Is your surname Haber?

Research the Haber family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Peter Alexander Haber

Birthdate:
Birthplace: Tyska Sankt Gertrud, Stockholm, Sweden
Immediate Family:

Son of Karl-Egon Haber and Gudrun Mary Alexandra Valentin
Husband of Private and Private
Father of Private and Private
Brother of Private

Managed by: Andreas Pettersson
Last Updated:
view all

Immediate Family

Om Peter Haber (svenska)

[K%C3%A4lla: Wikipedia]

Peter Alexander Haber, född 12 december 1952 i Tyska Sankta Gertruds församling i Stockholm och med Skelleftehamn som födelsehemort, är en svensk skådespelare.

Tidiga år Peter Haber är son till scenografen, porträttmålaren och keramikern Karl-Egon "KEH" Haber, bördig från Remscheid i Tyskland, och Gudrun Mary Alexandra Haber, som var dotter till Guido Valenti] och sondotter till Karl Valentin. Familjen kom från Lidingö till Södertälje 1958, där han växte upp men ej gick i skola. Det gjorde han i Häggviksskolan i Sollentuna. År 1996 utsågs han till Södertälje-ambassadör.

Karriär Haber började med sina studier vid Stockholms scenskola innan han var med och grundade Skånska teatern i Landskrona. Där arbetade han som skådespelare i nio år. Han var även verksam vid Folkteatern i Gävle under fyra år. 1987 blev han anlitad av Stockholms stadsteater. Under 1990-talet slog han igenom stort för den breda publiken som Rudolf Andersson i SVT:s julkalender Sunes jul (1991) och i den efterföljande långfilmen Sunes sommar (1993). Haber nominerades till en Guldbagge för bästa manliga huvudroll för Sunes sommar. Han blev även känd genom sin rolltolkning av underrättelseofficeren Carl Hamilton i TV-serien Fiendens fiende (1990).

Haber är mest känd för sin roll som Martin Beck i Beck-filmerna från 1997 och framåt. I ett flertal av Beck-filmerna har Habers utmärkta kunskaper i tyska visats upp, bland annat i Den japanska shungamålningen (2007) och Flickan i jordkällaren (2006).

Haber driver sitt eget filmproduktionsbolag AntingenEller AB tillsammans med sambon Lena T. Hansson.

År 2017 fick Peter Haber en minnessten på Landskronas Walk of Fame för sina insatser med uppstart och utveckling av Skånska Teatern.

Privatliv Peter Haber har varit sambo med skådespelaren Anne-Li Norberg (1953-2018) och fick dottern Nina Haber 1985, som också är skådespelare. Sedan 1994 är han sambo med skådespelaren Lena T. Hansson (född 1955) som han fick en son med 1995. Han är bosatt på Södermalm i Stockholm.

view all

Peter Haber's Timeline

1952
December 12, 1952
Stockholm, Sweden