Rudolpha Jacoba Maria Begeer

Is your surname Begeer?

Research the Begeer family

Rudolpha Jacoba Maria Begeer's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Rudolpha Jacoba Maria Begeer

Birthdate: (94)
Birthplace: Utrecht, Utrecht, Utrecht, The Netherlands
Death: January 15, 2009 (94)
Voorschoten, Voorschoten, South Holland, The Netherlands
Immediate Family:

Daughter of Carel Joseph Anton Begeer and Henriëtta Dorothea von Weiler

Occupation: kunsthistorica, eigenares landgoed Berbice, ambachtsvrouw Bakendorp en Oudelande
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Rudolpha Jacoba Maria Begeer

Eigenares Buitenplaats Berbice 1976-2009 lokaal bekend als "mejuffrouw Begeer". Zij ligt begraven aan het eind van de rozentuin van Berbice. Zij koos voor deze laatste rustplaats om ervoor te zorgen dat de grafrechten zouden verhinderen dat de verlengde Rijksweg 11 (de RijnlandRoute) over de buitenplaats zou lopen, een bedreiging die nog in 1966 met succes was afgewend.

In 1988 heeft een nazaat van François Beeldemaker, een 18e eeuwse eigenaar van Berbice, namelijk Diederik Mooij, haar nog bezocht in het kader van zijn artikel over de bouwgeschiedenis van het er naast gelegen gebouw van de voormalige Zilverfabriek "van Kempen en Begeer" dat verkocht was aan Mexx International Artikel 1988, dat overigens in 2014 failliet ging.

ARTIKEL 2009 VOORSCHOTEN - Ze was een icoon in Voorschoten en iedereen wist waarvoor ze vocht, het behoud van oud Voorschoten en met name haar buitenplaats 'Berbice'. Na een kort ziekbed is Juffrouw Begeer vorige week plotseling overleden op 94-jarige leeftijd.

Rudolpha Jacoba Maria Begeer werd in 1914 geboren in Utrecht. Haar vader was directeur van de Zilverfabriek Van Kempen en Begeer. In de jaren dertig verhuisde het gezin, met vijf kinderen, naar de buitenplaats Berbice dat voorheen als toonzaal van de Zilverfabriek werd gebruikt. Juffrouw Begeer bracht hier haar jeugd door en was verknocht aan het dorp Voorschoten. Ze studeerde in Parijs kunstgeschiedenis en vanwege haar vak woonde ze lange tijd in het buitenland maar ze hield haar geliefde Berbice altijd in de gaten. Remko Posthuma was haar naaste medewerker. "Een ontzettend sterke vrouw", vertelt hij. "Onlangs nog met de uitvalsweg van Park Allemansgeest die tegenover Berbice zou komen. Daar was ze tegen en bracht de zaak voor de Raad van State. Ze kreeg gelijk maar gemeente en provincie gaan toch door met de plannen. Dat was een enorme teleurstelling voor haar. Wat betekent zo'n uitspraak nou nog. En dan Rijksweg 11. Wie neemt het nou in zijn eentje op tegen Rijkswaterstaat. Die zou eerst op 15 meter van Berbice worden aangelegd. Ze heeft jarenlang geprotesteerd, schreef eerst zelf de brieven, zonder advocaat en kreeg het voor mekaar dat de plannen werden gewijzigd."

"Een pittige tante", aldus journalist Joop Peeters. "Enorm strijdlustig als het op Berbice en historisch Voorschoten aan kwam. Ze richtte de Stichting tot Behoud van Cultuur Historische buitenplaatsen op en stond aan de wieg van Leefbaar Voorschoten. Protesteerde vaak tegen het beleid en liet dat weten ook." Ook burgemeester Staatsen heeft zijn herinneringen. "Ze had een ongelofelijke parate dossierkennis", weet hij. "Ja, ze was heel kritisch. Kwam regelmatig naar de raadsvergaderingen en was ongelofelijk helder en analytisch. Protesteerde jarenlang tegen Rijksweg 11." En daar kan Remko over meepraten. "Die snelweg komt er niet en anders over mijn lijk, zei ze. En dat is precies wat ze gedaan heeft want Juffrouw Begeer is op haar eigen buitenplaats begraven." "Redelijk uniek", erkent Pauline Baijer van De Horsten Uitvaartverzorging. "Het mag alleen als het graf uit het zicht van de bewoonde wereld ligt en de erfgenamen moeten binding met de grond houden voor tenminste tien jaar." Remko Posthuma heeft zitting in de Stichting en is door juffrouw Begeer zelf opgeleid. "Berbice blijft zoals het is", vertelt hij met stellige zekerheid.

view all

Rudolpha Jacoba Maria Begeer's Timeline

1914
September 17, 1914
Utrecht, Utrecht, Utrecht, The Netherlands
2009
January 15, 2009
Age 94
Voorschoten, Voorschoten, South Holland, The Netherlands