Sylvi Salome Kekkonen

Is your surname Kekkonen?

Research the Kekkonen family

Sylvi Salome Kekkonen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Sylvi Salome Kekkonen ((Uino))

Birthdate:
Birthplace: Pieksämäki, Finland
Death: December 02, 1974 (74)
Helsinki, Finland
Place of Burial: Helsinki, Finland
Immediate Family:

Daughter of Kauno Edvard* Uino and Emilia Salome Uino
Wife of Urho Kaleva Kekkonen, 8th President of Finland
Mother of Matti Kaleva Kekkonen and Taneli Kaleva Kekkonen
Sister of Toini Emilia Osmonsalo; Martta Maria Uino; Elin Margareta Uino; Taina Tabita Wahlroos; Uuno Edvard Uino and 1 other

Occupation: kirjailija
Managed by: Private User
Last Updated:

About Sylvi Salome Kekkonen

(I.) 1890-1899: Pieksämäki, Kirkonkylä 5, Kirkoherran virkatalo, j214: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=7098&pnum=215

(II.) Wikipedia: Sylvia Salome Kekkonen (o.s. Uino), oli suomalainen kirjailija ja tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkosen puoliso. Heillä oli kaksi lasta, kaksospojat Matti Kaleva (1928–2013) ja Taneli Kaleva (1928–1985).

Sylvi Kekkonen harrasti syvällisesti kirjallisuutta, piti kotonaan kirjallista salonkia ja kirjoitti pienimuotoista proosaa. Hänen ensimmäinen julkaistu teoksensa oli mietelmäkokoelman Kiteitä 1949. Kolme vuotta myöhemmin ilmestyi muistikuvien kokoelma Kotikaivolla. Pienoisromaani Käytävä (1955) kuvasi sairaanhoitajan maailmaa ja pääteokseksi luonnehdittu Amalia (1958) sitä, miten itsensä epäonnistuneeksi tunteva nainen kamppailee omanarvontuntonsa puolesta ja luopuu inhimillisistä toiveistaan. Sylvi Kekkosen viimeinen teos oli lapsuusmuistelma Lankkuaidan suojassa (1968). Professori Kai Laitinen on luonnehtinut Kekkosen kirjailijanjälkeä: ”Hän puhuu lukijalleen koruttomasti, luottavaisesti ja läheltä.”

Vuonna 1949 Sylvi Kekkonen alkoi järjestää kotonaan kirjallisia keskusteluiltoja. Kirjailija Marja-Liisa Vartio on kuvaillut ilmapiiriä kotoisaksi ja vapautuneeksi. Hänen mukaansa Kekkonen oli yleensä mietteliäs ja hiljainen mutta saattoi joskus puhjeta hymyyn, kun vierasjoukko oli täynnä nuoruuden tärkeyttä ja itsevarmuutta. Keskusteluilloista muodostui vähitellen foorumi, jossa eri ikäpolvet tapasivat toisiaan ja heidän näkökantansa kohtasivat. Niihin osallistuivat muun muassa Eeva Joenpelto, Kirsi Kunnas, Kai Laitinen, Lassi Nummi ja Kaari Utrio. Presidentti Kekkonenkin otti osaa keskusteluun, jos hänellä oli aikaa, ja näin hän tutustui 1950-luvun modernisteihin.

Sylvi Kekkosen nimeä kantava kirjallisuustapahtuma Sylvi Symposiumi on järjestetty Pieksämäellä kesäisin vuodesta 2000.

///////////////////

"Tekonsa voi valita,

sanansa voi harkita,

tunteet kulkevat omia teitään."

- Sylvi Kekkonen

view all

Sylvi Salome Kekkonen's Timeline

1900
March 12, 1900
Pieksämäki, Finland
1928
September 4, 1928
Age 28
Helsinki, Finland
September 4, 1928
Age 28
Helsinki, Uusimaa, Finland
1974
December 2, 1974
Age 74
Helsinki, Finland
????
Helsinki, Finland