Syed Abdul Kadir AsSaggaf

public profile

Is your surname AsSaggaf?

Research the AsSaggaf family

Syed Abdul Kadir AsSaggaf's Geni Profile

Records for Syed Abdul Kadir AsSaggaf

84 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Syed Abdul Kadir AsSaggaf

Birthdate:
Death: circa 1945
Kelantan, Malaysia
Immediate Family:

Son of Taha AsSaggaf
Husband of Siti Fatimah Al-'Amudi and Fatimah
Father of <private> As-Saggaf; Syarifah Aisyah As-Saggaf; Taha AsSaggaf and Muhammad AsSaggaf

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Syed Abdul Kadir AsSaggaf

Di ambil daripada laman rasmi "arabiah Pasir Mas". Sekolah Menengah Ugama Arab Pasir Mas

Pelajaran Agama dan Bahasa Arab secara persekolahan telah bermula di bandar Pasir Mas pada tahun 1939. Pengasas dalam pelajaran Agama dan Bahasa Arab ini ialah Al-Fadhil Syed Abd. Qadir Toha Al-Saquof, seorang penjual kitab agama yang terkenal di Kelantan. Syed Abd. Qadir Toha adalah seornag perantau yang berasal dari Singapura dan menjadi guru agama yang terkenal di bandar Pasir Mas. Beliau menggunakan kediamannya yang bertempat di hadapan stesen keretapi Pasir Mas sebagai tempat pertama untuk mengadakan kelas agama dan Bahasa Arab di bandar Pasir Mas. Pada pertama kalinya kelas ini mempunyai pelajar seramai tiga orang sahaja, iaitu Hj. Mohamad b. Hj. Ismail, Allahyarham Che Omar b. Hj. Ahmad dan Che Abdul Rahman b. Hj. Mohamad.


   Pada tahun 1940, bilangan pelajar telah bertambah kepada belasan orang. Antara pelajar yang gigih mempelajari Bahasa Arab dan ilmu agama pada waktu itu ialah Hj. Omar b. Hj. Ahmad, Hj. Abdul Rahman b. Hj. Mohamad, Che Zakaria b. Abd. Rahman, Hj. Abdul Hadi b. Hj. Mohd Nor, Hj. Ismail b. Ahmad, Che Mustaffa Tok Uban dan Tn .Hj. Hamid.

   Pada tahun 1942, bilangan pelajar bertambah lagi kepada lebih 30 orang. Tempat belajar juga telah dipindahkan ke sebuah rumah berek di Jalan Lemal, Pasir Mas. Pada masa ini Syed Abd. Qadir Toha telah dibantu oleh seorang temannya bernama Syed Abdullah yang juga seornag penjual kitab agama. Kesedaran masyarakat Islam di bandar Pasir Mas terhadap pekajaran agama dan Bahasa Arab lebih meluas, maka minat guru terutamanya Syed Abd. Qadir Toha bertambah kuat lagi. Berikutan daripada itu, Allahyarham Hj. Mohd Daud Al-Ahmadi dengan kerjasama orang ramai dapat mendirikan sebuah bangunan yang lebih besar di atas sebidang tanah kepunyaan Hjh. Che Zainab Hj. Wook, di hilir bandar Pasir Mas. Sekolah ini diberi nama Madrasah Ahmadiah dan ditadbir oleh Majlis Ugama Islam Kelantan (MUIK).

   Bangunan ini sekarang dijadikan musalla dan tempat mengajar Al-Quran. Bilangan pelajar terus meningkat, ini menyebabkan keadaan berubah dan terpaksa mengadakan sebuah bangunan baru yang lebih besar dan selesa lagi. Hasil kegiatan orang-orang Islam di bandar Pasir Mas pada bulan April 1944, sebuah bangunan separuh batu dua tingkat didirikan di Jalan Masjid Lama, Pasir Mas.

   Pertambahan murid setiap tahun bertambah pesat. Oleh itu, pada tahun 1962, persekolahan siadakan dua sesi iaitu sesi pagi terdiri dari kelas yang lebih tinggi manakala sesi petang terdiri dari pelajar- pelajar baru dan kelas-kelas yang lebih rendah. Memandangkan keadaan ini, Ustaz Hj. Hashim Hj. Idris (Guru Besar ketika itu) telah membuat rayuan kepada Kerajaan Persekutuan, melalui Kementerian Pembangunan Negara da Luar Bandar untuk mendapatkan sebuah bangunan baru.