Svein Lavik Blindheim

Is your surname Blindheim?

Research the Blindheim family

Svein Lavik Blindheim's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Svein Lavik Blindheim

Birthdate: (96)
Birthplace: Voss, Hordaland, Norway
Death: Died
Immediate Family:

Son of Severin Nicolai Blindheim and Ragna Blindheim
Ex-husband of <private> (Tindale)
Father of <private> Blindheim and <private> (Blindheim)
Brother of Brynhild "Bibbi" Breivik; Kjellaug Tollaas and <private> Huse (Blindheim)

Occupation: Krigsveteran, offiser og lektor
Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Svein Lavik Blindheim

Svein Blindheim, Svein Lavik Blindheim, født 29. august 1916, fødested Voss, Hordaland. Offiser og lektor. Foreldre: Lærer Severin Nicolai Blindheim (1890–1925) og lærer Ragna Lavik (1891–1976). Gift 5.9.1945 med universitetslektor Joan Mary Tindale (22.12.1923–), ekteskapet oppløst 1970.

Svein Blindheim er en av landets mest markante krigsveteraner og etterkrigsoffiserer. Gjennom foreldrene fører han videre en radikal haugianertradisjon, preget av venstresak og målsak. Tre slektninger Lavik var stortingsmenn, en fjerde medstifter av Noregs Mållag, og en tipptippoldefar var eidsvollsmann fra Voss. Farsslekten er fra Sunnmøre og omtales av Snorre som lendmannsætt.

Etter farens tidlige død ble det av økonomiske grunner en omskiftelig tid med mye flytting. Blindheim tok examen artium som privatist i Askim, gikk deretter på befalsskole og avtjente verneplikt som sersjant på Terningmoen ved Elverum 1939. I 1940 var han instruktør for frivillig militæropplæring i Askim, og hadde strøjobber.

9. april drog han til Oslo for å mobilisere ved sitt regiment, IR 2. Der ble han imidlertid avvist, men han klarte å bli med som frivillig i en improvisert avdeling i Askim. Han deltok i den harde trefningen ved Fossum bru fra 12. til 13. april, hvor 21 falt. Styrkene flyktet inn i Sverige, hvor Blindheim ble internert frem til juli 1940, da alle ble tvangssendt tilbake til Norge. Vinteren 1941 flyktet han igjen til Sverige, og 18. juni fløy han derfra til Moskva. 22. juni var han på et tog sørover gjennom Ukraina som så vidt passerte foran de tyske bombeangrep. Han kom seg via Odessa over Svartehavet til Novorossijsk og videre gjennom Kaukasus til Teheran. Derfra drog han til Bombay, videre til Sør-Afrika og Trinidad, før han endelig var fremme i Skottland i november 1941.

I London ble han rekruttert av Martin Linge til den britiske hemmelige sabotasjeorganisasjonen Special Operations Executive (SOE). Da opplæringen var over, ble han 17. april 1943 sluppet ut i fallskjerm sammen med W. Houlder over Modum i Buskerud, for å instruere og bygge opp Milorg i Oslo- og Drammensområdet; dekknavnet for operasjonen var “Puffin”. 16. november samme år ble han arrestert på Kongsvinger, dit han var sendt av Milorgs sentralledelse, men etter en dramatisk flukt og skuddveksling klarte han å rømme til Sverige. I januar 1944 vendte han tilbake til Milorg i Stor-Oslo.

Sommeren 1944 var aksjoner mot tyskerne fortsatt forbudt i Milorg, noe som førte til økende misnøye innad. Blindheim foreslo for Milorg-ledelsen å opprette sabotasjegrupper, og gruppen “Aks 13 000” ble opprettet med ham selv som leder. I Oslo og omegn ble det frem til frigjøringen gjennomført omkring 100 aksjoner, derav vel 75 vellykkede. Blindheim ble beordret til London i januar 1945, og i april 1945 vendte han tilbake som stabssjef for D-13.

1945–46 tok Blindheim Hærens Krigsskole, og etter to år ved Tysklandsbrigaden ble han 1947 utnevnt til kaptein ved DK-stab, før han 1949 ble beordet til Forsvarsstabens E-tjeneste. Der arbeidet han bl.a. med organisering av Stay Behind-grupper og utlegging av depoter. Han var også på kurs hos CIA og Special Forces i USA og i Tyskland. 1953 lærte han opp finske agenter i Finland og sendte dem på oppdrag inn i Sovjetunionen. Han fikk imidlertid avsmak for denne virksomheten, og søkte stilling som major ved den sentrale staben i Heimevernet, en stilling han også fikk. 1956 var han observatør i Midt-Østen, og 1958–59 gikk han på Hærens Stabsskole.

Kilder og litteratur

view all

Svein Lavik Blindheim's Timeline

1916
August 29, 1916
Voss, Hordaland, Norway
2013
March 17, 2013
Age 96