Thomas Franciscus Hendrikus Spoelstra

Is your surname Spoelstra?

Research the Spoelstra family

Thomas Franciscus Hendrikus Spoelstra's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Thomas Franciscus Hendrikus Spoelstra

Birthdate:
Birthplace: Utrecht, Utrecht, Netherlands
Death: February 29, 1944 (29)
Waalsdorpervlakte, Wassenaar, Zuid-Holland, Netherlands
Immediate Family:

Son of Lodewijk Spoelstra and Bertha Francisca Hubertina Bloemen

Managed by: Private User
Last Updated:

About Thomas Franciscus Hendrikus Spoelstra

Thomas Franciscus Hendrikus Spoelstra is op 24 mei 1914 geboren te Utrecht. Door het Polizeigestandsricht dat de doodvonnissen van de Oranje Vrijbuiters bekend maakte, werd als zijn beroep vermeld "kantoorbediende". Thomas Spoelstra werd geboren uit de ouders Lodewijk Spoelstra, geboren 4 december 1877 te Sneek en Bertha Francisca Hubertina Bloemen, geboren op 19 oktober 1886 te Venlo. Ten tijde dat Thomas Spoelstra gearresteerd werd en gevangen zat, woonden zijn ouders in Tuindorp Utrecht.

Bekend is, dat er na zijn arrestatie een groot bedrag aan geld bij elkaar gebracht is om hem los te kopen. Degene die het geld kwam afdragen was de zoon van Van Koetsveld, accountant in Rotterdam. Het kan niet anders, of met de zoon wordt de Oranje Vrijbuiter Hans van Koetsveld bedoeld. Thomas Spoelstra had twee zusters, een tweeling geheten Petronella Anna Maria en Anna Maria, beiden geboren op 18 mei 1909 in Utrecht. De eerste heeft gewoond in Tilburg en bij haar zus in Venlo. Bij verder naspeuren werd door contacten (o.a. met de Nijmeegse pastoor Spee) duidelijk dat Thomas Spoelstra ongehuwd was en geen kinderen heeft nagelaten.

In het "Gedenkboek van het Oranjehotel" is op blz. 190 een brief van zijn moeder, mevr. de wed. B.Spoelstra-Bloemen, opgenomen. Ook is op blz.191 te lezen wat een medegevangene, A.Stuut, haar over haar zoon schrijft. Uit deze brief blijkt duidelijk dat Thomas Spoelstra zeer gelovig was. Dagelijks zegde hij zijn gebeden, hierin zijn moeder gedenkend.

De medegevange en hij hadden contact door een gaatje in de muur, waardoor ze elkaar veel steun gaven en en we nu ook weten dat de geestelijke houding van Thomas Spoelstra van iemand was die er niet onder te krijgen is. Het Gedenkboek sluit de brief met: "Ook Thomas verdient, dat het Vaderland, waarvoor hij streed en viel, hem nimmer vergeten zal".

Thomas Spoelstra zijn overlijden is vastgelegd in een overlijdensakte , opgemaakt in 's Gravenhage.

http://54405985.swh.strato-hosting.eu/Thomas-Spoelstra/            
view all

Thomas Franciscus Hendrikus Spoelstra's Timeline

1914
May 24, 1914
Utrecht, Utrecht, Netherlands
1944
February 29, 1944
Age 29
Wassenaar, Zuid-Holland, Netherlands