Peder Sørensen Munk

Is your surname Munk?

Research the Munk family

Peder Sørensen Munk's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Peder Sørensen Munk, til Havbro

Birthdate: (46)
Birthplace: Havbro, Aars Herred
Death: Died
Immediate Family:

Son of Søren Pedersen Munk, til Havbro and Gjertrud Jensdatter Rotfeld
Husband of Mette Sørensdatter Juul and Mette Benderup
Father of Gertrud Pedersdatter Munk; Peder Pedersen Munk, (Vinranke) til Vesterris og til Kjærsgaard; Niels Pedersen Munk, (Vinranke) and Jens Munk
Brother of Maren Sørensdatter Munk and Berete (Birgitte) Sørensdatter Munk
Half brother of Marine Sorensdatter Munk

Managed by: Christian Munk
Last Updated:

About Peder Sørensen Munk

[http://ferch.dk/onewebmedia/peder%20munk1.pdf]
Peder Munk var søn af Peder Sørensen Munk til Haubro i Aars herred og Johanne Nielsdatter, hvis slægt ikke kendes. Peder Sørensen Munk var også gift med Mette Jepsdatter Benderup, hvis søster Maren var gift med Erik Sørensen Juul til Hedegaard. Dette er baggrunden for, at dennes bror Axel Juul 1537 kalder Peder Sørensen Munk sin svoger.1 Svoger blev dengang brugt i en bredere betydning, end det nu er tilfældet. Peder Munks søskende var Jens Munk til Haubro, død 1636, gift 1. gang med Kirsten Lauridsdatter Seefeld, gift 2. gang med Else Poulsdatter Fredberg, Niels Munk, død 1577, og Bolde Munk, gift 3.8.1578 med den ufrie mand Niels Winther i Beltoft, Slet herred. (Ole Færch, Aalborg, PHT 2012:1)


Peder Sørensen Munk

 • Født: til Havbro (Aars H., Aalborg)
 • Line: Den nyere slægts ældre Linje - [Munk (Vinranke)]
 • Ref: Ægteskabsforbindelsen meget usikker! Kilder: sHo-KS-DA190
 • Død: eft. 1556

Notater

 • til Havbro
 • . nævnes 1530 i Recessen
 • fik 1537 tildømt sin Søster Birgittes Arvelod
 • optræder 1540 som Arving efter Gunde Munk til Havbro
 • skulde 1548 deltage i en Granskning om Gaarden Hvandstrups Tilliggende
 • nævnes endnu 1550 i en Rusttjenesteliste; mon g. m. en Søster til Axel Juul til Villestrup, der 1537 kalder ham sin Svoger.

Kjærulfske Studier: Danmarks Adelsårbog 1905 oplyser ikke navnet på Pedr Munks hustru, blot at hun muligvis var en søster til Axel Juul til Villestrup, der i 1537 ses at have kaldt Peder Munk for sin svoger. Endvidere oplyser adelsårbogen, at Peder Munks hustru eftr hans død blev gift anden gang med Borgmester Svend Nielsen i Lemvig.Peder Dyrskjøt oplyser imidlertid i sine optegnelser, at Peder Munks hustru Hed Mette Bonderup, og hendes nærmeste slægtning var Munk Elbæk, der 1501-1542 skrev sig til slægtsgården Graarupgård. Begrebet nærmeste slægtning må indvolvere et hel elelr halv søskendeforhold, og Mette Bonderup skal i så fald være en datter af Jens Elbæk til Grarupgård, der fødtes omkring 1450, men i så fald kan det undre, at hun ifølge Dyrskjøt skal have båret Bonderup navnet. I en afhandling oplyser arkivar Henning Poulsen, at Peder Munks hustru hed mette Jepsdatter Bendrup, og at hun skal have været ud af lavadelsslægten med dette tilnavn, der på de tider skrev sig til Hvidsten Hovedgård i Gassum sogn. I så fald må hun have været datter af Jep Andersen Bendrup til Hvidsten Hovgård, der nævnes 1499-1525, og hvis datter Maren Jepsdatter Bendrup, arvede gården efter ham. At Axel Juul til Villestrup i 1537 kaldte Peder Munk for sin svoger kan så forklares ved at Peder Munks hustrus søster har været Maren jepsdatter Bendrup, som netop var gift med Axel Juuls bror Erik til Hedegård. Mod hele denne teori taler imidlertid den omstændighed, at Peder Munk og hustru ikke ses at have fået nogen søn døbt med navnet Jep, men derimod en søn med navnet Jens, der førte slægten videre på stamgården Havbrogård. Det er således ikke muligt at sige noget sikkert om Peder Munks hustrues navn og afstamningsforhold, udover at hun utvivlsomt har heddet Mette. Det sansynligste er dog, at Dyrskjøt har ret, og at hun har været ud af slægten Elbæk fra Graarupgård, som iøvrigt blot lå få kilometer nord for Havbrogård i nabosognet Ulstrup.

Allan M. Andersen, 4140 Borup skriver:

Oplysningen om, at det var Erik Juul, der var svoger til Peder Munk, husker jeg ikke hvor stammer fra.

Men jeg har nu en anden oplysningen, som jeg i virkeligheden længe har kendt til, at Axel Juul til Villestrup 1537 kalder Peder Munk til Havbro for sin svoger, og da Axel Juul selv var gift med en Lunge, må Peder Munk enten have været gift med en Juul eller en Lunge.

Sandsynligvis en Juul, da også Erik Juul, bror til Axel kalder ham svoger, ifølge ukendt kilde, må hustruen være Mette Sørensdatter Juul, da en af bedstemødrene hed Mette, og da Peder Munks hustru normalt tillægges dette fornavn, var navnet sikkert Mette Sørensdatter Juul, datter af Søren Nielsen Juul og Dorthe Iverdsdatter Skernov. Søren Nielsen Juuls mor hed Mette Glob, og hende må Peder Munks kone være opkaldt efter.

En evt. forbindelse til Munk Elbæk i Grarup som omtales i Kjærulf´ske Studier, forbliver hypotetisk, der synes ikke at have eksisteret nogen sådan forbindelse, udelukkende byggende på våbenlighed, ikke på noget konkret.

En evt. kongelig forbindelse kommer således til at gå gennem Due-slægten, Falster-slægten, Asser Rygs hustru Inge og en evt. forbnidelse til Erik Jarl og Cæcilie, datter af Kong Knud den Hellige og Adele af Flandern.

Mette Sørensdatter Juul, gift med Peder Sørensen Munk til Havbro var datter af

Søren Nielsen Juul (Lilje-Juul), gift med Dorthe Iversdatter Skernov, der var søn af: 3. Niels Sørensen Juul, gift med Mette Glob.

Kilde: Th. Thaulow: "Lillie-Juul´ernes Slægtebog" Vilhelm Trydes Forlag 1925, s. 54.

Kilder

 1. Danmarks Adels Aarbog, Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen., (Dansk Adelsforening), [1884 - 2005]., DAA 1905:309 - (307).
 2. [http://finnholbek.dk/genealogy/getperson.php?personID=I34702&tree=2]
 3. [http://www.polyjo.dk/navne_sogne/p81959715.html]
 4. [http://www.polyjo.dk/navne_sogne/pbabdd5a0.html]
 5. [http://www.roskildehistorie.dk/stamtavler/adel/Munk/Peder_Munk.htm]
 6. [http://www.skinnerup.org/skadeland.htm]
 7. [http://ferch.dk/onewebmedia/peder%20munk1.pdf]
view all

Peder Sørensen Munk's Timeline

1510
1510
Aars Herred
1530
1530
Age 20
Havbro sogn, Ars herred, Aalborg amt, Denmark
1556
1556
Age 46
????
????
????