Thomas Bache-Gabrielsen

Is your surname Bache-Gabrielsen?

Research the Bache-Gabrielsen family

Thomas Bache-Gabrielsen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Thomas Bache-Gabrielsen

Birthdate: (58)
Birthplace: Holmestrand, Holmestrand, Vestfold, Norway
Death: April 22, 1942 (58)
Immediate Family:

Son of Joseph Alexander Gabrielsen and Camilla Amalie Gabrielsen
Husband of Odette Bache-Gabrielsen
Father of René Bache-Gabrielsen; Eric Bache-Gabrielsen and Guy Bache-Gabrielsen
Brother of Henry Elis Bache-Gabrielsen; Thrine Amalie Bache-Gabrielsen; Ruth Bache-Gabrielsen; Carl Ullitz Bache-Gabrielsen; Kamilla Amalie Bache-Gabrielsen and 1 other

Occupation: Cognac produsent
Managed by: Duane Harley Roen
Last Updated:

About Thomas Bache-Gabrielsen

Thomas Bache-Gabrielsen, født 11. juni 1883, fødested Holmestrand, Vestfold, død 22. april 1942, dødssted Jarnac, Frankrike. Konjakkprodusent. Foreldre: Brennevinshandler Joseph Alexander Gabrielsen (1851–1919) og Camilla Amalie Bache (1853–1933). Gift 1906 med Odette Villard (11.8.1885–14.4.1975), datter av advokat Martial Villard (1850–99) og Ernestine Fromentin (1851–1926).

Thomas Bache-Gabrielsen var en av flere nordmenn som tidlig på 1900-tallet fikk sentrale posisjoner i den franske konjakkbransjen.

Han var arvelig belastet for sitt karrierevalg. Faren var den første bestyrer for brennevinssamlaget i Holmestrand, og flyttet senere til Tønsberg og Fredrikstad hvor han drev samme geskjeft.

Etter examen artium ved Ragna Nielsens skole i Kristiania 1901 utdannet Bache-Gabrielsen seg til offiser, og rakk å bli fenrik før han 1904 drog til Cognac i Frankrike, i likhet med flere unge nordmenn (Sverre Braastad, Jens Reidar Larsen m.fl.) på den tiden, som i tillegg til å erverve seg språkkunnskaper også fikk innpass i konjakkbransjen. Bache-Gabrielsen fikk ansettelse i firmaet Renault St. Laurent.

En annen nordmann, Peter Anton Rustad (1870–1917), hadde kommet til Cognac allerede 1893, og var vel etablert både i konjakkbransjen og som norsk konsul. 1905 kjøpte Rustad konjakkfirmaet A. Edmond Dupuy & Co. (etablert 1852), og året etter ble Bache-Gabrielsen tatt opp som partner i firmaet. Under merkenavnet Rustad & Bache-Gabrielsen oppnådde de fort gode forretninger på markeder som det norske, danske og amerikanske. Etter Rustads død overtok Bache-Gabrielsen ledelsen i firmaet alene, og navnet Rustad gikk etter hvert ut av merkenavnet. I dag er det bare i Norge at navnet Bache-Gabrielsen benyttes som varemerke. Av uttalemessige årsaker anvendes det opprinnelige navnet Dupuy på alle andre markeder.

Ifølge familiehistorien, som for øvrig står trykt på flaskene til Norge, var det kjærligheten til en fransk kvinne som fikk Thomas Bache-Gabrielsen til å etablere seg i Frankrike. Han giftet seg 1906 med Odette Villard, og de fikk tre sønner. Da Bache-Gabrielsen døde 1942, ble firmaet videreført av hans hustru og den eldste sønnen René (1909–90) som daglig leder. Senere er firmaet ytterligere videreført av Renés eldste sønn, Christian (1943–).

Firmaet fortsetter i samme stil som under tidligere ledere, med økende eksportandel til bl.a. Belgia, Canada, Karibia, Australia og Sørøst-Asia foruten de tidligere hovedmarkeder. Av et årlig salg på rundt 700 000 flasker utgjør eksportandelen mer enn 90 %. 1997 ble det solgt ca. 425 000 flasker konjakk fra Bache-Gabrielsen på det norske markedet.

Kilder og litteratur Opplysninger i brev fra firma A. Edmond Dupuy & Co. 1993–98 artikkel av O. H. Vanebo i Storkjøkken nr. 9/1987 artikkel i Botnar. Lokalhistorisk årsskrift for Holmestrand, Botne, 1995 Jan H. Amundsen: “Det norske eventyret i Cognac”, i Apéritif nr. 1/1995 artikkel av V. Aarheim i Glad i mat nr. 5/1996 Forfatter: Thor Richard Teien

Familien bodde i Backer-huset som fortsatt er tatt vare på i sin opprinnelige form.

Thomas Bache-Gabrielsen forlot den norske hær som secondløytnant i 1903 bare tyve år gammel. Deretter reiste han til Cognac for å få forretningserfaring og noen måneders utenlandspraksis.

Da hadde ingen regnet med sjarmen til en ung dame fra Cognac. Allerede kort etter sin ankomst, hadde Thomas B.G. lagt merke til en vakker pike. Han hadde også fått vite hvor hun bodde. Sammen med noen skandinaviske venner opptrådte unge Thomas en sen kveld som en Romeo under hennes balkong - riktignok uten gitar. De stemte i sanger fra hans hjemland for hans "Julie".

"Julie" som het Odette VILLARD, var ikke ufølsom overfor stemmen og den romantiske sjarme til den vakre, unge mannen med de blå øynene og den smale, velpleiede barten. De møttes ofte og en romanse oppstod. Odette og "Soni"s bryllup fant sted den 23. januar i 1906 (Soni var kjelenavnet Odette hadde gitt sin forlovede fordi hun i begynnelsen hadde trodd at han het "GABRIELSON’").

Sammen med en annen nordmann, P.A. Rustad, hadde Thomas B.G. i 1905 dannet et firma og kjøpt selskapet " A. Edmond Dupuy & Co." som var etablert i 1852 slik vi tidligere nevnt.

Helt fra starten satset de unge nordmennene på eksport av brandy fra Cognac. De klarte a oppnå gode forretningsforbindelser bl. a. i Norge, Danmark og Amerika.

Thomas og Odette underholdt med glede unge, enslige nordmenn som pa den tiden kom til Cognac. En av dem var J.P. LARSEN, som senere dannet sitt eget Cognac firma. Framfor alt satte Thomas pris pa familielivets gleder.

Han var glad i den franske kokekunst, men fikk sin familie til a like to norske spesialiteter: fiskeboller og gaffelbiter. Han hadde mindre suksess med sine to favorittoster fra Norge: Geitost og fremfor alt den fryktelige gammelosten, den lignet pa ost fra Münster.

Hver dag leste Thomas Aftenposten som han fikk tilsendt. Samtidig varmet han et konjakkglass med innsiden av handen og luktet litt pa glasset. Det hendte også at han helte noen draper ned i sin kaffekopp.

Han var glad i musikk, og pa dette felt var han bortskjemt av sin hustru som var en meget god pianistinne. Av hans favoritt-komposisjoner var Per Gynt - musikken av Edvard Grieg (særlig Aases død), Frühlingsrauschen av Sinding og Rimski - Korsakovs Indiansk sang.

For ham var julen den store festen. Pa julaften for gavene ble utdelt, tilberedte han julepunsjen med nesten religiøs hengivenhet og med en rekke ingredienser. Sa ble lyset slatt av samtidig som han tente pa punsjen slik at den flammet opp. Sa stemte han i Glade Jul sammen med sin Odette og de tre sønnene.

Om sommeren viet han seg til havearbeide og dyrket sin favorittsport: Roing. Han var medlem av roklubben i Cognac (den "fine" klubben i byen). Enten rodde han i en konkurransebåt eller han tok familien med i en vanlig robåt.

I august under familiens sommerferie i Royan, dro han avsted i en større bat som han hadde kjøpt og kalt "Fram".

Hvert ar besøkte Thomas Skandinavia. Han var lykkelig over å se sitt hjemland og mote familien som fortsatt bodde der. Hans bror Elis var tannlege i Oslo og hans søster Thrine var bosatt i Tønsberg. Han pleide også å besøke medlemmer av familien Storm, som hadde vært hans agent i nesten 70 ar (Jan Storm ble nylig pensjonert).

Thomas ble bare 59 år gammel. Han dode hjemme i Cognac den 22.april 1942.

Ingen kunne gi en bedre beskrivelse av Thomas Bache-Gabrielsens personlighet enn presten som forrettet under begravelsen: beskjeden, kultivert, fremragende og modig.

Virksomheten i firmaet fortsatte ved fru Bache-Gabrielsen og hennes tre sønner: René som ledet selskapet frem til 1990, Eric som var advokati Cognac og Guy som hadde sin legepraksis i Rochefort.

René’s eldste sønn, Christian, som startet i firmaet i 1968, er nå familiebedriftens daglige leder, sterkt understøttet av sine partnere, som alle er etterkommere av Thomas (hvorav Guy er den eldste) og av kjellermester, Jean-Philippe Bergier, som velger ut Cognacene. Kilde: Bache-Gabrielsen.com

view all

Thomas Bache-Gabrielsen's Timeline

1883
June 11, 1883
Holmestrand, Holmestrand, Vestfold, Norway
1909
1909
Age 25
1911
1911
Age 27
1917
1917
Age 33
1942
April 22, 1942
Age 58