Is your surname Strozzi?

Research the Strozzi family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Tito Strozzi (di Strozzi)

Russian: Тито Строцци
Birthdate:
Birthplace: Zagreb, Hrvatska
Death: March 23, 1970 (77)
Zagreb, Hrvatska (Croatia) (Nepoznat)
Place of Burial: Zagreb, Hrvatska
Immediate Family:

Son of Ferdinand di Strozzi and Marija Strozzi (Ružička)
Ex-husband of Maude Strozzi; Ljubica Engelmann; Irina Aleksandrovska; Anđelka Ilić and Eliza Gerner Arko
Father of Diana Strozzi and Private
Brother of Lea Strozzi; Maja Papandopulo (Strozzi); Marijan Strozzi and Donato Strozzi

Occupation: актер, режиссер, писатель и переводчик.
Managed by: Private User
Last Updated:

About Tito Strozzi

Tito Strozzi (Zagreb, 14. listopada 1892. - Zagreb, 23. ožujka 1970.), hrvatski glumac, redatelj, pisac i prevoditelj. Filozofski fakultet i Akademiju za glumačku umjetnost i pjevanje studirao je u Beču. Od 1919. godine član je HNK, a glumio je u drami, komediji i opereti. Njegove briljantne kreacije Krležinm junaka, klasičnih heroja i salonskih umjetnika drže se antologijskima, a režije obuhvaćaju najširi repertoar hrvatskih i stranih autora. Bavio se i filmom improvizirajući klavirsku pratnju za nijeme filmove, a osniva i filmska poduzeća (Jugoslavija film d.d., Strozzi film), te glumi u više filmova ("Brišem i sudim", "U lavljem kavezu", "Karolina riječka", "Pod sumnjom", "Tri Ane"). Autor je niza proznih djela, eseja, osvrta u dnevnom tisku i kazališnih komada ("Alenka", "Ecce homo", "Zrinski", "Gaj", "Kameleoni", "Tomislav", "Umorstvo na pozornici"), a poznati su i njegovi prijevodi klasičnih djela svjetske dramske i druge literature (npr. Goetheov "Faust"). Istaknuo se pedagoškim radom i pokretanjem dječjih emisija na zagrebačkoj radiopostaji, a pokretao je i časopise (Rampa) i dramsku biblioteku (Scena). 1993. je utemeljena kazališna nagrada koja nosi njegovo ime, a dodjeljuje ju se za najbolje pojedinačno ostvarenje u zagrebačkom HNK-u u protekloj sezoni.

Hr

Strozzi, Tito, hrvatski glumac, redatelj, pisac i glazbenik (Zagreb, 14. X. 1892 – Zagreb, 23. III. 1970). Brat → Maje Strozzi-Pečić. Od 1919. glumac zagrebačkoga HNK. Glumačku nadarenost iskazao u širokom repertoaru (od Shakespearea do Krleže). Kao glumac i redatelj dramskih djela i opera djelovao i u Austriji, Francuskoj i Njemačkoj. Istaknuo se i na filmu (Brišem i sudim, 1919; U lavljem kavezu, 1919; Koncert B. Belana, 1954; Tri Ane B. Bauera, 1959). Režirao je značajan, ali nesačuvan dugometražni film Brišem i sudim (1925). Među mnogim prijevodima osobit je prepjev Fausta J. W. Goethea. Bavio se i dramatizacijom proznih tekstova (I. Brlić-Mažuranić, A. Šenoa, F. M. Dostojevski). Dramska djela: Alanka; Istočni grijeh; Zrinski; Ecce homo; Utvara itd. Godine 1963. bio je ravnatelj Drame splitskoga HNK.

О Тито Строцци (русский)

Тито Строцци (Загреб, 14. октября 1892 года. – Zagreb, 23. в марте 1970 года.) русский актер, режиссер, писатель и переводчик.

Hr Strozzi, Tito, hrvatski glumac, redatelj, pisac i glazbenik (Zagreb, 14. X. 1892 – Zagreb, 23. III. 1970). Brat → Maje Strozzi-Pečić. Od 1919. glumac zagrebačkoga HNK. Glumačku nadarenost iskazao u širokom repertoaru (od Shakespearea do Krleže). Kao glumac i redatelj dramskih djela i opera djelovao i u Austriji, Francuskoj i Njemačkoj. Istaknuo se i na filmu (Brišem i sudim, 1919; U lavljem kavezu, 1919; Koncert B. Belana, 1954; Tri Ane B. Bauera, 1959). Režirao je značajan, ali nesačuvan dugometražni film Brišem i sudim (1925). Među mnogim prijevodima osobit je prepjev Fausta J. W. Goethea. Bavio se i dramatizacijom proznih tekstova (I. Brlić-Mažuranić, A. Šenoa, F. M. Dostojevski). Dramska djela: Alanka; Istočni grijeh; Zrinski; Ecce homo; Utvara itd. Godine 1963. bio je ravnatelj Drame splitskoga HNK.

view all 15

Tito Strozzi's Timeline

1892
October 14, 1892
Zagreb, Hrvatska
1919
1919
1970
March 23, 1970
Age 77
Zagreb, Hrvatska