. Nabobønder er forpliktet til å stelle torpet mens Nils er i krigen.

Ved juletider 1715 blir han mobilisert og må forlate Staaltorp. Etter fremmøte får han tilnavnet Staalbåge, etter torpet han fikk, og han tilhører nå Strömsholms kompani, 1. bataljon av Vestmannland regiment, soldat nr. 1043.

26 februar 1716 er han med i Karl VII's arme i felttoget mot Norge.

Etter flere trefninger kommer de seg rundt de største forsvarsverkene, og når frem til Christiania. Han er redd; og krigen får ham til å angre på at han løy seg to år. Regimentet, som talte 600 mann og som ble ledet av oberst Falkenberg, blir beordret mot Moss og inntar byen uten særlig motstand.

Grytidlig den 26. april 1716 nærmer de norske styrkene til Brigadær Bugge seg sentrum av byen fra sør. Fra nord kommer troppene til oberstløytnant Huitfeld. På havnen var admiral Gabel kommet inn med krigskip med 64 kanoner. Nils var nå, sammen med sine 600 våpenbrødre, omringet av en styrke som talte ca. 2000 mann. Det ble forhandlet om kapitulasjon, men de svenske offiserene hadde fått klare ordrer om at overgivelse til fienden ville bli straffet med døden. De norske styrkene hadde ikke annet valg enn å åpne ild mot sentrum av byen. Da striden hadde vart i 3 timer, var 78 svenske og 30 norske soldater falt og mange var såret. Offiserene forstod nå at det var nytteløst å forsette kampen, og 522 soldater og offiserer overgir seg betingelsesløst. I frykt for et større svensk motangrep mot byen, hvor fangene er blitt holdt, blir samtlige svensker ført ombord i krigskipene, under admiral Gabels kommando, og ført over til Drammen.

En sommerdag, et par måneder senere, blir Nils Pederson Stålby sammen med noen andre fanger fraktet til Bergenhus. Andre blir fraktet til andre byer i landet.

Siden de fleste unge menn er mobilisert til krigstjeneste er det prekær mangel på arbeidskraft på gårdene. Fra Bergen blir han fraktet til Hope i Sunhordland. Godseier Peder Tysse i Samnanger får beskjed om at han kan hente en svensk krigsfange til å hjepe seg på gårdene sine så lenge krigen varer.

Det er tøft for Nils å komme til Samnanger, folk spytter i forakt når de ser ham i sin slitte blågule karoliner-uniform. Men en ung pike ser forsiktig på ham og smiler, dette varmer og gir ham håp. Piken er Anna, datter av selveste godseieren. Om sommeren må jentene opp til stølene ved Kvamskogen. Peder er bekymret for jentene, siden det er mye bjørn i området. Han beordrer derfor Nils til å jakte på bjørnene og holde dem borte fra seteren.

Hele sommeren kan de møtes uten at noen får vite om deres hemmelighet. En kirkesøndag i 1718 leser presten opp brevet han har fått om at Karl VII er falt ved Halden festning, og at kampene ved grensen er opphørt. Det utspiller seg gledesscener i kirken, men Anna virker urolig, hun snur seg og ser nervøst bak på Nils som sitter på bakerste benk på motsatt side. Hva vil nå skje med deres fremtid. Som ventet får han beskjed av Peder å gi seg i vei mot Sverige. Anna forteller da om deres forhold og at hun er gravid. Peder blir rasende, Anna truer med å kaste seg i fossen hvis ikke Nils får bli. Peder forstår at datteren deres ikke kan få et barn som ikke er ekte født, derfor må de gifte seg. Siden hun er gravid får hun ikke bære brudekrone, men må ha på skaut i bryllupet, som blir holdt rett før jul, den 17. desember 1719.

Nils sin bakgrunn som fiende er snart glemt og han blir etterhvert godt likt i Samnanger. De overtar gården Tveit og her får de 8 barn sammen. 15 lykkelige år får de på gården, som bare er deres, helt til året 1733, da katastrofen atter en gang rammer dem. En kraftig influensaepidimi rammer landet. Nils blir alvorlig syk og på høsten samme år mister han bevisstheten og forlater Anna og barna, da han blir tatt dit hvor tid og rom går i ett. Nils er borte, en epoke er over og en lokal legende er blitt virkelighet.

Anna kan ikke være alene. Hun treffer Peder Tomassen Tysseland og gifter seg med han i 1734. De forlater Tveit og bosetter seg på hennes farsgård på Langeland i Samnanger.

Fritt etter Atle Austestadsbok 'Nils Stålby, Karolinen i Samnanger

Kilppet fra: http://home.online.no/~harmell/slektsbok.html


Kilde: Jakthavnsfolket.

Nils pedersson Stålby var fra Åker prestegjeld i Sverige. Han var en svensk soldat som vart teken til fange saman med 521 andre i slaget på Moss 23. april 1716 under den store nordiske krigen. Ei tid etter kom han som krigsfange til Bergen. Storbonden peder hansson Tysse reiste til Bergenshus for å kjpa seg billig arbeidskraft og kom heim med Nils Stålby. Nils var då berre 19 år gammal.

Peder Tysse hadde berre ei dotter som levde opp. Ho heitte Anna og var fødd i 1700. Utpå våren viste det seg at jenta var gravid - og drenggen, krigsfangen Nils Stålby, var faren. Då Peder Tysse fikk kjennskap til dette, fekk Nils Stålby marsjordre på timen; han vart jaga tilbake til Bergenshus med det same. Segna fortel at Anna då vart heilt ifrå seg og ville ta livet av seg. faren visste derfor ikkje anna råd enn å henta Nils heim att.

Anna og Nils vart gifte i 1720 og fekk bygsla Tveit hos peder Tyse. Sesilia (Sissel) var det tredje barnet deira. Nils - namnet har gått att i slekta seinare.


Niels var svensk, født i Medåker i Uppsalas län. Han ble dreng for storebroren Olof som han røk uklar med.

I 1715 lyger han seg to år eldre enn han er, og blir innrullert som soldat i Strömsholms regiment. En mil hjemmefra får han tildelt eget soldattorp, Staaltorp, slik reglene er for det militære. Han har våpen uniform og utstyr hjemme. Nabobønder er forpliktet til å stelle torpet mensNiels er i krigen.

Ved juletider 1715 blir han mobilisert og må forlate Staaltorp. Etter fremmøte får han tilnavnet Staalbåge, etter torpet han fikk, og han tilhører nå Strömsholms kompani, 1. bataljon av Vestmannland regiment, soldat nr. 1043.

26 februar 1716 er han med i Karl VII's arme i felttoget mot Norge.

Etter flere trefninger kommer de seg rundt de største forsvarsverkene, og når frem til Christiania. Han er redd; og krigen får ham til å angre på at han løy seg to år. Regimentet, som talte 600 mann og som ble ledetav oberst Falkenberg, blir beordret mot Moss og inntar byen uten særligmotstand.

Grytidlig den 26. april 1716 nærmer de norske styrkene til Brigadær Bugge seg sentrum av byen fra sør. Fra nord kommer troppene til oberstløytnant Huitfeld. På havnen var admiral Gabel kommet inn med krigskip med64 kanoner. Niels var nå, sammen med sine 600 våpenbrødre, omringet aven styrke som talte ca. 2000 mann. Det ble forhandlet om kapitulasjon, men de svenske offiserene hadde fått klare ordrer om at overgivelse til fienden ville bli straffet med døden. De norske styrkene hadde ikke annet valg enn å åpne ild mot sentrum av byen. Da striden hadde vart i 3timer, var 78 svenske og 30 norske soldater falt og mange var såret. Offiserene forstod nå at det var nytteløst å forsette kampen, og 522 soldater og offiserer overgir seg betingelsesløst. I frykt for et større svensk motangrep mot byen, hvor fangene er blitt holdt, blir samtlige svensker ført ombord i krigskipene, under admiral Gabels kommando, og ført over til Drammen.

En sommerdag, et par måneder senere, blir Niels Person Stålby sammen med noen andre fanger fraktet til Bergenhus. Andre blir fraktet til andrebyer i landet.

Siden de fleste unge menn er mobilisert til krigstjeneste er det prekærmangel på arbeidskraft på gårdene. Fra Bergen blir han fraktet til Hope i Sunhordland. Godseier Peder Tysse i Samnanger får beskjed om at hankan hente en svensk krigsfange til å hjepe seg på gårdene sine så lengekrigen varer.

Det er tøft for Niels å komme til Samnanger, folk spytter i forakt når de ser ham i sin slitte blågule karoliner-uniform. Men en ung pike ser forsiktig på ham og smiler, dette varmer og gir ham håp. Piken er Anna,datter av selveste godseieren. Om sommeren må jentene opp til støleneved Kvamskogen. Peder er bekymret for jentene, siden det er mye bjørni området. Han beordrer derfor Niels til å jakte på bjørnene og holdedem borte fra seteren.

Hele sommeren kan de møtes uten at noen får vite om deres hemmelighet. En kirkesøndag i 1718 leser presten opp brevet han har fått om at Karl VII er falt ved Halden festning, og at kampene ved grensen er opphørt. Det utspiller seg gledesscener i kirken, men Anna virker urolig, hun snur seg og ser nervøst bak på Niels som sitter på bakerste benk på motsatt side. Hva vil nå skje med deres fremtid. Som ventet får han beskjed av Peder å gi seg i vei mot Sverige. Anna forteller da om deres forholdog at hun er gravid. Peder blir rasende, Anna truer med å kaste seg ifossen hvis ikke Niels får bli. Peder forstår at datteren deres ikke kan få et barn som ikke er ekte født, derfor må de gifte seg. Siden huner gravid får hun ikke bære brudekrone, men må ha på skaut i bryllupet, som blir holdt rett før jul, den 17. desember 1719.

Niels sin bakgrunn som fiende er snart glemt og han blir etterhvert godt likt i Samnanger. De overtar gården Tveit og her får de 8 barn sammen. 15 lykkelige år får de på gården, som bare er deres, helt til året 1733, da katastrofen atter en gang rammer dem. En kraftig influensaepidimi rammer landet. Niels blir alvorlig syk og på høsten samme år misterhan bevisstheten og forlater Anna og barna, da han blir tatt dit hvor tid og rom går i ett. Niels er borte, en epoke er over og en lokal legende er blitt virkelighet.

Anna kan ikke være alene. Hun treffer Peder Tomassen Tysseland og gifter seg med han i 1734. De forlater Tveit og bosetter seg på hennes farsgård på Langeland i Samnanger.

Kilde: Atle Austestads; 'Nils Stålby, Karolinen i Samnanger'.


Nils Pedersson Stålby var født i Sverige i Agers Prestegjeld(ligger lenger syd i Wexiø bispedmme) han var 18 år da han ble kommandert ut i kongens tjeneste under Hr Obrite de Falchenberg og ble fange på Moss,siden ført til Bergen hvor han ble gift i Samnanger. Og døde Ætatids 36 år mindre end 7 uge. Hvordan nils kom til Samnanger: Per Tysse (hans svigerfar)var grunnrik,han eigte mengen garder ikke langt fra tylvti.Han hadde en sønn og en datter og mangen tjenere som hjalp han med hus og jorda. Så var det et år at to av drengene hans måtte ut i hertjenesta...og Per hadde hørt at det var komt ei sending med krigsfanger til Bergen, disse fangene skule sendes rundt på bygdene til hjelp med gardsarbeid.Det var da per tysse gjorde byfred og kom hjem med Svensken Nils, Nils var både stor og sterk, og en trivlig kar.Han var både morsom og småløyen innimelom.Både husbondefoket og tjenere likte han,også datteren Anna....ingen fikk vite hva sensken og Anna hadde seg imellom...men til slutt kunne det ikke lenger sjules hvilken tilstand Anna var kommet i...og faren fikk vite hvordan svensken hadde seg med Anna.Faren ble rivande,hakkane galen! Svensken ble jaget på dør...Anna ble så i fra seg,Anna var gullbarnet, så bonden drog på leit etter Svensken...sendte folk iveg og bad han komme tilbake og gifta seg med Anna og bryllup ble det i stova,bruden ble pynta på stabburet og brudgommen skulle etter gammelt hente bruri på stabburet og leie henne tul bords i stova.Da brudgommen gikk for å hente brura tok Per Tysse etter børsa si og gav seg til å sikte i stovedra. Da brurefolket kom ut tok gamlingen godt tak rundt brudgommen og han så illsint ut. han kunne være truande til det meste da....Men brudgommen ble ikke "skremt" og sa roligt: Bare skyt du dersom du trur at det blir bedre da...Da kasta Per Tysse geværet tok brudgommen i handa og sa: Nå skal du være velkommen verson min, for nå har eg sett at du er en mann og ikke en redd stakkar fyr,om du ble fange i ufreden! Så vart de gift og fikk mangen barn. Anna fikk to garder, Tveit og langeland

view all 13

Nils Person Stålby's Timeline

1696
June 3, 1696
Medåkerkyrkja
1697
1697
Sverige, Åker Prgj.
1720
1720
Age 23
Tveit, Samnanger
1722
January 1722
Age 25
Tveit, Samnanger i Hordaland
1723
1723
Age 26
Os, Hordaland, Norway
1725
1725
Age 28
Sagbakken, Samnanger
1727
1727
Age 30
Sagbakken, Samnanger
1728
1728
Age 31
Tveit, Samnanger
1730
1730
Age 33
Tveit, Samnanger i Hordaland