Thora Knudsdatter Spilling

Is your surname Spilling?

Research the Spilling family

Thora Knudsdatter Spilling's Geni Profile

Records for Thora Spilling

13,402 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Thora Knudsdatter Spilling

Also Known As: "Tora", "Knudsdotter", "Knutsdatter", "Knutsdotter"
Birthdate: (90)
Birthplace: Spilling, Vigmostad, Vest-Agder, Norway
Death: circa 1640 (81-97)
Spilling, Vigmostad, Vest-Agder, Norway
Immediate Family:

Daughter of Knud Salvesen Foss
Wife of Olav Bjørnson Spilling
Mother of Bjørn Olson Spilling; Knut Olsen Birkenes; Torje Olson Spilling; Eivind Olsson Spilling; Aashild Olsdatter Skofteland and 3 others

Managed by: Private User
Last Updated:

About Thora Knudsdatter Spilling

Kilder:

Vigmostadboka. Bind 1. Gardar og ætter, side 322

view all 13

Thora Knudsdatter Spilling's Timeline

1550
1550
Vigmostad, Vest-Agder, Norway
1580
1580
Age 30
Vigmostad, Vest-Agder, Norway
1596
1596
Age 46
Vigmostad, Vest-Agder, Norway
1611
January 17, 1611
Age 61
Mandal, Vest-Agder, Norway

SPILLING
"grnr 65"
I en liste over krongods i 1605 er oppført 10 eng. i Spilling, men i en jordbok fra omkring 1618 er hele gården, 3 huder, oppført som krongods, så det ser ut som at resten av gården i denne tiden er kommet under kronen. Det kan tenkes at årsaken er den at sønn til Ola, Bjørn, i 1611 ble henrettet " for sine misgjerningers skyld" og at faren da måtte bøte med resten av eiendommen.

Side 323 i VIGMOSTADBOKA av Tore Bergstøl.

Bjørn Olsen Spilling fra Vigmostad ble henrettet 17. januar 1611 etter å ha sittet i varetekt fra 13. desember året før. Han er den eneste i disse tre lokale sakene som er nevnt i våre lokale bygdebøker. Det står i kilden (lensregnskapene) at han ble henrettet for “motvillighet og ugudelighet”. Man vet ikke hva mer dette går ut på, men det må ha vært en alvorlig opposisjon mot øvrigheten og mulig blasfemi siden det førte til dødsstraf. Bøddelen het “mester Elling”, og han var bøddel på Agder fra 1604 til 1629. Alle henrettelser på Agder ble utført av denne bøddelen i denne perioden, og han bodde et sted i Mandals len. Boet til Bjørn Olsen Spilling ble taksert etter henrettelsen. Her fortelles litt om gjenstander i boet etter han; en kiste, en grå kasse, noen lysegråe bukser, kvinnetrøye, et stykke brunt klede, kvinnepels, sengeklede, 3 kyr m.m.

1640
1640
Age 90
Vigmostad, Vest-Agder, Norway

Det ble holdt skifte etter Ola først etter at Tora døde i 1640. De hadde 8 barn: Bjørn, Knud, Torje, Eivind, Åshild, Olaug, Guro og Aslaug.
Bjørn ble som nevnt før henrettet. Han hadde en datter, Olaug, f. m. Guttorm Sveinkeson. Knud kom til Birkenes. Torje ble gift med enka etter Kristen Fiskå. Eivind ble gift med Guri Halkjelsdotter Skofteland. Åshild ble gift med Huje Halkjelson Skofteland. Olaug ble gift med Knud Hennestad. De hadde to sønner: Laurits og Gaut. Guro ble gift med Sjur Håland. De hadde sønnen Nils. Om dette er Håland i Vigmostad, kan man ikke vite. Aslaug ble gift med Stian Lande i Halse. Torje Olson ble boende på Spilling og overtok gården.

Vigmostadboka Vol I
Side 323
Av Tore Bergstøl.

1640
Age 90
????
Vigmostad, Vest-Agder
????
Vigmostad, Vest-Agder, Norway
????
Vigmostad, Vest-Agder, Norway
????
Vigmostad, Vest-Agder