Is your surname Specx?

Research the Specx family

Sara Specx's Geni Profile

Records for Sara Specx

168 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Sara Specx

Birthdate:
Birthplace: Japan
Death: Died in Formosa
Immediate Family:

Daughter of Jacques Specx and N.N. N.N.
Wife of Georgius Candidius
Half sister of Maria Specx; Jacobus Specx and Johannes Specx

Managed by: George J. Homs
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Sara Specx

Historici.nl...

SPECX, Sara (geb. Hirado?, Japan 1616/1617 – gest. Formosa ca. 1636), middelpunt van een schandaal in Batavia. Dochter van Jacques Specx (ca. 1585-?), hoofd van de VOC-factorij in Hirado en later gouverneur-generaal in Batavia, en een Japanse vrouw. Sara Specx trouwde in mei 1632 in Batavia met Georg Candidus (1597-1647), Duits predikant van de VOC in de Molukken en op Formosa. Dit huwelijk bleef waarschijnlijk kinderloos.

Saartje Specx was de buitenechtelijke dochter van Jacques Specx en een Japanse vrouw. Zij was verwekt toen haar vader als opperkoopman van de VOC in Japan verbleef. Dit werd gezien als een lelijke misstap, want het beleid van de Compagnie was er juist op gericht ‘verbastering’ van de Nederlandse bevolking in Azië te voorkomen. Daarom ook werden kinderen uit dergelijke ongewenste verbintenissen tussen compagniedienaren en inheemse vrouwen naar Batavia gestuurd om daar onder toezicht van de VOC te worden opgevoed. Toen Saartjes vader in 1628 tijdelijk terugkeerde naar patria, werd zij toevertrouwd aan de zorg van gouverneur-generaal Jan Pietersz. Coen en diens echtgenote Eva Ment.

In het huis van Coen vormde Sara in juni 1629 het middelpunt van een schandaal. De zestienjarige Pieter Kortenhoef, een bastaard die in Batavia als vaandrig in dienst was van de Compagnie, wist uit hoofde van zijn functie toegang te verkrijgen tot de woonvertrekken van de ‘staatdochterkes’, zoals de geadopteerde meisjes in het gezin Coen werden genoemd. Hier deed hij ‘tot twee diverse malen zijn wil’ met Sara, die op de hoogte was geweest van zijn komst en op de vloer alvast een matje had uitgespreid. Pleegvader Coen, bekend om zijn strenge beleid van discipline en tucht, was woedend. De vrijpartij kwam de beide tieners dan ook duur te staan: Pieter werd veroordeeld tot de dood door onthoofding, een vonnis dat reeds de volgende dag werd voltrokken. Sara kon aanvankelijk rekenen op de doodstraf door verdrinking in een ton. Omdat zij echter nog geen veertien jaar oud was, de minimumleeftijd voor een doodvonnis, werd haar straf omgezet in een geseling in het stadhuis. De straf werd voltrokken ‘met open deuren’, zodat Saartje als afschrikwekkend voorbeeld voor anderen kon dienen. [http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/DVN/lemmata/data/Specx

Juridische nasleep - lees meer]

view all

Sara Specx's Timeline

1616
1616
Japan
1636
1636
Age 20
Formosa