Is your surname Barend?

Research the Barend family

Sonja Barend's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Sonja Maria Barend

Also Known As: "Sonja de Groot"
Birthdate:
Birthplace: Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, The Netherlands
Immediate Family:

Daughter of David Barend and Wilhelmina Mechelina Lobach
Wife of Abel Cahen
Ex-wife of Ralph Inbar
Half sister of Leon Maria de Groot and Hugo Florentinus William Maria de Groot

Occupation: televisiepresentatrice
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Sonja Barend

televisiepresentatrice

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sonja_Barend

Sonja Maria Barend, opgegroeid als Sonja de Groot, (Amsterdam, 29 februari 1940) is een Nederlands televisiepresentatrice, die ook wel de Koningin van de Talkshow wordt genoemd. Meer dan veertig jaar was ze op televisie te zien. Eind 2006 hield ze op met het maken van televisie. Naar haar is de jaarlijkse Sonja Barend Award vernoemd, een prijs voor het beste tv-interview.

Barend werd in Amsterdam geboren als dochter van de joodse David Barend (1905-1943) en Wilhelmina Mechelina Lobach. Na de mulo ging ze als een 15-jarige werken bij de Twentse bank. Later noemt ze deze tijd de hel. Barend besluit meer uit haar leven te halen. Ze ging 's avonds naar de hbs en vond werk via een beroepskeuze-adviesbureau. Dat kantoor deed ook zaken met omroepen en zo kwam Barend terecht bij de televisie.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Barbara_Barend says "Barbara Barend is een dochter van journalist en presentator Frits Barend en een achternichtje van Sonja Barend."

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frits_Barend says "Eén van hen is de sportjournaliste Barbara Barend. Hij is heel in de verte familie (in de vijfde graad) van Sonja Barend."

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sonja_Barend explains the discrepancy: "In de laatste uitzending van Sonja op 30 december 2006 introduceerde ze Frits Barend als haar grote broer, in werkelijkheid is Barend heel in de verte familie (in de vijfde graad) van Sonja Barend."


http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/91052

http://www.vernoeming.nl/ralph-inbar-en-sonja-barend-hun-huwelijksadvertentie

http://www.imdb.com/name/nm0054437


See also the comments at http://www.communityjoodsmonument.nl/person/155893

Paaszaterdag 7 april 2012, vertelt Sonja Barend voor het eerst op TV over haar vader Barend. Hij werd gearresteerd, terwijl hij getrouwd was met de niet joodse Wilhelmina Mechelina Lobach. De meeste gemengd gehuwden ontkwamen aan deportatie. Haar vader kon zich voor noodgevallen verbergen in een ruimte bij de bovenburen, een Duitse vrouw met en naaiatelier. David zei zijn vrouw niet waar de schuilplek precies was: 'het zal alleen een last voor je zijn'. Toen werd er in januari 1943 aangebeld en vroeg iemand aan Sonja's moeder of haar man thuis was. Ze voelde zich overvallen en zei 'ja'. David Barend kon niet meer naar zijn schuilplaats en werd, vermoedelijk vanwege een of andere 'overtreding', gearresteerd en via de Hollandse Schouwburg naar Westerbork en Auschwitz gestuurd. Zijn vrouw was verliefd op Harry de Groot en kreeg twee zoons met hem, kon echter pas offcieeel scheiden op het moment dat de dood van Barend, eind 1944, zeker was. Sonja werd door haar stiefvader geaccepteerd en zij wist niet beter dan dat ze Sonja de Groot was. Op een verjaardagskalender van een familielid van haar vader zag ze een keer bij 29 februari een Sonja Barend staan. 'Wat grappig' zei ze, 'nog een Sonja die op schrikkeldag jarig is'. 'Maar dat ben jij', zei de tante.

view all

Sonja Barend's Timeline

1940
February 29, 1940
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, The Netherlands