Valo Ilmari Viljanen

Is your surname Viljanen?

Research the Viljanen family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Valo Ilmari Viljanen

Birthdate:
Birthplace: Helsinki, Finland
Death: March 15, 1966 (75)
Helsinki, Finland
Immediate Family:

Son of Karl Henrik Viljanen and Mathilda Karolina Viljanen (Tuomala)
Husband of Selma Sofia Viljanen
Father of Maire Lilja and Olli Ilmari Viljanen
Brother of Emily Piipari (Viljanen); Karl Hjalmar (Jalmari) Viljanen; Elin (Elli) Amanda Raekallio; Hilja Aliina Mäkelä; Valo Emil Viljanen and 2 others

Managed by: Private User
Last Updated:

About Valo Ilmari Viljanen

Perheestä kerrotaan laajemmin kirjassa: "Kanta-asukkaat, perhekronikka vuosisadan alun Helsingissä." (Teppo Mäkelä ja EA Rahikainen)

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1353052312844

Kaksoisveljekset opiskelivat kirjanpainajiksi, mutta vaihtoivat alaa sotasensuuri hankaluuksien vuoksi. 1914 he perustivat hattu- ja herrainasusteliikkeen Weljekset Wiljanen myöh. Velvi Oy. Liikkeitä veljeksillä oli parhaimmillaan kolme.Diplomikauppias 1952. Helsingin As Oy Alku, rakennustoimikunta ja isännöitsijä. Harr. Raittiusseuratoiminta, urheilu, laulu ja soitto (sello, viulu, piano), kielet, koristeveisto. Kaksoisveljekset tekivät lähes vuoden pituisen patikkamatkan Keski- ja Etelä- Eurooppaan 1912.

"Kaksoset Sulo ja Valo perustivat Hattu- ja herrainasusteliikkeen Weljekset Wiljanen Oy. Heistä tuli menestyviä liikemiehiä. Nuorina miehinä vuonna 1912, veljekset tekivät pitkän, lähes vuoden kestävän patikkamatkan Euroopan halki aina Italiaan asti. Yöt vietettiin majataloissa ja kirjanpainajien suojissa. Veljekset olivat vielä tuolloin kirjapaino-oppilaita. Matkasta on säilynyt yksityiskohtainen päiväkirja." (Tuisku-Camenaeus sukukirja 6.)

Koko johdantokirjoitus sukukirjasta:

Kun maatilan vanhin poika peri tilan elinolosuhteineen, ei nuorimmilla ollut muuta ratkaisua kuin jäädä veljensä avuksi tai lähteä pois. (Vanhin poika Vitalis peri talon ja maat, sata hehtaaria metsää ja kolmekymmentä peltoa. Nuoremmat veljet, Karl Henrik ja Edvard saivat kumpikin perinnökseen hevosenvaljaat, säkillisen ruista ja sata markkaa) Riihimäen nuoremmat veljekset Karl Henrik ja Edvard valitsivat Helsinkiin muuton. Karl Henrik, vanhempana, lähti ensin. Hän oli käynyt pääkaupungissa torimatkoilla, tutustunut kaupunkiin ja lopulta hän päätyi suutarinoppiin. Muutto tapahtui 1872. Viisi vuotta myöhemmin tuli Edvard veli. Hänestä tuli muurari. Molemmat käsityöläismestarit päätyivät vaimon etsinnässään Mäntsälään ja siellä tuttuun taloon Tuomalaan, mistä jo isosiskokin oli puolisonsa löytänyt. Karl Henrik haki Matilda Tuomalan 1877 ja Edvard Amanda Tuomalan seuraavana vuonna. Näistä liitoista syntyi Riihimäen talon helsinkiläinen laaja sukuhaara, paljasjalkaisia jo neljännessä ja viidennessä polvessa.

Karl Henrik ja Matilda tunnetaan sukunimellä Viljanen ja he olivat nimeltään aluksi Sundqvistejä, mutta nimi suomennettiin 1905 Salmioksi.

Mestareiden perheet kasvoivat samaa tahtia. Ensin syntyi Viljasille Emilia eli Milja tytär 1879. Seuraavana vuonna Sundqvisteille esikoinen Emil. Vuonna 1881 syntyivät serkukset Jalmari Viljanen ja Elin Sundqvist, 1882 Viljasten Elli, 1883 Sundqvistien Helmi, 1884 oli välivuosi, 1885 Hilja Viljanen ja Hilma Sundqvist, vuosi 1886 levättiin. 1887 syntyivät Valo Viljanen ja Väinö Sundqvist, 1889 Sundqvistien Sulo, tässä vaiheessa heillä oli yksi enemmän, mutta Viljaset ottivat kiinni ja menivät edellekin, heille syntyivät kaksospojat Sulo ja Valo 1890. Sundqvistit tasoittivat seuraavana vuonna Naimilla. 1893 oltiin jälleen ydessä asialla, marraskuussa syntyi Viljasten Himmu ja jouluna naapurin Elli. Sundqvisteille tuli vielä yksi, Toivo 1896. Oli siinä Tuomalan tyttärillä urakkaa.

Serkukset kasvoivat yhdessä, elivät ja kehittyivät, kävivät koulunsa, hankkivat ammatit ja jatkoivat sukua. Suhteet olivat niin tiiviit, että seuraavakin polvi pitää yhä, vireinä eläkeläisinä, yhteyttä toisiinsa.

Sisarus- ja serkkusarjasta eivät ihan kaikki jääneet eloon. Viljasten ensimmäinen Valo eli kaksi vuotta. Sundqvistien Elli puoli vuotta. Sundqvistien Emil lähti merille. Hän ehti tehdä muutaman matkan norjalaisessa laivassa, joka upposi marraskuun myrskyissä Pohjanmerellä. Emil oli kuusitoista. Sulo Sundqvist oli isänsä opissa, muuraamassa Helsingin pitäjän kirkkoa tulipalon jäljiltä. Matka Ruoholahdesta, jossa perhe jo tuolloin asui, tehtiin jalkaisin työmaalle. Erään työpäivän jälkeen isä ja poika hieman kisailivat kotimatkalla. Sulo lähti juoksemaan,mutta sydän ei kestänyt, ja hän kaatui kuolleena maahan. Isä kantoi poikansa ruumiin kotiin. Viljasten Jalmari ja Himmu eivät menneet naimisiin.

Viljasten tyttäret hankkivat ammatit. Miljasta tuli pääkirjanpitäjä ja rouva Kukkonen. Perhe muutti Amerikkaan, jossa neljä lasta perheineen yhä elää. Miljan nuorimmasta Gretasta tuli 1940-luvulla Hollywood tähden, uransa huipulla olleen Gregory Peckin vaimo. Elin Viljanen oli myös kirjanpitäjä, hänestä tuli rouva Raekallio. Hilja Viljanen perusti kaupan Helsingin Hakaniemeen, hänestä tuli rouva Mäkelä. Kaksoset Sulo ja Valo perustivat Hattu- ja herrainasusteliikkeen Weljekset Wiljanen Oy. Heistä tuli menestyviä liikemiehiä.

Sundqvistin Helmi oli lahjakas laulaja, jonka ansiosta moni kuoroesitys sai kauniin soinnin. Hän solmi avioliiton Bror Veltheimin kanssa ja 11 lasta katkaisivat laulajattaren uran.

Hilma Sundqvist valitsi kauppakoulun jälkeen kello- ja kultasepänliikkeen, mistä hän löysi miehensä Uno Koskenrannan. Yhdessä pariskunta perusti liikkeen, mikä olikin perheen omistuksessa aina vuoteen 1991 saakka. Sundqvistin pariskunta oli aktiivisia yhdistysihmisiä. Tähänkin perheeseen syntyi 11 lasta. Sundqvistien nuorimmasta Toivosta tuli myös kelloseppä, hän muutti Amerikkaan. Vanhempi veli Väinö oli sosiaalitarkastaja ja innokas musiikkimies. Naimi Sunqvistin aviomies Onni Luoma oli maalarimestari ja ammattikoulunopettaja. Ellin puoliso Yrjö Salokannel perusti rautakaupan Saloon.

Muuttoliike pääkaupunkiin oli molemminpuolin vuosisadan vaihdetta vilkasta ja uusien asuntojen tarve kasvoi. Syntyi asunto-osakeyhtiöaate. Helsingin Ruoholahteen syntyi työväenasunto-osakeyhtiö, josta Karl Henrik Viljanen ja Edvard Salmio hankkivat "Taimi"-nimisestä yhtiöstä osakkeet. Huoneistot olivat huoneen ja keittiön suuruisia.

(Tuisku-Camenaeus sukukirja 6.)

view all

Valo Ilmari Viljanen's Timeline

1890
August 8, 1890
Helsinki, Finland
1920
March 22, 1920
Age 29
1923
March 12, 1923
Age 32
1966
March 15, 1966
Age 75
Helsinki, Finland