Pavao barun Rauch de Nyek

Is your surname Rauch de Nyek?

Research the Rauch de Nyek family

Pavao barun Rauch de Nyek's Geni Profile

Records for Pavao Rauch de Nyek

36 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Pavao barun Rauch de Nyek

Birthdate:
Birthplace: Zagreb, City of Zagreb, Croatia
Death: Died in Martijanec, Varazdin, Croatia
Immediate Family:

Son of Levin Freiherr Rauch de Nyék and Antonia Rauch de Nyék
Husband of Rozina Rauch
Father of Pavo barun Rauch de Nyek and Elizabeta Vučetić
Brother of ALICE Maria Anna Georgia Alexia Freifrau von Steeb; Marija Ana Georgina Aleksa Jelačić Bužimski; Geza Rauch; Ivana Aleksandra Maria Aichelburg-Labia and Pál Rauch de Nyék BR

Managed by: Milivoj Vranješ (C)
Last Updated:

About Pavao barun Rauch de Nyek

Pavao barun Rauch (Zagreb, 20. veljače 1865.– Martijanec, 29. studenog 1933.), hrvatski političar, pristaša unionista. Hrvatski ban od 1908. do 1910. godine.

http://fenix.yuku.com/topic/262/GDJE-SU-NESTALA-BLAGA-NA-IH-DVORACA#.T1Dh7Hl_m8h

Sin je bana Levina Raucha. Banom je imenovan 8. siječnja 1908., nakon kratkotrajnog banovanja Aleksandra pl. Rakodczaya (1907./08.). Dolazak Pavla Raucha na mjesto bana bilo je u neposrednoj vezi s odlukom austro-ugarskoga ministarskog vijeća od 1. prosinca 1907. da, kada to prilike dopuste, anektira Bosnu i Hercegovinu Monarhiji. Da bi se to provelo sa što manje unutarnjih političkih napetosti, u banskoj je Hrvatskoj trebalo uspostaviti takvu vlast koja će podržati aneksionističke planove. Još prije formalnog stupanja Pavla Raucha na banski prijesto njegov je prethodnik sredinom prosinca 1907. raspustio Hrvatski sabor u kojem je Hrvatsko-srpska koalicija imala većinu.

Izbori za novi saziv hrvatskog Sabora održani su 27. i 28. veljače 1908. godine. Hrvatsko-srpska koalicija osvojila je 56 zastupničkih mandata i vrlo sigurnu saborsku većinu. Starčevićeva stranka prava, kojoj je na čelu stajao Josip Frank, dobila je 24 mjesta u Saboru. No, pravaši su se ubrzo rascijepili na frankovce (Stranka prava) i milinovce (Starčevićeva stranka prava). Najveće iznenađenje izbora bio je potpuni neuspjeh Ustavne stranke, iza koje je svojim banskim autoritetom stajao barun Rauch, koja nije osvojila niti jedan zastupnički mandat.

Sabor se u novom sastavu sastao samo jedanput (12. ožujka 1908.). Na njegovoj drugoj sjednici održanoj 14. ožujka 1908., pročitan je kraljev reskript kojim je rad Sabora odgođen do daljnje odluke vladara. Hrvatski je parlament nastavio s radom tek sredinom ožujka 1910., nakon Rauchova odstupa s banske časti.


http://www.adriaticlink.com/hrvatski/cms_view.asp?articleID=40

Obitelj Rauch

Baruni Rauch de Nyek posjedovali su u Hrvatskom zagorju dvorce Lužnicu, Martijanec i Stubički Golubovec, a u Zagrebu ih pamtimo po najljepšoj baroknoj palači na Gornjem Gradu, palači Vojković-Oršić-Rauch u Matoševoj ulici (danas Hrvatsko povijesni muzej).

Obitelj Rauch poznata je po brojnim hrvatskim banovima, mađaronski orijentiranim, koji su često izazivali afere i ostali u lošem sjećanju kao banovi koje narod nije volio.

Obitelj je njemačko-saskog podrijetla. Sredinom 17. stoljeća u Hrvatsku je došao Danijel Rauch, čiji je unuk Adam postao podban. Naslijedio je dio imanja obitelji Ane Gotal, njegove supruge. Njihov sin Ivan bio je od 1743. do 1756. godine podban, ali je u doba križevačke bune bio optužen kao glavni krivac za nasilja nad kmetovima. Pavao, sin Ivanov, dobio je barunat 1763. godine. Od svih članova obitelji najpoznatiji je Pavlov unuk, Levin Rauch (1819.-1890.), osnivač mađaronske (Unionističke stranke) u Hrvatskoj, poznat kao »nagodbeni« ban koji je za svoga banovanja (1868.-1871.) nametnuo Hrvatskom saboru nagodbu s Mađarima. Radi »lonjskopoljske« afere morao je odreći se banske časti. Njegov sin Pavao (1853.-1933.) postao je ban 1908. godine, ali je zbog »veleizdajničkog procesa« u Zagrebu i neuspjelih izbora morao dati ostavku. S njegovim sinom Pavlom mlađim izumire muška loza obitelji Rauch.

view all

Pavao barun Rauch de Nyek's Timeline

1865
February 20, 1865
Zagreb, City of Zagreb, Croatia
1889
May 16, 1889
Age 24
1891
December 4, 1891
Age 26
1933
November 29, 1933
Age 68
Martijanec, Varazdin, Croatia