Viktor Alfred Wirkkula

Is your surname Wirkkula?

Research the Wirkkula family

Viktor Alfred Wirkkula's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Viktor Alfred Wirkkula (Simonsson, Wirckunen)

Birthdate: (77)
Birthplace: Ii, Finland
Death: February 19, 1932 (77)
Haukipudas, Finland
Immediate Family:

Son of Simuna Simon Simonsson, Wirckunen and Anna Beata Abrahamintytär Virkkula
Husband of Johanna Thauvón
Father of Ossi Ossian Virkkula and Eino Wirkkula
Brother of Maria Carolina Simonsd. Junnelius and Simon Adolf Wirkkula

Occupation: Kirkkoherra, rovasti
Managed by: Mauno Aulis Korpela
Last Updated:

About Viktor Alfred Wirkkula

http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/1853-1899/henkilo.php?id=19854

Iissä syntynyt lestadiolaispappi V.A.Wirkkula yritettiin lahkolaisuuteen vedoten sulkea ulos kirkosta. Senaatti kuitenkin kumosi tuomiokapitulin päätöksen.

Viktor Alfred Wirkkula (1854–1932) oli aikansa tunnetuimpia pappeja Pohjois-Suomessa. Hän teki pitkän pappistyön Utsjoen, Pudasjärven ja Haukiputaan kirkkoherroina. Wirkkula oli 1800-luvun lopulla vielä melko harvalukuisia lestadiolaisia pappeja. Juuri lestadiolaisen vakaumuksensa ja laajoihin herätyksiin johtaneen voimallisen julistuksensa vuoksi virallinen kirkko pyrki hänet sulkemaan ulos pappisvirasta.
V. A. Wirkkula lukeutui 1800-luvulla talonpoikaista lähtöä olevan kasvavan pappispolven eturiviin. Hän syntyi Iissä 25.4.1854 Virkkulan vauraassa kestikievaritalossa talollisen Simon Virkkulan ja pudasjärveläisen Anna Beata Riekin avioliitosta. Myös nuorimmasta pojasta, Simonista, tuli pappi.
Wirkkula haki vuonna 1888 avoimeksi tulleeseen Pudasjärven kirkkoherran virkaan. Rintamalinja papinvaalissa oli kärjistynyt lestadiolaisten ja muiden seurakuntalaisten välillä. Koska lestadiolaiset olivat seurakunnassa enemmistönä, Wirkkula valittiin selvällä äänimäärällä. Vaalista kuitenkin valitettiin, ja niin Wirkkula saattoi ottaa viran vastaan vasta 1892.

Kun Wirkkula haki 1895 Haukiputaan kirkkoherran virkaa, tuomiokapituli päätti tutkia hänen hänen uskonkäsityksensä. Sitä varten pantiin toimeen laaja, kaikkiaan 63 todistajan kuulustelu kaksilla Pudasjärven käräjillä 1898–99 ja Oulun raastuvassa 1898. Muun muassa Wirkkulan kilpahakija Pudasjärven kirkkoherraksi, kappalainen Paavo Martikainen todisti, ettei ollut Wirkkulassa huomannut mitään erityistä lestadiolaisten suosimista vaan että hänellä ”ylimalkaan oli kaikkia kohtaan suosiollinen ja kohtelias tapa”.
Todistukset olivat vähintään yhtä paljon Wirkkulalle myönteiset kuin häntä arvostelevat. Hänen todistettiin olevan lestadiolainen ja saarnaavan synnit anteeksi ”Jeesuksen nimessä ja veressä”, mutta se jäi todistamatta, miten opetus poikkesi kirkon opista.

Tuomiokapituli päätti kuitenkin, että Wirkkulan lestadiolaisuus oli näytetty toteen ja että lestadiolaisuus oli lahko, johon kuuluva ei voi tulla kysymykseen nimitettäessä kirkkoherraa Haukiputaalle. Virkaan nimitettiin pastori Malmberg. Wirkkula kannattajineen valitti päätöksestä senaattiin. Se totesi jääneen näyttämättä toteen, miten Wirkkulan opetus poikkeaisi Raamatusta ja kirkon tunnustuksesta. Lestadiolaisuus, jota laki ei tuntenut, ei siihen riittänyt.

Näin senaatti kumosi tuomiokapitulin päätöksen ja nimitti Haukiputaan kirkkoherran virkaan V. A. Wirkkulan 1.4.1901 lukien. Jo aiemmin vuonna 1889 oli Vaasan Hovioikeus kumonnut vastaavanlaisen kirkkoherra Aatu Laitiseen kohdistuneen harhaoppisuuskanteen.
Wirkkula ehti palvella Haukiputaan kirkkoherrana vielä yli 30 vuotta. Hänestä tuli nopeasti kaikkien putaalaisten pappi. Jo vuonna 1907 saattoi piispa Koskimies todeta: ”Minulle on jo ennestään tunnettua seurakunnan ja opettajan välillä vallinnut luottamus, keskinäinen arvonanto ja rakkaus.” Korkean kiitettävä oli piispan arvostelu Wirkkulan taitavuudesta ja ahkeruudesta myös tämän viimeiseksi jääneessä piispantarkastuksessa vuonna 1931. (Lähde: Kirjastovirma, Pohjois-Pohjalaista kulttuuriperintöä )

view all

Viktor Alfred Wirkkula's Timeline

1854
April 25, 1854
Ii, Finland
1879
November 8, 1879
Age 25
Haukipudas, Finland
1888
August 8, 1888
Age 34
Utsjoki, Finland
1932
February 19, 1932
Age 77
Haukipudas, Finland