Petrus Petri Aschanius

Is your surname Aschanius?

Research the Aschanius family

Petrus Petri Aschanius's Geni Profile

Records for Petter Aschanius

3,504 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Petter Persson Aschanius (Asikainen)

Also Known As: "Petter Asichanius", "Petrus Asichanius"
Birthdate: (72)
Birthplace: Viipuri - Viborg, former Österland (Finland), Sweden
Death: June 15, 1750 (68-76)
Mikkeli - S:t Michel, former Österland (Finland), Sweden
Immediate Family:

Son of Peter Petersson Asikainen and Margareta Henriksdotter Hanstenius
Husband of Margareta Alopaeus
Father of Petter Aschan; Elisabet Aschan and Georg Pettersson Aschan
Brother of Henrik Asicanius (Ascanius ) and Elin Pettersdotter Asikainen

Occupation: Mikkelin 1. kappalainen
Managed by: Private User
Last Updated:

About Petrus Petri Aschanius

http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=4492

Ylioppilasmatrikkeli 1640–1852 Henkilötiedot: 1.6.1700 Petter Asicanius, myöhemmin Aschanius Petrus, Viburgensis 4492. * noin 1678. Kotoisin Viipurin hiippakunnasta, ilmeisesti Asikainen-sukua. Ylioppilas Turussa 1.6.1700 Asicanus Petr. Viburg _ 230. Nimi on kopioitu Albumista v. 1786 Viipurilaisen osakunnan matrikkeliin [1700 d. 1. Jun.] Petrus Asicanius. — Apulaisena Viipurissa ja Pyhtäällä (1704). Puumalan kappalainen 1708 (ei astunut virkaan). Lappeen kappalainen s.v. Mikkelin 1. kappalainen 1711. † Mikkelissä 15.6.1750. Pso: Margareta Alopaeus († 1764).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Aschan - Airasmaa-suvun vanhimpana tunnettuna kantaisänä pidetään Petrus Aschaniusta, jonka sanotaan syntyneen 1678 (Viit. 1. Bergholmin Sukukirja ja Genos 1972 artikkeli Asikainen - Aschan - 2. Savon Aschan-suvun alkujuurien etsintää, kirj. G. Luther ja U. Asikainen).

Petrus Aschanius kirjoittautui ensimmäinen kesäkuuta 1700 Turun Akatemiaan nimellä Asicanus ja Viipurilaiseen Osakuntaan nimellä Asicanius. Papiksi hänet vihittiin 1702.

Papiksi vihkimisen jälkeen hän toimi vuonna 1703 apulaisena Viipurissa ja ainakin vuosina 1704 - 1706 Pyhtäällä. Piispa Lund määräsi hänet Puumalan kappalaiseksi, mutta muutti sitten mieltään määräten Petrus Aschaniuksen vaihtamaan virkaa Lappeen kappalaisen kanssa. Aschaniuksen pyynnöstä rahvas ilmoitti toivovansa, että hän saisi jäädä heidän kappalaisekseen sekä taitavuutensa että edellisen kappalaisen kuolinpesän tukemiseksi ja säilyttämiseksi. Petrus oli nimittäin ilmoittanut tulleensa Puumalaan, ei vain ryhtyäkseen kappalaiseksi, vaan myös avioituakseen edellisen kappalaisen Lars Roseniuksen tytärpuolen kanssa, jotta Roseniuksen leski pienine lapsineen voisi saada Aschaniukselta apua ja tukea. Piispa ei vetoomuksista huolimatta kuitenkaan muuttanut päätöstään, vaan Aschanius joutui mùuttamaan Lappeelle 1708.

Petrus avioitui myöhemmin Margareta Alopaeuksen kanssa, joka ilmeisesti oli juuri se Lars Roseniuksen tytärpuoli, jonka kanssa Aschanius oli aikonutkin mennä vihille. Margareta Alopaeuksen vanhemmat olivat ilmeisesti Taipalsaaren varapastori Samuel Alopaeus ja Elisabet Helsingius. Samuel Alopaeuksen kuoltua Lars Rosenius nai hänen leskensä Elisabetin.

Petrus Aschanius toimi Lappeen kappalaisena vuoteen 1710. Samana vuonna hän lienee siirtynyt Mikkelin kappalaisen virkaan, koska hänen sanotaan jo silloin ottaneen viljelykseensä Juha Tuppuraisen autiotilan Mikkelin kirkonkylässä.

Mikkelin kappalaisena Petrus toimi neljäkymmentä vuotta. Hän omisti siellä useita tiloja asuen lopulta Heikkalan ratsutilalla (rusthollissa) Rahulan kylässä. Heikkalan ratsutilan omistajana hänet mainitaan vuodesta 1725.

Petruksella ja Margaretalla oli kolme lasta, joista vanhin Peter on oman sukuhaaramme esi-isä seuraavassa polvessa.

Petruksella oli ilmeisesti myös veli, Henrik Asicanius, joka kirjoittautui Turun Akatemian Viipurilaiseen Osakuntaan 19. helmikuuta 1698. Isänsä edustajana Petrus Aschaniuksen vanhin poika Peter sai ensimmäinen päivä kesäkuuta 1745 Porvoon raastuvanoikeudelta todistuksen siitä, että Hämeen läänin kahdennusjalkaväkirykmentin rykmentinpastori Henrich Aschanius oli kuollut ilman rintaperillistä vuonna 1712. Pyynnöstä oikeus todisti lisäksi, että Petrus ja Henrik olivat veljeksiä, vaikka he kirjoittivatkin nimensä eri tavalla ja että Petruksella ei ollut muita sisaruksia.

Poikien vanhemmista ei asiakirjoista löydy luotettavaa tietoa. Eräänä olettamuksena on esitetty Petter Asikaisen ja Margareta Henrikintytär Hansteniuksen sopivan hyvin veljesten vanhemmiksi. Toistaiseksi tähän ei ole löytynyt varmennusta. Olettamus on esitetty mahdollisuutena toivossa, että se edistäisi sellaisten lisätietojen löytymistä, jotka osoittaisivat arvailun joko oikeaksi tai vääräksi.

Petrus Aschanius kuoli 15. kesäkuuta 1750 72 vuoden iässä.

view all

Petrus Petri Aschanius's Timeline

1678
1678
Viipuri - Viborg, former Österland (Finland), Sweden
1710
1710
Age 32
Porvoo, Finland
1711
1711
Age 33
1722
April 1722
Age 44
Mikkeli - S:t Michel, former Österland (Finland), Sweden
1750
June 15, 1750
Age 72
Mikkeli - S:t Michel, former Österland (Finland), Sweden