Is your surname van Vlissingen?

Research the van Vlissingen family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Paul van Vlissingen

Birthdate:
Death: 1876 (78-79)
Immediate Family:

Son of Cornelis van Vlissingen and Maria Fentener
Husband of Maria Jacoba Blanck
Father of Huberta Gerarda van Vlissingen and Paulus Cornelis van Vlissingen
Brother of Anna Geertruida van Vlissingen; Pieter Fentener van Vlissingen and Simon van Vlissingen

Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Paul van Vlissingen

Paul van Vlissingen (1797-1876)

Assistent-boekhouder aan het Departement van Oorlog in Den Haag 1819; 1e luitenant-adjunct-inspecteur bij de administratie van het Oost-Indisch leger in Java 1819-1821; 2e Assistent-resident van Soerakarta 1821-1823; lid van de Firma Van Vlissingen, wijnhandel te Amsterdam 1823-1825; directeur-oprichter van de Stoombootdienst Amsterdam-Harlingen 1825-1858; directeur-oprichter van de Fabriek van Stoom- en andere Werktuigen, Firma Van Vlissingen & Dudok van Heel 1827-1853; directeur-oprichter van de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij 1858-1868.

De vader van Paul van Vlissingen was koopman te Amsterdam, zijn grootvader was eigenaar van een kalkbranderij annex steenbakkerij te Utrecht. De handelszaken van zijn vader gingen ten onder in de tijd van de Franse overheersing, waarna kort daarop de vader overleed. Twee jaar na de dood van zijn vader, in 1815, vinden we Paul van Vlissingen in Den Haag waar hij in dienst van het Departement van Oorlog opklimt van tweede klerk tot assistentboekhouder. Na vier jaar hier gewerkt te hebben vertrekt hij naar Indië, nog maar 21 jaar oud. Daar wordt hij in 1821 benoemd tot tweede assistent-resident van Soerakarta en maakt als zodanig een studie van de inlandse taal, zeden en gewoonten.

Daarbij ontwikkelt hij een systeem om de Javaanse taal in een beperkt aantal karakters in druk weer te geven. Van 1822 tot 1824 werden deze naar zijn aanwijzingen vervaardigd bij de lettergieterij van Enschede. Voor dit werk ontving Paul van Vlissingen in 1825 de onderscheiding van Ridder der orde van de Nederlandse Leeuw.

Paul van Vlissingen was toen inmiddels al weer enkele jaren terug in Nederland, waar hij zich aanvankelijk onder meer bezighield met een wijnhandel, samen met een broer.

Rond 1820 hadden de eerste Engelse stoomboten de Nederlandse zeehavens, zoals Amsterdam, aangedaan. In de kringen van de Nederlandse reders was nog weinig belangstelling voor de stoomvaart. De belangen van de beurtvaarders vormden een hinderpaal evenals de onbekendheid met de, veelal nog lang niet perfecte stoomtechniek. Toch vermoedden enkelen dat stoomvaart met name in de binnenvaart van nut zou kunnen worden. De broers Paul en Simon van Vlissingen namen deel in de Harlinger Stoombootrederij, waarvan zij vanaf 1825 de directie voerden. Zij raakten tevens betrokken bij een initiatief dat de stoomsleepvaart tussen Amsterdam en Den Helder, over het zojuist voltooide Noorhollands Kanaal, ten doel had. Dit leidde, eveneens in 1825, tot de oprichting van de Amsterdamsche Stoombootmäatschappij (asm), die een bredere doelstelling kreeg en met een kapitaal van een half miljoen gulden van start ging. In 1829 werd Paul van Vlissingen alleen directeur van deze onderneming.

Rond 1850 trok Paul van Vlissingen zich geleidelijk terug uit het geregelde zakenleven. Zijn oudste zoon Paul Cornelis werd in 1853, naast zijn oom Cornelis beherend vennoot bij de Koninklijke Fabriek van Stoom- en andere Werktuigen en in datzelfde jaar nam Paul van Vlissingen zijn schoonzoon C. Gilhuys op in de directie van de asm. Dit betekende echter niet dat Paul van Vlissingen geen activiteiten meer ontplooide. In 1855 werd hij samen met een familielid eigenaar van een kunstwolfabriek in Aarle-Rixtel, waarin hij tot 1873 financieel geïnteresseerd bleef.3. Het jaar daarop richtte hij een koperpletterij in Amsterdam op. Verder was hij betrokken bij verschillende initiatieven die de scheepvaart en kolonisatie van Nederlands Indië ten doel hadden. Zo presenteerde hij in 1855 een plan ‘tot oprigting eener Oost-Indische Pakketvaart’ en twee jaar later een ‘ontwerp van eene kolonisatie voor de eilanden Sumatra enz.’. Ook nam hij in hetzelfde jaar het initiatief voor een stoomsleepdienst over de ondiepte Pampus door middel van een verzonken ketting.

view all

Paul van Vlissingen's Timeline

1797
1797
1824
March 7, 1824
Amsterdam, North Holland, The Netherlands
1829
March 29, 1829
Amsterdam, North Holland, The Netherlands
1876
1876
Age 79