Jarl av Oppland Orm Eilivsson, Opplandsjarl

Is your surname Eilivsson?

Research the Eilivsson family

Jarl av Oppland Orm Eilivsson, Opplandsjarl's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Jarl av Oppland Orm Eilivsson (Eilifsen), Opplandsjarl

Also Known As: "Eilifsson", "Orm of Orkney"
Birthdate: (45)
Birthplace: Barstadvik, Ørsta, Møre og Romsdal, Norway
Death: circa 1055 (37-53)
Hedmark, Norway
Immediate Family:

Son of Eiliv Bårdssøn and Ragnhild Håkonsdatter Lade, wife of Eiliv
Husband of Arnbjørnsdatter Arnbjørnsdatter and Sigrid Finnsdotter
Father of Ragna Ormsdatter Ormsdatter; Gaute Ænes; Eiliv Ormsson and Ogmund Ormsson Kyrpinga
Brother of Ljotur Eilifsson

Occupation: Nevnt som Orm Jarler, Jarl
Managed by: Christopher Severin Knag
Last Updated:

About Jarl av Oppland Orm Eilivsson, Opplandsjarl

Langballe har mye opplysninger med kilder om denne slekta.

Orm er sønn av Eiliv Bårdsson på Barstad, men ikke Torsten

http://gw.geneanet.org/brynjulf?lang=sv;pz=tor;nz=langballe;ocz=0;p=ragnhild;n=hakonsdatter;oc=23[]


Orm Eilivsson Opplandsjarl

Trolig ikke sønn av Eilif Barstad.

Nevnelser i Snorre

Harald Hardrådes saga avsnitt 41: "Orm het på den tid en jarl på Opplandenen. Hans mor var Ragnhild, datter til Håkon jarl den mektige. Orm var en navngjeten mann." Han forekommer flere ganger utover i sagaen, inntil det nevnes i avsnitt 50 at han var død.

Inges saga avsnitt 2: "Der falt Munån Ogmundsson, morbror til Karl jarl. Ogmund, Munåns far var sønn til jarlen Orm Eilivsson og Sigrid, som var datter til jarlen Finn Arnesson."

Inges saga avsnitt 16: "Orms mor var Ragna, datter til jarlen Orm Eilivsson og Sigrid, som var datter til jarlen Finn Arnesson. Orm jarls mor var Ragnhild, datter til Håkon Jarl den mektige"

Andre notater

Om den gamle lendmannsætten på Ænes, Hatteberg og Mel Kvinnherad Hardanger er det skrevet ganske meget. I litteratturen er denne ætten som regel kalt Galtung også for de ledd sot er eldre enn Laurits og Johan Galtung som i 1648 og 1650 fik stadfestet sitt adelskap på nytt. I Morten Hansens "Norsk Slektsbøker" er nevnt det viktigste som er publisert i de sener år. Det første grunnleggende arbeid er uten tvil Henning Sollieds artikkel "Ænes'ætten og Galtung'erne". Her klarte han på grunnlag av segl og eiendomsforhold å vise at ridderen og riksråden hr. Gaute Eriksson måtte tilhøre den gamle stormannsætt i Hardanger.

I 1949 kom så Lars Hamres dyptpløyende og solide artikkel "Til soga om ættene på Sandvin og Torsnes på 1300&1400 talet". Hamre kunne her på grunnlag av delvis nytt kildemateriale påvise at middelalderætten på Torsnes i Jondal i Hardanger var en særskilt ætt, ikke som man tidligere hadde ment, e gren av den gamle lendmannsætt på Ænes, Hatteberg og Mel. Sollied hadde gått ut fra at Sigurd på Ænes var identisk med fehirden i Tunsberg og Bergen, Sigurd Gautsson. Hamre kunne imidlertid vise at Sigurd på Ænes het Sigurd Guttormsson, Hamre var derimot enig med Sollied i at Sigurd Galte er søn av baronen hr. Gaut unge Gautsson, og han fant det også sannsynlig at fehirden Sigurd Gautsson og Sigurd Galte Gautsson er identiske personer.

I tidsrummet 1322?1341 er Sigurd Galte Gautsson flere ganger nevnt i diplomer fra Hardanger. Men han var aldri som Hamre har pekt på knyttet til noen bestemt geografis lokalitet. Dette tror jeg har sin forklaring i at Sigurd Gautssona virkelige hjemsted var Øst-Norge, mest sannsynlig Vestfold.

Vi vet at Ænes-slekten? jeg velger å bruke denne benevnelse fra tidligere var knyttet til østnorske distrikter, her også medregnet det senere Båhuslen. Når således Tjølling kirke i 1401 hadde et krav på det betydelige beløp 16 mark forn i arven etter Sigurd Gautsson, skulle dette tyde på en sterk tilknytning til Vestfold. Det samme kan nok også hans tjeneste som fehirde i Tunsberg tyde på. Han har utvilsomt tilhørt den gruppe av tidens stormenn som hadde sine økonomiske interesser knyttet både til by og land, var både forretningsmann og jordeier. Som tilhørende den mektige Ænes-ætt har Sigurd Gautsson uten tvil også eid eiendommer i Hardanger. Det kunne derfor også være nærliggende for ham å fungere som fehirde i Bergen.

Fra:

Toralde 'Smørhatt' Sigurdsson Aspa Kane, på Aspa


http://www.cft-win.com/getperson.php?personID=I009222&tree=Norway

view all 12

Jarl av Oppland Orm Eilivsson, Opplandsjarl's Timeline

1010
1010
Barstadvik, Ørsta, Møre og Romsdal, Norway
1034
1034
Age 24
Vartdal, Ørsta, Møre og Romsdal, Norway
1050
1050
Age 40
Hedmark
1055
1055
Age 45
Oppland, Norway
1055
Age 45
Hedmark, Norway
1100
1100
Age 45
????
????