Vegard Torbergsson Stein av Væradal

public profile

Is your surname Stein av Væradal?

Research the Stein av Væradal family

Vegard Torbergsson Stein av Væradal's Geni Profile

Records for Vegard Stein av Væradal

606 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Vegard Torbergsson Stein av Væradal (Holck)

Birthdate: (36)
Death: 1221 (32-40)
Snikmyrdet ( Harstad )
Immediate Family:

Son of Torberg Toresson Østfold
Husband of Inga fra Varteig
Father of Olav Ingasson Stein
Brother of Tore Toresen Stein av Væradal

Occupation: Ledermann Hålogoland, Birkebeinerhøvding og syslemann
Managed by: Private User
Last Updated:

About Vegard Torbergsson Stein av Væradal

Vinteren 1206/07 tok jarlen Håkon Galen, birkebeinerstyreren over Vestlandet, Håkon og Inga fra Varteig til seg. De kom i baglernes vold da borgen i Bergen ble overgitt 1207, men ble frigitt ved mellomkomst av erkebiskop Tore. Under Håkon Håkonssons videre oppvekst tier sagaen om Inga. Hun ble nå trolig gift med birkebeinerhøvdingen Vegard fra Verdal, som sagaen ved en anledning kaller Håkons måg. Sammen hadde de visstnok sønnen Olav Ingasson, som 1223 styrte kong Håkons skip sammen med en bror av Inga.

Inga var i Trondheim da kong Inge døde april 1217. Vegard fra Verdal var nå særlig aktiv blant de frendene og vennene som tok seg av Håkons interesser og fikk ham kongehyllet på Øyrating i juni. På forhånd hadde Inga fastet i Peterskirken til jernbyrd for sønnens kongelige byrd, men korsbrødrene i Trondheim forhindret at denne gudsprøven ble gjennomført i erkebiskopens fravær. I stedet kom Inga til å bære jern i Kristkirken i Bergen under riksmøtet 1218, i nærvær av konge, erkebiskop, jarl og andre høvdinger, dette til tross for at slike gudsdommer nå var i strid med romerkirkens lære. Da forbindingen ble løst etter noen dager, var hånden angivelig fagrere enn før. Dermed var Håkons kongelige avstamning endelig fastslått under kirkelig medvirkning.

Inga var etter dette fortsatt i kongens følge. Det er tvilsomt om hun fulgte Vegard til Hålogaland, der han fikk sysle vinteren 1219–20 og ble drept 1221. Senere var hun fortsatt mye hos sin sønn. Sagaen forteller at kongen viste henne stor godhet i Bergen 1234. Hun var nå alvorlig syk, og døde før julefasten samme år.

Håkons saga introduserer Inga som “en god og trofast kvinne”, og de glimtene sagaen gir av henne, er i samsvar med dette.

view all

Vegard Torbergsson Stein av Væradal's Timeline

1185
1185
1205
1205
Age 20
Stein
1221
1221
Age 36
Snikmyrdet ( Harstad )
????