Is your surname Mihaljević?

Research the Mihaljević family

Vid Mihaljević's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Vid Mihaljević

Birthdate:
Birthplace: Igrane, Croatia
Death: December 31, 1941 (31)
Ustaški logor JADIVNO, Gospić, Ličkosenjska, Hrvatska (Strijeljan kao komunista)
Place of Burial: Gospić, Ličkosenjska, Hrvatska
Immediate Family:

Son of Ivan Mihaljević and Mare Mihaljević (Urlić)
Brother of Franka Olujić; Grozdana Mihaljević; Mate Teo Mihaljević; Ranka Nimfa Mihaljević and Danica Mihaljević

Managed by: Private User
Last Updated:

About Vid Mihaljević

VID MIHALJEVIĆ, radnik, rodio se i živio u Makarskoj. U ranoj mladosti se pridružio Radničkomu pokretu. Bio je član SKOJ-a a kasnije i Komunisičke Partije. Zajedno sa Josipom Bepicom Jurčevićem rukovodio je Okružnim Komitetom KP za okrug Makarska. Bez izuzetka je sudjelovao u svim štrajkovima i drugim protestnim manifestacijana što ih je organizarala KP. Svaki put kad bi bio uhićen, tučen pa pušten na slobodu - on bi bez odlaganja javno pokazivao rane i modrice što ih je zaradio, glasno pripovijedao što je doživljavao i uvijek je završavao uzdignom šakom i klikom - Živila komunistička partija!

Uoči fašističkoga napada na Jugoslaviju 6. travnja 1941. Mihaljević je sa mnogim komunistima bio uhapšen. Vladajući HSS u Banovini Hrvatskoj, na čelu sa banom Šubašićem, brižno je te nesretnike čuvao u Mačekovu Keretincu i predao ih ustaškomu režimu Ante Pavelića.

Ustaše su odmah, već 11. travnja 1941. kod Jame Jadovno, nedaleko Gospića, osnovali Koncentracioni logor u koji su dopremali Srbe, Cigane, Židove i antifašiste drugh nacionalnih pripadnosti - postepeno ih ubijali i bacali u Jamu Jadovno. U vremenu od oko pola godine tu je usmrćeno oko 30.000 ljudi!

Jedan od njih je bio drug VID MIHALJEVIĆ! Njegovi drugovi su nastavili borbu za slobodu. U Prvoj četi, već u ožujku 1942, - partizani su 4. vodu dali ime Vid Mihaljević. Iste godine, u lipnju je osnovan je bataljon Josip Jurčević a 4-ta četa u bataljonu nosi ime 'Vid Mihaljević' U oba slučaja tim jedinicama zapovijeda Vidov mlađi drug i prijtelj Makaranin Poldo Mikulić. Nakon talijanske ofenzive Albia - rujna 1942. godine glasbina bataljona Josip Jurčević odlazi u Bosnu. Od nje se formira 3. bataljon Prve dalm. brigade te jedan bataljon Trećega odreda koji kasnije odlazi u Desetu hercegovačku brigadu, a 180 mladih komunist dobrovoljaca odlazi u Prvu proletersku brigadu. Ostatak, 4.-ta četa 'Vid Mihaljević' ostaje na Biokovu u nju pristižu sve novi i novi borci, ona prerasta u bataljon Vid Mihaljević iz kojega se uskoro odvaja Mornarički odred, a onda i sam bataljon, početkom 1943. godine prerasta u Četvrtu dalmatinsku brigadu!

1943 godine Vidova sestra Grozdana i brat Mate Teo, još maloljetnici - postaju Makarski Skojevci, a odmah zatim i slavni Biokovski partizani!...

Svijetli lik druga Vida Mihaljevića uvijek će ostati i osvjetljavati će put slobodi i napretku!

                                                                                  ŽD
view all

Vid Mihaljević's Timeline

1910
June 15, 1910
Croatia
1941
December 31, 1941
Age 31
Gospić, Ličkosenjska, Hrvatska
????
Gospić, Ličkosenjska, Hrvatska