Is your surname Ahmad?

Research the Ahmad family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Saadiah Ahmad

Birthdate:
Death:
Immediate Family:

Daughter of Ahmad Jaafar and Tok Esah
Wife of Private
Mother of Private; Private User; Private; Private; Private and 4 others
Sister of Sabariah Ahmad; Minah Ahmad; Awang Ahmad; Salmiah Ahmad and Abdullah Ahmad
Half sister of Private and Private

Managed by: (2) Mohammad Jaemi Jaaffar
Last Updated:
view all 26

Immediate Family

About Saadiah Ahmad

Saadiah bertanggung jawab mendidik kesembilan orang anak. Sekiranya beliau masih hidup beliau akan berbangga dengan kejayaan anak cucu beliau. Impian beliau untuk anak cucu berjaya termakbul apabila Adzlina, cucu pertama menjadi doktor pakar, Mohd Jaemi pakar komputer dan insya'Allah Mohd Faizal jurutera (masih melanjutkan pelajaran bekerja sambil belajar di Universiti. Anak-anak dari Omar bekerja di Jabatan Kerajaan, Mohd Izzat anak kepada Noringsah masih menuntut di Universiti Multimedia dalam bidang jurutera. Anak Zainal, Noraini menjadi tenaga mengajar di sekolah Singapura, yang lain masih menuntut. Anak-anak dari Rohani, Hashim, Anuar, Norizan, Noridah masih lagi menuntut Insya'Allah akan membawa kejayaan yang cemerlang kepada keluarga Saadiah.

Saadiah banyak berkorban bukan setakat untuk keluarga sahaja bahkan untuk sanak saudara dan masyarakat di Kg Sama Gagah. Beliau dikenali dengan Makcik Saadiah oleh penghuni kampung. Pengorbanan beliau bukan setakat wang ringgit malah dengan tenaga tulang empat kerat membantu penduduk-penduduk kampung baik dalam keadaan susah ataupun senang. Tubuh badan yang kecil molek itu dapat meringankan permasaalahan orang kampung terdiri dari gulungan orang-orang miskin.

Sifat keibuan bukan setakat kepada anak-anak tetapi ditumpahkan juga kepada menantu-menantunya. Bertuah memiliki seorang ibu mertua, bukan setakat menjadi ibu malah teman sebantal (segala rahsia, masalah, diselesaikan bersama). Beliau disayangi oleh cucu-cucu kerana melayani telatah-telatah mereka dengan penuh kasih sayang.

view all 12

Saadiah Ahmad's Timeline