Tore Toreson Hund

Is your surname Hund?

Research the Hund family

Tore Toreson Hund's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Tore Toreson Hund

Norwegian: Tore Hund
Also Known As: "Þórir hundr", "Thorir Hund"
Birthdate: (45)
Birthplace: Bjarkøy, Troms, Norge
Death: 1035 (45)
Jerusalem
Immediate Family:

Son of Tore Sigurdsson av Bjarkøy and NN- Kona til Tore fra Bjarkøy
Husband of Ranveig (*) Haraldsdatter
Father of Sigurd Toreson Hund
Brother of Sigurd of Thorirsson and Sigrid Thorirsdottir of Eggja

Occupation: Vikinghøvding, Høvding
Managed by: Private User
Last Updated:

About Tore Toreson Hund

Norsk vikinghøvding.

Tore Hund (norrønt Þórir hundr), født rundt 990 og død en gang etter 1030, var en av de betydeligste høvdingene i Hålogaland. Han hadde gård på Bjarkøy i dagens Troms fylke da han "dengang bodde på Bjarkøy" (Heimskringla); dvs. han kom annetsted fra. Det kan tenkes han kom fra Hund i Naumdøla Fylki; her hadde Håløygene stor makt liksom langs heile norskekysten og ellers i Trøndelag. I Heimskringla står det også at Olav den Hellige hadde lyst Tore Hund fredløs og gjort ham eiendomsløs. Ifølge sagn skal Tore Hund ha gjemt sin skatt i en gravhaug på Bertnem i Overhalla fordi han ventet seg kamp på Hundamon på Hund i Overhalla. Olav den Hellige hadde flere ting i Naumdøla Fylki på sin kristningsferd; det står i Heimskringla at han for hardt fram med mange som ikke ville omvende seg. På Hund var det trolig Hov (arkeologisk rapport fra 1998) og kongen var trolig på slike steder. Med elva Namsen var det lett atkomst til sjøen i tillegg til at det var jamn ferdsel mellom Namdalen og Jemtland. (Vi har enda ikke kunnet forklare hvordan Hund ble krongods)

Tore Hund var en av lederne i opprøret mot kong Olav Haraldsson Digre, slik det er blitt beskrevet i Snorre Sturlassons saga om Olav den hellige i Heimskringla.

Tore Hund var ute i vikingtokter og ledet flere ekspedisjoner nordover til Kolahalvøya og Kvitsjøen i Bjarmeland (dagens Russland). Da Olav Haraldsson ble konge, ble Tore Hund hans lendmann i nord. Over tid surnet forholdet mellom kongen og Tore, det startet med kornmangel i Hålogaland, noe som førte til drap. Drapene førte til hevn og nye drap, og det tvang Tore Hund til å gå i opposisjon til Olav Haraldsson og alliere seg med den danske kongen Knut den mektige. Konflikten endte i det store slaget på Stiklestad i 1030.

Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Tore_Hund

Relatert debatt i Brukarforumet til Digitalarkivet om denne personen: http://digitalarkivet.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=40915&sok=&startnr=&antall=&spraak=&nr=8&antinnlegg=25#anker

“Siste utgave av Norsk biografisk leksikon skiver at Tore Hund hadde etterslekt, men uten å gå inn på detaljene.”

“C.M. Munthe i de første nummerne av Norsk slektshistorisk tidsskrift der den seinere Bjarkøy-ætta ble knyttet konkret til Tore Hund. En oversikt over den yngre Bjarkøy-ætta for perioden 1300-1600 finnes bl.a. i Aschehougs Norgeshistorie (bind 4 s. 74).”

view all

Tore Toreson Hund's Timeline

990
990
Bjarkøy, Troms, Norge
1005
1005
Age 15
Bjarkøy, Troms, Norge
1035
1035
Age 45
Jerusalem
????