Sofie Gabrielsdatter Acheleye

Is your surname Acheleye?

Research the Acheleye family

Sofie Gabrielsdatter Acheleye's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Sofie Gabrielsdatter Acheleye

Also Known As: "Hjeltarprinsessa"
Birthdate: (40)
Death: circa 1710 (36-44)
Hjeltar, Skjåk, Lom, Oppland, Norge
Immediate Family:

Daughter of Gabriel Sigvardsen Akeleye and Barbara Marie de Roklenge
Wife of Christian Ernst Minchen
Mother of Karine Marie Hjeltar; Morten Jørgen Vange, (Martin Eggert Minch); Christian Ernst von Minchen; Ulrich Gabriel Minchen; Fridericha Amalia Minchen and 2 others
Sister of Major Sigvard Jørgen Gabrielsen Akeleye

Managed by: Private User
Last Updated:

About Sofie Gabrielsdatter Acheleye

"Knut Gabrielsen Ackeleye till Hjularöd, landsdomare i Halland. Slägten Acheleye hade tagit namn af vapnet, som var en grön ackeleya med 4 hvita blommor i blått fält. Den fortlefde ännu 1749 i Norge, der i Lombs prestegäll i Guldbrandsdalen funnos bönder af denna släkt. På svenska riddarhuset tog den aldrig inträde, men förblef i Skåne och på Bornholm ända till 1680:talet. Troligen har den skånska grenen utdött med Enevold Fr. Acheleye straxt efter freden i Lund 1679. Binamnet var "de høytelskende" eller "de høynæsede"."[http://arqivariet.here-for-more.info/Arkivmaterial/Dokument/1868-69/p075-104_Skanes_Adel_1658-1700.html]

[http://www.nermo.org/slekt/d0012/g0000010.html]

...

"Prinsessa på Hjeltar".

Ref Skjåk Bygdebok #2 (1537-1800), side 139/140:

Hjeltarprinsessa og løytnanten hennar:

Biskop Dorph i Kristiania laga i 1749 ei alfabetisk oppstilling over det han kjende til av adelsfamiliar i Akershus stift. Under "Acheleje" nemner han ein kaptein, ein pensjonert major, ei gammal jomfru ved gamleheimen Oslo hospital og ei dame som er gift med ein prokurator i Moss. Så skriv han også; "Herforuden findes Bønderfolk i Lombs Præstegjeld udi Gudbrandsdalen, som Descenderer [nedstammar] af de Acheleier".

Dei "Bønderfolk" biskopen siktar til, var for det fyrste Karina Maria von Minchen (1692-1767) som var gift med Lars Olsen Nedre Hjeltar. Broren til Karine, Morten Jørgen (1694-1759), hadde visstnok både Øvre Hjeltar og deretter Vangje ei stund (ref Ivar Kleiven og Ættebok for Skjåk Band I).

Truleg var det fleire av søskenflokken som hadde slege rot i bygda. Iallfall blir det i skiftet mellom søskena i 1740 opplyst at Kristian Ernst von Minchen, 33 år gammal, på det tidspunktet hadde tilhald i Lom prestegjeld (ref Skifteprotokoll for N-Gudbrandsdal 1b 1740-1751). Han fekk same året eit barn med Anne Erlandsdotter Lykre utan å vera gift. Dei måtte båe stå "åpenbart skrifte" - bekjenne si synd framfor kyrkjelyden - for dette (ref Kyrkjebok for Lom nr. 1 Publice Absolverede 1740).

I Ættebok for Skjåk står det også at Anders Jørgensen i Skriun (1689-1749) tilhøyrde familien (ref Ættebok for Skjåk Band I side 259).

Tilknytinga til den adelege Akeleie-familien hadde Karine, Morten og dei andre søskena frå mor si, Sofie Akeleie. Ho var dotter til Gabriel Sigvart Sigvartsen Akeleie og Barbra Marria de Rochlenge (ref Ættebok for Skjåk Band I side 92, der er Sofia sagt å vera dotter til admiral og lensherre over Verne kloster len, Sigvard Gabrielsen (1585-1659), og dermed syster til Gabriel Sigvartsen. Dansk adels aarbog 1938:s89 nemner rett nok ikkje Sofia blant borna til Gabriel Sigvartsen, men derimot ei syster av han. Men da må mora til Sofia ha vore Øllegaard Gerlofsdotter Nettelhorst, ikkje Maria de Rochlenge som det står i ætteboka).

Gabriel Sigvartsen var admiral og herre til Kambo, adeleg setegard i Rygge i Østfold. Det er Sofie Akeleie som i tradisjonen i Skjåk har gått under namnet "Hjeltarfruga" eller - litt meir eventyrleg - "Hjeltarprinsessa".

I folketradisjonen har det versert ulike romantiske soger om bakgrunnen hennar. I den eine versjonen har Sofie vorte dotter til kong Kristian kvart og Kristine Munk. Da den unge Sofie vart forelska i ein ung løytnant, noko kongen og Kristine Munk var særs lite nøgd med, rømde Sofie sin veg med kjærasten og hamna omsider heilt her oppe i fjellbygda og slo seg ned på ein bondegard. I ein litt annan variant skal Sofie ha vore dotterdotter til Kristian kvart. Foreldra skal ha vore prinsesse Ulrika Eleonore og Korfits Ulfeldt (ref Ivar Kleiven 1973 s94-98. Kleiven punkterer mytene med slektshistoriske data).

 

Den verkelege Sofie Akeleie var gift med premierløytnant Eggert von Minchen, som kom til Skjåk som løytnant i 1704. Seks år seinare vart han utkommandert til krigsteneste, og kom neppe etter den tid til å bli buande att i bygda. Kanskje var Sofie allereie død da løytnanten drog ut. I 1712 gifta han seg opp att med Ursula Amalie von Hirsch (ref: Denne og andre biografiske data om von Minchen frå Ovenstads offisersbiografiar).

Det giftarmålet fann stad i Solør, der Eggert von Minchen var stasjonert på den tida. Han slo seg til for godt i traktene der, og døydde på garden sin i Hoff i Solør i 1721.

[http://www.historie-info.dk/files/historie-info.dk/Ingeborg%20Akeleye%20i%20Laurvigen.pdf] By courtesy: Kyloe Fisher

http://www.historie-info.dk/files/historie-info.dk/Ingeborg%20Akeleye%20i%20Laurvigen.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Ingeborg_Akeleye

http://www.slekt.org/books/quisling/hist2/007-akeleye.html

http://runeberg.org/dbl/1/0180.html

http://runeberg.org/dbl/1/0182.html

http://runeberg.org/nfaf/0671.html "Hjularöd, gods i Harlösa socken, Frosta härad, Malmöhus län, består af 20 mtl, eller större delen af Harlösa socken, och var 1880 bevillningstaxeradt till 1,125,300 kr. H. egdes vid Skånes förening med Sverige (1658) af E. F. Acheleye, hvilken sålde godset för 14,000 karoliner i specier till vice guvernören i Skåne frih. F. von Buchwaldt. Det tillhörde sedermera slägterna v. Liewen. v. Dellwig och v. Schwerin samt eges f. n. (1883) af ryttmästaren A. Tolls arfvingar."

http://www.fynhistorie.dk/node/29448 "Knut Myrebøe, Larvik skriver: Se også Akeleye-forbindelsen fra Sydfyn"

'Jeg er etterkommer etter ”Prinsessen på Hjeltar” og er oppdratt med en noe annerledes historikk, basert på Slektsboken ”Adelslekten Akeleye i Norge” som kom ut i 1952 – så vidt jeg husker, forfattet av Erland Grjotheim. Jeg har en av originalene. Jeg er halvt Gudbrandsdøl og kjenner distriktet godt. Eggert Møinichen (f.1666) var kompanisjef for det Lom’ske Kompani og ble sent dit med sin hustru Sofie Gabrielsdatter Akeleye (f.1670). Man antar i Lom/Sjåk at adelig herkomst var årsaken til ”Prinsesse-tittelen” – Men du reiser et interessant dilemma: Jeg fant henne ikke i Dansk Adels Årbog når jeg var i København for mange år siden. Var det måske Christian IV som sente Eggert til Lom for å ”løse problemet” på denne måten? Det er jo flere eksempler? Skal vi grave henne opp og ta et DNA? Hun ligger på den gamle kirkegården på Norberg i Sjåk! Hvis hun ikke er en Akeleye så må mange slektshistorier i Norge skrives om! Boligen til Eggert og Sofie står på Maihaugen på Lillehammer og kalles Hjeltarstugu. Og så har vi en diskusjon om blomstene på slektsvåpenet er Blåklokker eller Akeleyer?' Med vennlig hilsen fra Knut Myrebøe, Larvik.

"Akeleye-slægtens forbindelse til Sydfyn": http://www.fynhistorie.dk/node/14462

Se side 7 her: http://www.fynhistorie.dk/files/historie-info.dk/Enevold%20Akeleye.pdf

http://www.fynhistorie.dk/files/historie-info.dk/Prinsessa%20p%C3%A5%20Hjeltar.pdf

http://www.fynhistorie.dk/search/node/akeleye http://www.fynhistorie.dk/search/node/akeleie http://www.fynhistorie.dk/search/node/acheleje

Godset med slottet Hjularöd - Hjularød (Esløv i Skåne): http://www.hjularod.se (Video: http://www.hjularod.se/galleri/movie_miljo.asp )

(bemerk: "...Dresselbergs dotter Mette och hennes man Frederik Parsberg övertog Hjularöd, men sålde redan 1622 egendomen till landsdomaren i Halland, Knud Gabrielsen Akeleye, som tillhörde en adelssläkt från Fyn. Det var troligen han som lät uppföra den huvudbyggnad som syns på Buhrmans bild...")

http://www.google.com/#q=hjular%C3%B6d+%2B+(akeleie+%7C+acheleye+%7C+acheleie+%7C+akeleje+%7C+akeleye+%7C+acheleje)&hl=en&tbo=d&ei=ZBAeUeGZKsr04QSh6YCABg&start=0&sa=N&filter=0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=8c74628283b8926d&biw=1366&bih=705

http://www.google.com/#q=hjular%C3%B8d+%2B+(akeleie+%7C+acheleye+%7C+acheleie+%7C+akeleje+%7C+akeleye+%7C+acheleje)&hl=en&tbo=d&filter=0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=8c74628283b8926d&biw=1366&bih=705

view all

Sofie Gabrielsdatter Acheleye's Timeline