Salamon Isaksen

Is your surname Isaksen?

Research the Isaksen family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Salomon Isaksson Myllymäki

Norwegian: Salamon Isaksen (Isaksson)
Birthdate:
Birthplace: Armasaari, Hietaniemi, Sverige (Sweden)
Death: June 17, 1825 (37)
Horsnes, Storfjord, Troms, Norway
Place of Burial: Lyngen, Troms, Norway
Immediate Family:

Son of Isak Jönsson Myllymäki and Eva Mattsdotter Toolanen
Husband of Berret Andersdatter
Father of Sidsel Salamonsdatter; Isak Salamonsen; Eva Salamonsdatter; Salamon Salamonsen and Bereth Cecilia Salamonsdatter
Brother of Isak Isaksson Myllymäki; Anna Gretha Isaksdotter Myllymäki and Brita Isaksdotter Myllymäki

Managed by: Private User
Last Updated:

About Salamon Isaksen

Hietaniemi Födda 1788

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hietaniemi/syn...

Övertorneå Husförhör 1781-1801

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/overtornea/rip...

NB Föräldrarna är inte de som uppges i texten av Inge Salamonsen

//Viola S


Kilder: Bygdebøker for Lyngen Kirkebøker for Lyngen Folketellingen for Lyngen fra 1801

Av: Inge Salamonsen http://home.online.no/~isalamon/salamon.htm

Salamon Isaksen

en av forfedrene til beboerne på gården

Hammervik


Salamon Isaksen tas med her fordi han var faren til Isak. Han bodde aldri i Hammervik, men tas med av historiske årsaker. Hvem er så denne Salamon? Jo, han ble «oppdaget» da jeg søkte gjennom folketellingen for Lyngen for 1801 og fant en person som kunne identifiseres som «vår» Salamon. Jeg fant han som et 13 år gammelt Fosterbørn hos Baadbygger, Gaardmand og Husbonde Peder Pedersen (57), Selnæs og hans kone Kirsten Larsdatter (51) under storgården Rastebyenæs i Lyngens sogn og Finnmarkens Amt. Peder og Kirsten hadde ikke barn sammen. De hadde to fosterbarn i tillegg til Salamon samt flere tjenere. Husstanden bestod av i alt 10 personer. Peder var nok en betydningsfull person på den tiden. Salamon vokste opp på gården og ble konfirmert i Lyngen i november 1804 og var da i følge kirkeboka 17 år gammel. Adressen var fortsatt Rastebyenæs. Foreldrene til Salamon? Jeg vil anta at det her finnes minst fire alternativer til hva som kan ha skjedd før Salamon havnet hos Peder. Det ene er at begge foreldrene døde tidlig. Det andre er at en av foreldrene døde og den gjenlevende var såkalt fattiglem, som betegnelsen på fattigfolk var dengang, og at han derfor ble satt bort til Peder og Kirsten. Det tredje er at hans foreldre kom over fra Sverige eller Finnland, var lutfattig og måtte sette bort Salamon og kanskje flere av barna til fastboende familier i Lyngen for å kunne brødfø resten av familien. Dette var faktisk ganske vanlig for 150 til 200 år siden. Det fjerde og kanskje mest sannsynlige er at hans foreldre i Sverige solgte han til samer som tok han med over grensen til Norge og solgte han videre til en familie i Norge. Han kan faktisk være et av de såkalte «brennevinsbarna», det passer iallefall med tidspunktet denne formen for handel utspant seg. Jeg har «støvsugd» kirkeboka for Lyngen i tiden 1783-1787 uten å finne han registrert som født i denne perioden og dermed heller ikke eventuelle foreldre.

Etter at dette ble skrevet har jeg nå (2002) funnet ut noe mer og tror at jeg har funnet fram til hans foreldre. Han ser ut til å være født i Meltosjärvi i nåværende Finnland av foreldrene Isak Hansson Meldosjerf, født 1755, gift 1777 og Kaisa Michelsdotter, født 1757, død 1794. Han hadde tre søsken. Ut fra dette er det ikke utelukket at det fjerde alternativet overfor er det som kan vise seg å være det riktige, men svaret vil vel for alltid stå ubesvart.

Han giftet seg i 1809 med Berret Andersdatter. Salamon og Berret bodde de første årene på Selnes i Storfjord, tidligere Lyngen storkommune der sønnen Isak ble født. Siden flyttet de over fjorden til Horsnes hvor de andre barna kom til verden. Hvem var Berret Andersdatter og hvor kommer hun fra? Da folketellingen for 1801 ble tatt opp bodde to med dette navnet på Storeng i Storfjord. Den ene av disse to giftet seg etter all sannsynlighet med Salamon, men hvem? Den yngste var ett år yngre enn Salamon, mens den eldste var ca. 5 år eldre enn ham og navnet var Berret Maria Andersdatter. I kirkeboka var kona til Salamon skrevet inn som Berret Andersdatter uten mellomnavn både da de giftet seg og når barna ble født. Nærmere undersøkelser viser at Berret Maria er halvsøster til faren til Berret, Anders Andersen. Deres far var Anders Nielssen som var 71 år i 1801. Isak var deres eldste sønn. De hadde ei datter, Sidsel, født i 1811. Hun levde ikke særlig lenge og var død allerede da Isak ble født. På den tiden var det vanlig at første barnet ble født innen ett til to år etter bryllupet. Jeg har ikke funnet ut om de fikk flere enn fem barn. Jeg har foreløpig ikke funnet fram til nårtid kona Berret døde, men dette har sammenheng med at jeg ennå ikke er helt sikker på at jeg har identifisert den riktige Berret. Datteren Eva, som forble ugift flyttet til sin bror Isak i Hammervika og var der da folketellingen både i 1865 og 1875 ble tatt opp. Hun var da ført opp som Logerende og ernærer sig med Gaardarbeide. Av de øvrige barna var det bare Berreth Cecilia som nådde voksen alder. Hun døde på Ysteby 23 år gammel i følge det som er registrert i kirkeboka i forbindelse med dødsfallet. I følge mine notater var hun 26 år og sannsynligvis ugift da hun døde. I Lyngen bygdebok del II, gårdshistorie, side 235-236 ser vi at Salamon Isaksen har vært bygselmann på gården Horsnes, gnr. 49, lnr 102 i 1812. Det må ha vært omtrent på det tidspunktet eller like etter at han flyttet fra Selnes til Horsnes. Salamon døde på Horsnes i Storfjord i 1825 og ble fortsatt i følge kirkeboka bare ca. 40 år gammel. Dette stemmer ikke helt overens med folketellingen av 1801. Hvis folketellingen er riktig ble han født i 1787 og ble bare 38 år. Jeg stoler imidlertid litt mere på kirkebøkerne enn på folketellingene, av flere grunner.

view all

Salamon Isaksen's Timeline

1788
January 4, 1788
Hietaniemi, Sverige
1811
April 16, 1811
Storfjord, Troms, Norge
1812
March 14, 1812
Lyngen, Troms, Selnes, Norway
1816
February 1816
Storfjord, Troms, Norge
1819
January 13, 1819
Storfjord, Troms, Norge
1823
October 8, 1823
Storfjord, Troms, Norge
1825
June 17, 1825
Age 37
Storfjord, Troms, Norway
1825
Age 36
Lyngen, Troms, Norway