Teuvo Olavi Niemioja

Is your surname Niemioja?

Research the Niemioja family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Teuvo Olavi Niemioja

Birthdate:
Birthplace: Monola, Johannes, Finland
Death: October 20, 1974 (59)
Place of Burial: Helsinki, Finland
Immediate Family:

Son of Wilhelm Edvard Niemioja and Alvina (Alli) Niemioja
Husband of Laila Inkeri Niemioja
Brother of Arvi Edvin Niemioja; Urpo Veikko Niemioja; Sakari Niemioja; Private and Private

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Teuvo Olavi Niemioja

Orionin Keuruun tuotantolaitosten tehtaanjohtaja ja isännöitsijä 1948–1954, sen jälkeen Orionin toimitusjohtaja 1966-1969. Diplomi-insinööri.

Lääketieteellisen tekniikan alan varhainen, insinöörikoulutustaustan omaava henkilöstö hankki poikkitieteellisen työskentelynsä edellyttämät lisätiedot itseopiskelulla ja ammattityönsä yhteydessä. Ulkomaista tutkimuskokemusta hankkineina tulevat tässä yhteydessä mieleen vain Työterveyslaitoksen teknillisen hygienian osaston ensimmäinen johtaja, dipl.ins. Urpo Hilska, M.Sc., terveydenhuollon tekniikkaan maahamme siirtänyt dipl.ins. Teuvo Niemioja, M.Sc. ja TkT Martti Mela, joka nimitettiin Oulun yliopiston biofysiikan professoriksi v. 1975. Biolääketieteellis- teknisenä perustettu yhdistys osoittautui näin ollen heti perustamisestaan alkaen tärkeäksi kokemusten ja tiedon välittäjäksi. Ulkomaisiin kontakteihin pyrittiin kansainvälisin kokouksin, ekskursioin ja vierailijoiden kautta; niinpä vv. 1973-74 puolet yhdistyksen kokousten esitelmöitsijöistä oli ulkomaisia.

http://www.lfty.fi/lfty20/Antti%20Niemi/Antti%20Niemi.htm

Siperiaan karkoitettavat

Seura 9 / 1992, sivut 6-12, 84- ja 10 / 1992, otsikko SIPERIAN LISTA

Kommunistinen Valpo keräsi teloitettavien ja Siperiaan karkotettavien suomalaisten nimet 1945-48. Vain osa listoista on jäljellä, valtaosan kommunistit hävittivät. Jäljellä oleva lista on 172 sivuinen ja sisältää noin 1700 nimeä. Käytännössä karkoitettavia olisi ollut monikymmenkertainen määrä. Eräistä kansoista ja ryhmistä Neuvostoliitto karkoitti 10-50 % Siperiaan, mukana lukuisia miehiä, naisia ja lapsia, kokonaisia perheitä. Tunnetuimpia Siperiaan lapsena karkoitettuja lienee Viron presidentti Lennart Meri. Huomattava osa karkotetuista kuoli ja osa listalle joutuneista olisi teloitettu jo Suomessa. Myös Itä-Euroopassa teloitettiin melkoinen määrä ihmisiä kommunistien pyrkiessä valtaan.

SEURAn pääkirjoituksesta 28.2.1992: "Tällä Siperian listalla on suomalaisen sivistyneistön isänmaanystävien parhaimmisto upseeristoa ja sosialidemokraattisia poliitikkoja lukuunottamatta. Heistä kerättiin varmasti omat listansa."

Kommunistisen sisäministerin tyttären Zachovalován (nimi tsekkiä, koska hän avioitui Tsekkoslovakiaan) vaatimuksesta valtaosa Leinon papereista poltettiin. Kommunisteja edustivat eduskunnassa SKDL ja sen sisällä SKP, joiden jatkaja Vasemmistoliitto on jälkikäteen sanoutunut irti väkivaltaisista hankkeista.

Poliisivoimat joutuivat kommunistien soluttamiksi, Valpon lisäksi mm. järjestyspoliisi ja Liikkuva Poliisi. Valvontakomission poistui Suomesta 1947 ja Suomi solmi YYA-sopimuksen Neuvostoliiton kanssa 1948. KUitenkin 1948 maahamme saapui Tuure Lehénin johdolla n. 30 vallankumouksellista.

Helsingin poliisikomentaja riisui Liikkuvan poliisin aseista ja puolustusvoimien komentaja Sihvo pysyi isänmaalle uskollisena. Sisäministeri leino sai epäluottamuslauseen 1948 toimivallan ylittämisen vuoksi. Tällöin monissa kaupungeissa kommunistit ryhtyivät hävittämään Valpon kortistoja lukuisista ihmisistä. Valpo seurasi myös julkaisuja, kirjoja ja lehti, vakoili kokouksissa ja jopa kouluissa, kuunteli puhelimia, tarkasteli sodanaikaisia tekoja, luetteloita, järjestöjä jne. Mm. Kokoomuksen lehtien päätoimittajille tarkoitetut sisäiset raportit päätyivät Valpolle. Ulkomaille haluaville ei myönnetty passeja, sillä Neuvostoliitto ja Valpo suunnittelivat heidän karkotustaan Siperiaan, ulkomaille tosin. Yhtenä listalla Niemioja Teuvo Olavi, 1915, ins., Hki.

http://siperiaan.blogspot.fi/

http://runeberg.org/kuka/1978/1153.html

view all

Teuvo Olavi Niemioja's Timeline

1915
May 9, 1915
Johannes, Finland
1974
October 20, 1974
Age 59
????
Helsinki, Finland