Ulrika Eleonora Lindström

Is your surname Lindström?

Research the Lindström family

Ulrika Eleonora Lindström's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ulrika Eleonora Lindström

Birthdate:
Birthplace: Lappvattnet 3, Burträsk, AC
Death: February 15, 1892 (56)
Gammelbyn, Burträsk, AC (Lunginflammation)
Immediate Family:

Daughter of Erik Gustaf Lindström and Kristina Ulrika Nordberg
Sister of Lars August Lindström; Sara Gustava Lindström and Brita Johanna Lindström
Half sister of Sofia Erika Lindström

Occupation: Piga, mejerska, Mejerska
Managed by: Stefan Jacobsson
Last Updated:

About Ulrika Eleonora Lindström

Historien börjar 1835 i Lappträsk med flickebarnet Ulrika Eleonora Lindström som vid ett och ett halvt års ålder blir moderlös. Fadern gifter så småningom om sig och Eleonora adopteras bort till ett barnlöst par. När hon är i trettioårsåldern avlider hennes adoptivföräldrar och efterlämnar ett arv på 500 riksdaler, en ansenlig summa på den tiden. Pengarna spenderar Eleonora på en utbildning vid Degeberga mejeriskola i Västerbotten. Hon återvänder 1869 för att ta anställning vid Gammelbyns mejeri i Burträsk, och 1872 blir hon utnämnd till första mejerska på mejeriet som bara något år senare skulle bli platsen där Sveriges favoritost skapas.

Ett misstag bakom den unika osten

Vad det var som hände den där dagen i slutet av 1800-talet när berömdheten Västerbottensost föddes är höljt i dunkel. Kanske var det ett snilledrag av Eleonora att prova en ny metod, men de flesta historierna pekar på att hon blev distraherad av någonting just den dagen. Den mest romantiska berättelsen menar att det var en friare som stal hennes uppmärksamhet. Men oavsett vad det berodde på så drog ystningen ut på tiden och grytan värmdes upp och kyldes ned om vartannat. Eleonora lade ändå osten på lagring i ett år och tog lika väl hand om den som andra ostar. Och när det var dags för avsmakning upptäckte hon att en alldeles speciell smak hade skapats. Alla som fick prova fattade tycke för den smakrika osten och så var Västerbottensost född.

http://www.visitvasterbotten.se/sv/amnen/mat/burtrask-mejeri/

Källa

Nedan visas källan för den bild som visas i webbläsaren just nu. 

Arkiv, serie och volym:

Burträsks kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/HLA/1010024/C/4 (1813-1837) 

Bildid:

C0033990_00177 

Länk: http://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0033990_00177

-------------------------------

Det var mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som 1872 skapade receptet som ligger till grund för den Västerbottensost som vi äter än idag. Hennes mytomspunna recept är en väl bevarad hemlighet, som bara några få personer känner till.

När Ulrika Eleonora Lindström var i 30-årsåldern fick hon ett arv på 500 riksdaler, som hon använde till en utbildning vid mejeriskolan i Degeberga, nära Lidköping i Västergötland. Där lärde hon sig att göra Västgötaost och 1869 tog hon med sig den kunskapen till det nystartade Gammelbyns mejeri. Ulrika Elenora började som piga, men redan efter tre år tog hon över ansvaret som en erkänt skicklig mejerska.

Gammelbyns mejeri

Gammelbyns mejeri

”Ingen vet helt säkert vad som hände den berömda dagen 1872.”

Ingen vet helt säkert vad som hände den berömda dagen 1872 när receptet för Västerbottensost blev till. Enligt myten var det distraktionen av en uppvaktande mjölkdräng som gjorde att Ulrika Eleonora missade att passa ystkaret ordentligt. Osten ansågs först vara misslyckad, men när den senare provsmakades upptäcktes den unika smaken. Oavsett sanningshalten i detta möte, var det den skickliga mejerskan Ulrika Eleonoras som som tog till vara den nya kunskapen och skänkte den till eftervärlden med sitt berömda och väl bevarade recept.

Norets mejeri, omkring 1931

Norets mejeri, omkring 1931

Ulrika Eleonora dog 56 år gammal i lunginflammation den 15 februari 1892. Under hela karriären dokumenterade hon sitt arbete in i minsta detalj. Tillsammans med receptet har det gjort att tillverkningen av Västerbottensost har kunnat gå i arv från mejerska till mejerska, från ostmästare till ostmästare.

http://vasterbottensost.com/hemligheten/historia/mejerskans-mytomsp...

4.

Lindström, Ulrika Eleonora

Folkräkningar (Sveriges befolkning) 1890

Namn

Lindström, Ulrika Eleonora

Hemförsamling

Burträsks

Hemort

Gammelbyn.

Kontrakt

Westerbottens 2a

Län

Västerbotten

Födelseår

1835

Födelseförsamling

Burträsks

Yrke

f.d. Mejerska

Civilstånd

Ogift

Kön

Kvinna

Famstkod

Ensamstående

Familj nr

1

Sida

40

Rad

18

Upprättad av

Riksarkivet SVAR-Svensk arkivinformation

Om hushållet

Personer i hushållet

Fam. nr 1

Lindström, Ulrika Eleonora, f. 1835 i Burträsks, f.d. MejerskaBurträsk (AC) AI:9a (1836-1846) Bild: 57 Sida: 52

Omnämd som skapare av Västerbottensosten. Ulrika Eleonora Lindström föddes 1835 i Lappvattnet utanför Burträsk. Hon föddes in i en fattig familj med många syskon, varför hon adopterades till ett barnlöst par, Magdalena Charlotta Markström och Zachris Larsson, som bodde i Skarviken. När hennes adoptivfar dog fick Ulrika Eleonora ärva 500 riksdaler, vilket var en ansenlig summa på den tiden. Hon arbetade då som piga och tog beslutet att utbilda sig för pengarna. Till Degeberga i Västergötland reste hon, där fanns det en mejeriskola. Efter ett års grundlig utbildning var hon en kunnig mejerska. År 1869 reste hon tillbaka till Burträsk och fick snabbt arbete på Gammelbyns Mejeri. De första tre åren arbetade Ulrika Eleonora på mejeriet som piga, men sedan fick hon ta över det stora ansvaret som mejerska. Året var 1872 när Ulrica Eleonora Lindström kom på den speciella metoden för att ysta en mer hållbar och smakrik ost. Genom upprepade uppvärmningar tillsammans med omrörning åstadkom hon en ost, som i jämförelse med Västgötaosten, höll betydligt bättre. Ulrika Eleonora dog i lunginflammation den 15 februari år 1892, 56 år gammal.

view all

Ulrika Eleonora Lindström's Timeline

1835
August 26, 1835
Lappvattnet 3, Burträsk, AC
1892
February 15, 1892
Age 56
Gammelbyn, Burträsk, AC