Sigurd Guttormsen Torsnes, the elder

Is your surname Torsnes?

Research the Torsnes family

Sigurd Guttormsen Torsnes, the elder's Geni Profile

Records for Sigurd Torsnes

40,604 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Sigurd Guttormsen Torsnes, the elder

Also Known As: "Sigurd den eldre på Torsnes"
Birthdate: (60)
Birthplace: Torsnes, Rogaland, Norway
Death: 1330 (60)
Jondal, Jondal, Hordaland, Norway
Place of Burial: Jondal, Hordaland, Norway
Immediate Family:

Son of Guttormur Kálvsson Torsnes and Katarina Toresdotter
Husband of Sigrid Guttormsdatter, på Norheim
Father of Sigurd Torsnes; Guttorm Galte Sigurdsson, på Torsnes; Brynhild Sigurdsdatter, på Torsnes and Viking Sigurdsen Torsnes
Half brother of Nikolas Guttormson, på Torsnes; Sigurd Gautsson Galte and Tore Gautsson på Hatteberg

Occupation: ?, Bóndi á Þórsnesi 1314-21
Managed by: Anja Grimstad
Last Updated:

About Sigurd Guttormsen Torsnes, the elder

I et Diplom fra 1409, merkelig nok (?) utstedt på Talgje i Ryfylke, er datert den 18. april 1409 og lyder i oversettelse slik:

«Alle menn som ser eller hører dette brev sender Viking Eirikson, Aslak Torkelson, Ketil Erlandson, Viking Gudleikson, Gunnar Askjellson og Tore Sigurdson, lagrettesmenn Guds og sin hilsen, idet de gjør kjent at vi vet det for sant det som fedrene våre sa oss og likeledes de eldste menn som bodde i Varaldsøy skiprede og Jondal sogn, og ikke annet har hørt gjete, enn det at Torsnesmennene, den ene etter den andre som her blir nevnt: Viking og Inga, hans datter, Guttorm Kalvson (hennes sønn) og Sigurd Guttormson, Guttorm Sigurdson, Sigurd Guttormson, Bård og Guttorm Sigurdsønner, eier og har eid Knarreviksskogen ut til gjelet ved Årsand og inn til Årvik ... mellom fjell og fjord som evindelig eiendom, den ene etter den andre som vi før har nevnt. Vi førnevnte lagrettesmenn har aldri hørt gjete eller nevnt at Torsnesmennene gav («guldo») eller solgte til noen, men at hver, den ene etter den andre, har arvet fornevnte skog Knarrevik, som ligger i Ænes sogn og Varaldsøy skiprede i Sunnhordland, og til sant vidnesbyrd om dette satte vi våre segl på dette brevet som var satt opp torsdag første sommerdagen i det 20de styringsåret til vår herre Eirik med Guds nåde Norges konge».

Velde har følgende kommentar til dokumentet:

«Dette interessante diplom viser 7 generasjoner som må ha eid og bodd på Torsnes. Diplomet synes å være utstedt for å bevise odelen til Knarrevik skog. Ved en lagmannsdom i 1411 ble da også Torsnes-mennenes krav på skogteigen godkjent. Den første vi får rede på av ætta, er Viking. Han må rimeligvis være født omkring 1180-1200. Viking har datteren Inga gift med en mann som het Kalv. De hadde sønnen Guttorm Kalvson. Vi vet ikke mer om noen av disse enn at de må ha eid Torsnes. Guttorm Kalvson har den ovenfor nevnte sønn Sigurd Guttormson som bruker det nevnte våpen. De må ha tilhørt ei stormannsætt som synes å ha forbindelse med storætter i Ryfylke siden det nevnte brev er utstedt på Talgje. Sigurd Guttormson nevnes første gang i 1306 i skifte etter storbonden Guttorm Ivarson på Norheim, Kvam».

Guttorm Norheim hadde sønnen Ivar og dessuten datteren Ingebjørg, som var gift med Peter på Sandvin. En annen datter (Sigrid?) var gift med Sigurd Guttormson på Torsnes. At Sigurd må ha vært gift med Ivar Guttormsons søster, fremgår av alt det jordegods hans ætt eier etter Guttorm på Norheim.

KIlde: http://slektsforskning.com/login/person/anetre/tekst/Sigurd%20Guttormsoneng.asp


Han var brukar på Torsnes fra ca1300-1330.
Baron for King Magnusson
Iflg VFS må han ha levd fra ca 1270 til ca 1330.

Mange nye opplysninger om slektene på Torsnes og Sandven er funnet i København. Førstearkivar (seinere også professor) Lars Hamre har skrevet en viktig artikkel i NST 1950 om de funn han gjorde. I et av brevene finnes Sigurd på Torsnes' segl. Dette viser 3 liljer i hjørnene av skjoldet. Under et skinnbrev i Bergens Museum (DN.III,153.) finnes også hans segl. Det er interessant at våpenet i dag er brukt som modell for Ullensvangs kommunevåpen. Innholdet er utydelig, (H.J. Huitfeldt-Kaas: "Norske Sigiller fra Middelalderen", første bind, nr. 183) men en kan lese av omskriften GVD .... MI, som Huitfeldt-Kaas fyller ut til Gudthormi, som må være farsnavnet. Han må da hete Sigurd Guttormsen.

Dette bekreftes av et annet diplom av 1409, som gjengis under Viking Torsnes. Sigurd på Torsnes bruker et helt annet våpen enn det lendermannsætta fra Mel brukte. Men seglet er det samme som lagmann Sigurd Brynjulvson brukte, jfr. gravskrifta fra Ullensvang kirke.

Sigurd Guttormsen nevnes første gang i 1306 i skifte etter svigerfaren, storbonden Guttorm Ivarsen på Norheim, Kvam.

Guttorm Norheim hadde sønnen Ivar og dessuten datteren Ingebjørg, som var gift med Peter på Sandvin. En annen datter (Sigrid?) var gift med Sigurd Guttormson på Torsnes. At Sigurd må ha vært gift med Ivar Guttormsons søster, fremgår av alt det jordegods hans ætt eier etter Guttorm på Norheim.

Velde forteller at Sigurd i 1314 er til stede på Øvre Bø i Fjellberg i gravølet etter Askjell, Ingegjerd fra Agas mann. Her er han sammen med Ivar på Norheim, Peter på Sandvin, Torgaut på Aga, Ingegjerds far, og flere andre stormenn. Sigurd på Torsnes nevnes den 28. februar 1317 i den velkjente prosessen om nausttomtene på Sandvin".

Kilder:

  • Olav Kolltveit: "Jondal i gamal og ny tid", 1953 (s. 55-57).
  • Berge Velde: "Slektene Velde og Espeland og inngiftede slekter", 1957.
  • Odd Handegård: "Vår felles slektshistorie", 2004 (s.301-304).
view all

Sigurd Guttormsen Torsnes, the elder's Timeline

1270
1270
Torsnes, Rogaland, Norway
1280
1280
Age 10
1310
1310
Age 40
Jondal, Jondal, Hordaland, Norge
1312
1312
Age 42
Jondal, Hordaland, Norway
1314
1314
Age 44
Jondal, Hordaland, Norway
1330
1330
Age 60
Jondal, Jondal, Hordaland, Norway
1330
Age 60
Jondal, Hordaland, Norway
????
????