Is your surname Nijhoff?

Research the Nijhoff family

Paulus Nijhoff's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Paulus Nijhoff

Birthdate: (76)
Birthplace: Arnhem, Arnhem, Gelderland, The Netherlands
Death: December 26, 1832 (76)
Arnhem, Arnhem, Gelderland, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Jacob Nijhoff and Maria Meurs
Husband of Aldegonda de Gast and Maria Sophia Nijhoff
Father of ds. Jacob Louis Nijhoff and Isaac Anne Nijhoff
Brother of Izaak Nijhoff and Christiaan Nijhoff

Occupation: uitgever en drukker te Arnhem
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Paulus Nijhoff

boekhandelaar, uitgever en drukker. te Arnhem. Hij neemt in1782 het uitgeversbedrijf van zijn overleden schoonvader Louis de Gast over. Het bedrijf van zijn vader Jacob, later diens weduwe Maria Meurs en andere zoon wordt in 1806 verkocht, Paulus neemt delen er van over.

Paulus Nijhoff sloot een compagnonschap met zijn schoonvader Louis de Gast en nam na diens overlijden in 1782 het bedrijf over en zette het bedrijf voor eigen rekening en onder eigen naam in het huis "De Crabbe" voort. In 1783 veilde hij de boeken van de grootvader - Gideon de Gast - van zijn echtgenote en kocht samen met zijn vader een groot deel van de aangeboden boeken. In de catalogus bij deze verkoping wordt melding gemaakt dat "Bij den drukker dezes Paulus Nijhoff, worden dagelijks alle zoorten van Fransche en Hollandsche Couranten uitgegeven; dezelve blijft mede op zijn naam en Rekening Continueren, de geheele affaires van wijlen den Boekverkoper, Louïs de Gast".[1] Pas in 1807 nam hij delen uit het voormalige bedrijf van zijn in 1794 overleden vader over.[2] Aanvankelijk lag het accent van de werkzaamheden van Nijhoff op het drukken en verkopen van onder meer boeken, kaarten en periodieken. Nadat zijn zoon Isaac Anne meer bij het bedrijf betrokken raakte werd ook de uitgeverij belangrijker.

Na het overlijden van zijn eerste echtgenote Aldegonda de Gast hertrouwde hij op 17 december 1792 te Arnhem met Maria Sophia Brouwer. Uit zijn eerste huwelijk werd een zoon Jacob Louis geboren, die later predikant in Gouda zou worden. Uit zijn tweede huwelijk werd een zoon Isaac Anne geboren, die het uitgeversbedrijf van zijn vader in Arnhem zou voortzetten en zou uitbreiden. Nijhoff overleed op Tweede Kerstdag 1832 op 76-jarige leeftijd in Arnhem. Hij werd op Oudejaarsdag 1832 begraven op het Coehoornkerkhof aldaar.


Paulus Nijhoff is boekhandelaar en drukker in Arnhem, behoort tot het gilde van kooplieden, en is tussen de jaren 1783 en 1829 rentmeester van het Sint Antoniegasthuis. (Zijn zoon) Ds. Nijhoff is de enige zoon uit het eerste huwelijk van Paulus Nijhoff en Aldegonda de Gast. De zoon uit het tweede huwelijk van zijn vader met M.S. Brouwer, Isaac Anne Nijhoff, wordt opvolger in de boekhandel van hun beider vader.

gegevens: http://www.heemkunderenkum.nl/mensen/jacob-louis-nijhoff-1779-1844/

view all

Paulus Nijhoff's Timeline

1756
September 21, 1756
Arnhem, Arnhem, Gelderland, The Netherlands
1782
April 14, 1782
Age 25
Arnhem, GL, Netherlands
1795
July 26, 1795
Age 38
Arnhem, Gelderland, Netherlands
1832
December 26, 1832
Age 76
Arnhem, Arnhem, Gelderland, The Netherlands