Peder Mogensen, Rytter

Is your surname Mogensen?

Research the Mogensen family

Peder Mogensen, Rytter's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Peder Mogensen, Rytter

Birthdate:
Birthplace: Dragstrup sogn, Morsø Nørre Herred, Thisted Amt, Danmark
Death: December 19, 1875 (87)
Hvidbjerg sogn, Morsø Sønder Herred, Thisted Amt, Danmark
Immediate Family:

Son of Mogens Eskildsen and Kiersten Pedersdatter
Husband of Maren Christensdatter Rytter
Father of Poul Pedersen Rytter; Mogens Christian Pedersen Rytter; Poul Pedersen Rytter and Jens Christian Pedersen Rytter, Lilleris

Occupation: Tømmermand
Managed by: Kirsten Kragelund
Last Updated:

About Peder Mogensen, Rytter

Peder og Maren bliver gift i i september måned 1808 i Sundby kirke. Det er en ung brudgom på 20 år og Maren 4 år ældre der bliver gift en torsdag i september måned. Forlovere ved brylluppet er en fæstebonde Ole Bertelsen fra Tøving og sansynligvis Marens fader Christen, fra Sundby. Hun er højgravid, så det har været i sidste øjeblik, for at deres søn ikke skulle fødes som "uægte". 1½ måned efter brylluppet nedkommer Maren med deres søn "Povel".

Hvornår og hvor lang tid Peder er soldat, har jeg ikke fundet på nettet, men i 1811 er han, ifølge skifteprotokollen for byfoged i Nykøbing, ( i forbindelse med sin faders død,) i kongens tjeneste. De får ingen børn i perioden 1808 - 1818 og han nævnes ikke i kirkebogen under faddere, så det er meget sansynligt at han ikke har været sammen med hustruen, idet hun i 1814 får et "uægte" barn, under barnets dåb, står der ikke noget om, at Maren Christensdatter er gift med Peder Mogensen, men hvem der er blevet udlagt som barnefader og at barnefaderen afsværger sig faderskabet.

I 1818 må han været kommet tilbage til sognet, idet de får deres 2. barn i november 1818 og yderligere to sønner mere.

  

I 1821 får Peder Mogensen fæste på et jordløs hus i Sundby fra Dueholm gods.

"Fæstebrev.

Underskrevne kaptain Tøttrup til Dueholm, giør vitterligt at have stæd og fæst ligesom jeg og hermed stæder og fæster til Peder Mogensen Sundbye et jordløst huus på mit gods i Sundbye. Dette huus med ald sit tilhørende om end sogns hermed fæsteren på hans tid at nyde, bruge og beholde på efterskrevne vilkår:

1. Svarer og betaler fæsteren årlig til sine rette forfaldstider alle personelle skatter af / og familie og tjeneste folk, som enten ere eller fremefter påbudne vorder.

2. Fæsteren anskaffer en gang om året 1 karl med et træk reeb, til at trække skude herfra Dueholm til og fra Landet ligeledes at give ham husly årlig, om fornøden giøres ved Vilsund i samme henseende. I årlig landgilde svarer han til hvert års martini 4 rd. skriver fire rigsbankdaler sedler.

3. Huusets bygning som efter vedhæftede syns og taxationsforretning er fæsteren overleveret, holder han fremdeles i god og forsvarlig stand, og retter sig i øvrigt efter hans kongl. majestæts allernådigste lov og forordninger, samt er mig og mine udsendte hørig og lydig. Den anordnede indfæstning er betalt. Dette til bekræftelse under min hånd og segl.

Dueholm den 29 juli 1821. Tøttrup.

Tillægs post: Den halve deel af en Alsæd Toft, som Peder Mogensen har tilhører af fæsteren Christen Jensen Hangaards jorder, måe han fremdeles nyde bruge og beholde, så længe han deraf svarer til fæsteren 3 rbd".

Poul Kortsen i Sundby foretager i 1824 en udstykning af sin jord og sælger den 5/12 1825 et stykke jord til Peder Mogensen, der har matrikel nr. 14 e af Sundby på hartkorn 0-3-0-2 1/4, men får ikke bebygget jorden. Han ejer jorden i nogle år, men sælger den videre til Anders Jensen Dissing, der lægger den under en anden matrikel.

Ved folketællingen i 1834 - 1845 er han tømmermand i et hus i Sundby by, Mors. I henhold til 1844 Matriklen for Morsø Nørre bor han til leje i et hus matr. nr. 29 af Sundbye. Hans bror Eskild bor ved folketællingen i 1834 også i Sundby, men flytter senere til Solbjerg. Det vides ikke, hvornår de er rejst til Hvidbjerg, Mors, men i 1850 bor de i et hus i Vester Hvidbjerg. I maj 1854 rejser de fra Hvidbjerg tilbage til Sundby. De er på pågældende tidspunkt 65 og 70 år. Hustruen dør den 12. marts 1855 og han rejser i juli 1857 tilbage til Hvidbjerg, hvor han i september bliver gift med sin 2. kone, Ane Marie Mikkelsdatter. Han er 68 år og hun er 32 år. De får i 1859 en søn, Peder Ulster Pedersen. Ved folketællingen er han tømrer i Vester Hvidbjerg, hvor de bor sammen med hans 2. kones moder, på 64 år.

view all

Peder Mogensen, Rytter's Timeline

1788
1788
Dragstrup sogn, Morsø Nørre Herred, Thisted Amt, Danmark
1808
October 3, 1808
Age 20
Sundby sogn, Morsø Nørre, Thisted Amt, Danmark
1818
November 2, 1818
Age 30
Sundby, Morsø Municipality, North Denmark Region, Denmark
1822
April 9, 1822
Age 34
Sundby, Morsø Municipality, North Denmark Region, Denmark
1825
May 16, 1825
Age 37
Sundby, Denmark
1875
December 19, 1875
Age 87
Hvidbjerg sogn, Morsø Sønder Herred, Thisted Amt, Danmark