Olav Amundsson Holter

Is your surname Holter?

Research the Holter family

Olav Amundsson Holter's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Olav Amundsson Holter

Swedish: Olav Amundsen
Birthdate:
Birthplace: Nes, Nes, Akershus, Norge
Death: 1503 (54-62)
Holter, Nes, Romerike, Norway
Immediate Family:

Son of Amund Jonson Holter and Gyrid Holter
Husband of Bothilda Svendsdotter Halv Lilja
Father of Tora Olavsdatter Holter; Anne Olavsdatter Holter; Gyrid Olavsdatter Holter; Reier Olavsen Darre; Ingjerd Olavsdatter Holter and 1 other
Brother of Anders Amundson Holter; Mats Amundsen; Toralde (Tarald) Amundsson; Erik Amundsson Holter and Amund Røtnes

Occupation: Bonde på Holter, Nes, AK
Managed by: Private User
Last Updated:

About Olav Amundsson Holter

Olav Amundsson Holter giftet seg med Bothilda Svendsdotter som var datter av Ridder Svend Jonsson og Ingeborg Toresdotter, Byting , de bodde i Dingelvik i Vädbo Härad på Dal. Hennes eldste søster, Ragnhild Svendsdotter, giftet seg med sønn av Häradshøvding i Väne härad, Gudmund Torbjörnsson av Gumsehuvud slekten som er forfedre til den nordiske kongsslekten. Hennes yngre søster, Karin, tok over Dingelvik. Bothilda fikk sin arv i Norge og ble stammor for norske ætter.

Kilde: Boken Steneby, http://www.catshamans.se/m07medelor/07medelt.htm

I forhold til datidens navnetradisjon som varte helt fram til 1900-tallet, fikk barna navn etter forfedre og formødre som deres førstefødte datter; Tora, som antagelig ble oppkalt etter sin morfar Tore Byting til Stula, og Gyrid som også Olavs mor het.

Jeg vil henstille på det sterkeste til de som ønsker å fjerne profiler uten å begrunne dette med kildehenvisning og la det være før det er diskutert mellom følgere av profilen. Den som har fjernet Olav Amundsson Holters foreldre har også gjort dette tidligere i Halv Lilja slekten, uten å ha tilstrekkelig forhåndskunnskap og kilder. Den gang fikk jeg ordnet det ved å fremskaffe kilder i Roskildes kildemateriale. Jeg håper at vi kan ta en seriøs diskusjon før ting blir fjernet, slik at vi unngår ekstraarbeid.

http://www.cft-win.com/getperson.php?personID=I034762&tree=Norway Kan administrator sjekke om troverdigheten til denne nettsiden og stamfedre godkjennes i neste ledd?

Amund Jonsen Holter, sønn av Jon Holtesen og Ukjent, ble født før 1442 i Ænes, Kvinnherad, Hordaland og døde etter 1475 i Fenstad nordre, Nes, Akershus. Nevnt 1442-1482. Bodde på Romerike. Utsending fra Romerike til kongevalget i Lödöse 1482 da Christoffer av Bayern ble valgt til konge.

• Han hadde gården Holter ca 1475 i Nes på Romerike.

Amund giftet seg med Gyrid Bustad.

Barn i dette ekteskapet var:

i. Mats Amundsen. Mats giftet seg med Anna Fartegnsdatter.

ii. Anders Amundsen. Anders giftet seg med Gudrid Fartegnsdatter. Anders giftet seg deretter med Gunhild Pedersdatter.

iii. Erik Amundsen.

iv. Olav Amundsen.

Amund Jonsson Holter M, d. før 1480

Amund Jonsson Holter ble gift med en ukjent person .

Barn av Amund Jonsson Holter

  • Olav Amundsson Holter+ f. b 1434, d. e 1503

Tilknytning til Nes på Romerike?

Dersom teorien ovenfor holder, altså at Erik, Anders og Mats var brødre, vil det være mulig å følge farsslekta til Matssønnene enda et par generasjoner bakover. I følge Steinnes het far til Erik, Anders og Mats (og Olav som var en fjerde bror) Amund Jonson. Det fins opplysninger om at Amund i 1474-75 eide gården Holter på Nes på Romerike, og at han på det tidspunktet trolig også bodde der sammen med sin kone som er kalt "hustrv Gyridh" og som ut fra hustrunavnet uten tvil tilhørte en adelsfamilie. Dersom dette stemmer, følger ytterligere to generasjoner: Far til Amund Jonson het Jon Holteson (trolig født midt på 1300-tallet) og bestefaren het Holte Gunnarson. For ytterligere opplysninger viser jeg til Steinnes' artikkel i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift, bind 8. 1)

1) Berge Velde: Slektene Velde og Espeland og inngiftede slekter. 1957 Henning Sollied og R.P. Sollied: «Losna-ætten», NST, bd. I. 1927-28. Odd Handagård: Våre felles slektshistorie

http://slektsforskning.com/login/person/anetre/tekst/Anna%20Farteignsdatter.asp

Nevnt 1442 - 1475== Amund Jonsson, Andres Amundsson av våpen far. Han hadde sammen med sin bror Gudbrand Jonsson eid Rå og Råekra i Norderhov sogn på Ringerike, som gikk i arv til sønnen Andres Amundsson. Amund ble nevnt 1499 sammen med søskenbarnet Holte Gunnarsson. Han må være identisk med den "Omunder Jonssun" som er nevnt først av utsendingene fra Romerike til Kongevalgsmøtet i Lødøse 1442, med "Amundh Jonsson af Wabn" på Romerike 1462, og med den "Amund Jonsson" som 1474-75 eide og etter alt å dømme bodde på gården Holter i Nes og var gift med "hustv Gyridh" ( A.Steinnes)

Nevnt 1442-1475. Han må være identisk med Omunder Jonsson,som er nevnt først av utsendingene fra Romerike til kongevalgmøte i Lødøse 1442.

I 1499 blir Olav ilagt en stor bot på 30 lodd sølv for delaktighet i opprøret som endte i drapet på futen Lasse Skjold.

Kilde Nes Gardshistorie bind I, side 288

Olav Amundsson var Oluf Kalips' morfar, og den delen av Kalipsgodset som lå på Romerike, Ringerike og Hadeland må stamme fra ham eller hans forfedre. Vi vet i hvert fall at noe av godset hadde tilhørt hans far, Amund Jonsson, og en av disse gårdene er faktisk blant det godset Tosten skatter av i 1647. Olav hadde flere døtre, hvorav en ble gift til Solør. Vi antar derfor at kalipsinnløserne i Solør er hennes etterkommere.

De som løser inn Kalipsgods gjør det i kraft av odelsrett, ikke som arv. Dette innebærer at de som løser inn gods sjøl må stamme fra en tidligere eier av godset som eide det med odelsrett. Det har altså ingenting med Oluf Kalips' kone eller hans farsslekt å gjøre.

Om Roos/Rose - Holter - Rotnes se forum fra digitalarkivet: http://forum.arkivverket.no/index.php?/topic/99998-14186-roosrose-holter-rotnes/


Nevnt 1499


Bodde i Holter. Nevnt 1489.

view all

Olav Amundsson Holter's Timeline

1445
1445
Nes, Nes, Akershus, Norge
1470
1470
Age 25
Holter, Nes, Romerike
1475
1475
Age 30
1484
1484
Age 39
1500
1500
Age 55
1503
1503
Age 58
Holter, Nes, Romerike, Norway
1524
1524
Age 58
Hedmark, Norway
????
????