Is your surname Canth?

Research the Canth family

Minna Canth's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ulrika Wilhelmina (Minna) Canth (Johnsson)

Birthdate: (53)
Birthplace: Tampere, Western Finland, Finland
Death: May 12, 1897 (53)
Kuopio, Eastern Finland, Finland
Place of Burial: iso, Kuopio, Finland
Immediate Family:

Daughter of Gustaf Wilhelm Marianpoika Johnsson and Ulrica Lovisa Andersdr.
Wife of Johan Ferdinand Canth
Mother of Anni Johansdotter Levander; Elli Vilhelmina Canth; Hanna Ulrika Canth; Helka Maria Canth; Kaarle 'Jussi' Johan Canth and 2 others
Sister of Adolf Johnsson; Gustaf Wilhelm Johnsson and Augusta Katharina Johnsson

Occupation: Kirjailija, författare, author, businesswoman
Managed by: Private User
Last Updated:

About Minna Canth

https://fi.wikipedia.org/wiki/Minna_Canth

http://www.blf.fi/artikel.php?id=2816

http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/2816/ "_Canth, Minna (1844 - 1897)

kirjailija, tasa-arvon puolustaja

Canth, Minna (1844 - 1897) Daniel Nyblin 1887. SKS, Kirjallisuusarkisto.

Minna Canth on Suomen ensimmäinen huomattava naiskirjailija. Hän kirjoitti novelleja, pienoisromaaneja ja yhteistyössä Kaarlo Bergbomin kanssa näytelmiä Suomalaiselle Teatterille, mutta myös ruotsiksi Helsingin ruotsalaiselle teatterille. Kansallista tulevaisuutta tavoitelleiden näkökulmasta Canth näytti repijältä, sillä hän nosti esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja välitti uusia ajatuksia, jotka järkyttivät perinteistä maailmankatsomusta.

Kirjallisuudenhistorian aikajanalla Minna Canth on Aleksis Kiven jälkeen suomenkielisen kirjallisuuden toinen suuri näytelmäkirjailija ja prosaisti. Erityisesti lehtikirjailijana Canth toi pelotta esiin radikaaleja yhteiskunnallisia ajatuksiaan. Hän myös kokosi ympärilleen, tuki ja opasti nuoria kirjailijoita ja toimittajia. Oltuaan realismin kiistelty kärkinimi Suomen kirjallisuudessa hän ehti 1890-luvulla ottaa käyttöönsä myös aiheita ja tyylikeinoja, jotka on tapana lukea vuosisadan lopun idealististen taidevirtausten piiriin. Canthilla oli kirjailijana kyky kasvaa. Hänen taiteellinen uransa oli hänen kuolemaansa asti jatkuvasti nouseva.

Vaimo, äiti, kirjailija, kauppias

Tamperelaissyntyisen Minna Canthin - silloin Ulrika Wilhelmina Johnssonin - ensimmäinen elämänsuunnitelma romuttui, kun hän Jyväskylän opettajaseminaarin oppilaana suostui 1865 opettajansa, lehtori Johan Ferdinand Canthin kosintaan. Kutsumustyöhön tähdänneet opinnot oli jätettävä.

Canthien perheeseen syntyi seitsemän lasta, nuorin heistä lehtori Canthin kuoleman jälkeen. Aviomiehen kuolema 1879 särki Minna Canthin toisen elämänsuunnitelman, mutta lehtorinrouvan roolissa hän oli jo löytänyt ilmaisuväyliä rohkealle ajattelulleen ja voimakkaalle tarpeelleen päästä keskustelu- ja vaikutusyhteyteen aikalaistensa kanssa. Ferdinand Canthin kuollessa Minna Canth oli jo Jyväskylässä paikallislehtien avustaja, hänen esikoisteoksensa Novelleja ja kertomuksia oli ilmestynyt 1878, ja hänen esikoisnäytelmänsä Murtovarkaus oli käsikirjoituksena olemassa.

Minna Canthin seuraava - seminaarinlehtorin leskelle epäsovinnainen - elämänratkaisu oli muutto talvella 1880 Kuopioon yrittäjäksi. Isänsä Tampereen Lankakaupan menestyksekkäänä perijänä hän loi paitsi perheelleen toimeentulon myös itselleen taloudelliset mahdollisuudet kirjalliseen ja yhteiskunnalliseen toimintaan.

Minna Canthin kodista Kuopiossa tuli tärkeä kokoontumis- ja keskustelupaikka. Kuopion nuorelle älymystölle ja nouseville taiteellisille lahjakkuuksille, erityisesti Brofeldtin, Järnefeltin, Erkon ja Aspin nuorisolle ystävineen, se oli ajoittain jokapäiväinen seurustelupaikka, väittelyopisto ja kirjailijakoulu. Nuoren Heikki Kauppisen eli Kauppis-Heikin Canth palkkasi kauppa-apulaisekseen voidakseen ohjata tätä kirjailijana. Ajan keskeisistä kirjailijoista ja taiteilijoista monet vierailivat Minna Canthin luona, muun muassa Karl August Tavaststjerna, Kaarlo ja Emilie Bergbom, Jean Sibelius, Akseli Gallen-Kallela, Halosen taiteilijasuvun jäsenet, Ernst Lampén ja Matti Kurikka. Minna Canth kokosi ympärilleen myös yhteiskunnalliseen keskusteluun aktiivisesti osallistuneita kuopiolaisia naisia; heitä olivat Elisabeth Stenius, Selma Backlund, Betty Ingman, Lydia Herckman ja jonkin aikaa myös Elisabeth Järnefelt.

Minna Canth oli loistava keskustelija, ystävä, ilonpitäjä, ideoiden saaja ja antaja. Hänen julkaistu kirjekokoelmansa on tästä edelleen elinvoimaisena todistuksena. Canthin persoonallisuus ja hänen kirjailijakotinsa maine ovat antaneet aiheita useihin näytelmiin.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

view all 11

Minna Canth's Timeline

1844
March 19, 1844
Tampere, Western Finland, Finland
1866
October 23, 1866
Age 22
Jyväskylä, Central Finland, Finland
1868
April 7, 1868
Age 24
1870
April 21, 1870
Age 26
Jyväskylä, Finland
1872
May 22, 1872
Age 28
Jyväskylä, Central Finland, Finland
1874
June 24, 1874
Age 30
Jyväskylä, Finland
1876
June 13, 1876
Age 32
Jyväskylä, Finland
1880
February 1, 1880
Age 35
Jyväskylä, Finland
1897
May 12, 1897
Age 53
Kuopio, Eastern Finland, Finland