Is your surname Ellefsen?

Research the Ellefsen family

Peder Ellefsen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

About Peder Ellefsen

Peder Ellefsen var skibsfører.Under den franske revolution førte han en brig for en franskmand, Mr Emily, som i fartøiet nedlagde en betydelig mængde sølvstenger og sølvtøi ( der fortælles, at det bourbonske Vaaben skal have staaet på sølvtallerkenerne) med ordre til føreren at bringe alt til Gøteborg og der oppebie nærmere bestemmelse. Pder ellefsen kom ind paa kysten for modvind, reiste hjem og fortalte om den kostbare ladsing, han havde i fartøiet. Da han skulle gaa derfra, stødte han paa et skjær i nærheden af Arendal og briggen sank. Der vaktes mistanke, en Prokurator ankom Arendal og fordrede Peder Ellefsen arrestert, hvilket ogsaa skete. Sag blev anlagt, en kongelig kommission, bestaaende af Justitiarius Wulfsberg og Foged Lars Weideman, blev nedsat og forhør ble opptaget. den som Forfatterinde bekjendte Mrs Wolstoncroft ble av Mr Emily bemyndiget til at drive paa sagen, men hun kom ikke længer end til Riisør ( se hendes i Trykken udgivende Reisebeskrivelse).

Peder Ellefsen sad længe arrestert, indtil han mod en Caution av 10 000 Rdlr., som hans Stedfader, Major von Holfeldt, maatte stille, blev sat paa fr fod. Forhørene fortsattes, men kun en eneste Sølvbarre er kommet for dagen. man paastod imidlertid at en hel del sølv hemmelig skal være ført til Flensburg af en skipper Søren ploug, som jevnlig for paa stedet.

Denne sag voldte fru Holfeldt mange bekymringer og sorger. Saaledes fortæller en sagfører David weideman, som dengang boede hos sin fader, Foged Weideman i Vrængen, at han engang midt paa natten blev vekket ved et bud fra fru Holfeldt om straks at komme til hende, som da boede på Asdal. da Weideman kom til fru Holfeldt, fandt han hende vandrnde op og ned paa gulvet, tilsyneladene i stærk Sindsbevægelse. hun gjorde mange unsyldninger for at have uleiliget ham og bad ham bevise hende den tjeneste at sige hende, hvad det store brev med et kongelige Segl inneholdt eller betydede, som han dagen i forveien havde faaet med posten. Weideman forklarte henne det, og dermed tilfredstillet gav hun ham en hundredalersseddel for den Uleilighed, hun havde forvoldt ham. Dette hende mer enn 10 aar efterat Peder Ellefsens sag var henlagt, men hun frygtede alltid for at den skulde bli optaget paa nytt, og at det omtalte brev muligens kunde have innholdt noget, derom, da foged Weideman, som foran opplyst, var en af kommisærerne i sagen imod Peder Ellefsen. efter en langvarig Proces, der kostede fru holfeldt uhyre summer, bortdøde sagen udenat man nogensinde er kommet til Vished, om ladningen er bragt iland og skibet forsætlig sunket. Peder Ellefsen reiste udenlands hvor han døde og enken levde hos sin sønn, lods Ellef Thomas Ellefsen paa Gjesøen til 1852.

Mye tyder på at Margrethes sønn og svigerdatter, Marie de Fine og Peder Ellefsen bosatte seg på Gjessøya (Gjesøen) i 1796/97, etter Peder Ellefsens fengselsopphold under etterforskningen av "Sølvbriggen". Man finner imidlertid verken dem eller noen andre registrert som fastboende på Gjessøya ved folketellingen i 1801, men kirkebøkene viser at deres tre første barn (født mellom 1788 og 1795) ble døpt i Risør der de først bodde, mens de tre yngste (født mellom 1797 og 1804) ble døpt i Tromøy Kirke.

Holfeldt døde i 1801, og enken Margrethe tinglyser en leie-kontrakt til sin sønn Peder Ellefsen i august 1803. Etter Peder Ellefsens tidlige død i 1807 "bortfæstedes" eiendommen til Peders kone Marie de Fine Fasting Ellefsen. (Dette ser ut til å ha vært en leiekontrakt på livstid. Margrethe hadde selv i likhet med svigerdatteren blitt enke i samme alder, også hun med barn helt ned i 3-årsalderen.)

Man har tidligere trodd at Peder Ellefsen flyktet til utlandet etter affæren med "Sølvbriggen". Nyere forskning (av historiker Gunnar Molden) viser imidlertid at Peder Ellefsen forsatte å seile som skipper i utenriksfart frem til han døde (38 år gammel) i havnebyen Marazion i Cornwall i 1807. Han var bl.a. registrert med skip i Arendals tollbøker.

Marie og Peder fikk tydeligvis ti år sammen på Gjessøya og bodde i det store huset etter Toldorph som sto mellom der de to våningshusene står i dag. Da Marie ble enke i 1807 hadde hun seks barn hvorav den minste var 3 år, Ellef Thomas var 10 år og de eldste døtrene var 15 og 19 år. Av disse døtrene giftet den eldste Margrethe seg med toldbetjent Parnemann i Langesund, mens Ellefine giftet seg med skipsfører Mads Chr. Langaard i Lillesand (de ble foreldre til de berømte brødrene Mads Ellef Langaard som bl.a. startet Frydenlunds Bryggeri, og Conrad Christian Parnemann Langaard som grunnla Conrad Langaard Tobakfabriker). En tredje datter Thomine emigrerte med sin mann til Texas.

view all 11

Peder Ellefsen's Timeline

1769
1769
Arendal, Aust-Agder, Norway
1788
August 12, 1788
Age 19
Risør, Aust-Agder, Norway
1792
January 21, 1792
Age 23
Risør, Aust-Agder, Norway
1795
1795
Age 26
Risør, Aust-Agder, Norway
1798
July 15, 1798
Age 29
Arendal, Aust-Agder, Norway
1798
Age 29
1800
1800
Age 31
Arendal, Aust-Agder, Norway
1807
1807
Age 38
1926
March 1, 1926
Age 38
Hawaii, USA
April 7, 1926
Age 38
SLAKE