Salomon Toraldesson, Biskop i Oslo

Is your surname Toraldesson?

Research the Toraldesson family

Salomon Toraldesson, Biskop i Oslo's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Salomon Toraldesson, Biskop i Oslo

Also Known As: "Salomon Kuur", "Solmun Kur", "Solmund Kur", "Solmund", "Salmund"
Birthdate:
Birthplace: Berg, Tønsberg, Elvedals sokn, Vestfold, Norge
Death: 1351 (62)
Selvik gård, Sande, Vestfold, Norway
Place of Burial: Norway
Immediate Family:

Son of Toralde Toraldesson, på Berg and Ingeborg Gunnarsdatter
Husband of Margarethe Ormsdatter
Father of Aasa Salomonsdatter Selvik; Ingegerd Salomonsdatter; NN Salomonsdatter and Torgunn Salomonsdatter
Brother of Gunnar I Toraldesson Kane

Occupation: Biskop i Oslo og Trondheim
Managed by: Private User
Last Updated:

About Salomon Toraldesson, Biskop i Oslo

Salomon Toraldesson

Salomon Toraldsson var biskop i Oslo og riksråd i en periode på nesten 30 år under kongene Magnus 7 Eriksson og Håkon 6 Magnusson.

Salomon Toraldsson ble biskop av Oslo 1322. Det er vanskelig å danne seg et klart bilde av ham som kirkeleder. I en sak som berørte forholdet mellom kongen og bispestolen i 1320-årene, holdt han imidlertid hardt på biskopens autoritet. Saken dreide seg om en tidligere kannik ved domkapitlet som uten tillatelse forlot Hovedøya kloster og ble tatt opp i den kongelige kapellgeistligheten. Salomons ankepunkt var at ingen kunne forlate klosteret uten biskopens tillatelse, noe biskopen i Bergen gav ham rett i. Saken representerte en grensegang mellom biskopen og den kongelige kapellgeistlighetens myndighet. Salomon deltok ellers på flere av provinsialkonsilene som ble holdt i hans embetsperiode.

I 1330-årene får vi et innblikk i de vanskene Salomon stred med i forhold til kurien. Han hadde da ikke klart å møte sine økonomiske forpliktelser ovenfor pavestolen, og den pavelige utsendingen Pierre Gervais gikk 1335 så langt som å lyse Salomon i interdikt inntil avgiftene var betalt, noe som skjedde senere samme år.

Like viktig som Salomons rolle som kirkeleder er hans rolle som politiker. Under Magnus Erikssons mindreårighet i 1320- og 1330-årene økte riksrådets betydning betraktelig, samtidig som biskopene ble et fast element i rådskretsen. Salomon var bl.a. med på å overføre riksstyret fra hertuginne Ingebjørg til riksrådets formann Erling Vidkunnsson 1323. Også i stridighetene mellom riksråd og drottsete på den ene siden og den myndige kong Magnus på den andre siden i 1330-årene spilte Salomon en viktig rolle. I 1334 kan det se ut til at han inntok en mellomrolle mellom råd og konge. Dette ser ut til å ha ført ham på kant med en del av de verdslige riksråder; i en tilsvarende konflikt i slutten av 1330-årene kan det se ut til at Salomon og biskopen av Hamar for en tid ble fengslet av en gruppe verdslige stormenn.

I hendelsene som førte til at Håkon Magnusson ble valgt til tronfølger 1343–44, ser det ikke ut til at Salomon har spilt noen fremtredende rolle. I den avspente tilstanden som hersket mellom konge og råd etter 1344, ser det ut til at Salomon hadde fått en naturlig forrang i rådet. Han må da ha vært godt oppe i 70-årene.

Salomon Toraldsson var den eneste av de norske biskopene som overlevde Svartedauden. Han døde sannsynligvis høsten 1351; etterfølgeren Sigfred ble providert senest i august 1352.

http://family.grillenborg.se/sites/all/tng/getperson.php?personID=I15257&tree=tree1


The daughter Åsa gave a will in gift to the church of Trøgstad. This suggests that her father was Salmund on Herset, mentioned in 1311. The Salmund name is so rare that there is every reason to suppose that Åsa's ancestor was Salmund Sigurdsson who was a founder in Tønsberg in the 1120s. [1]

References ↑ 1.0 1.1 1.2 article by Finn A. Wang, in Langs Lågen A / S, and Kværnum Publisher. Along the Låg: local history book for the towns and towns along the Numedalslågen . (Kongsberg: Kværnum Forlag), No. 3/89, p. 141. ↑ Birth year estimated based on estimated birth year of his daughter, and the fact that he was mentioned in 1311.


view all

Salomon Toraldesson, Biskop i Oslo's Timeline

1289
1289
Tønsberg, Elvedals sokn, Vestfold, Norge
1318
1318
Age 29
Trogstad, Østfold, Norway
1326
1326
Age 37
Selvik, Sande, Vestfold (Norge)
1351
1351
Age 62
Sande, Vestfold, Norway
????
????
Oslo, Norge
????
Norway