Kauppaneuvos Walle Sovero

Is your surname Sovero?

Research the Sovero family

Kauppaneuvos Walle Sovero's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Kauppaneuvos Walle Sovero (Sofronoff)

Swedish: Wladimir Sovero (Sofronoff)
Also Known As: "Wladimir Sofronoff"
Birthdate:
Birthplace: Rauma, Finland
Death: October 11, 1935 (58)
Place of Burial: Rauma, Finland
Immediate Family:

Son of Ivan Sofronoff and Johanna Karolina Sofronoff
Husband of Johanna Hildegard Sovero
Father of Margaretha Rostedt; Irma Mirjam Maarni and Veli-Mies Väinö Sovero
Brother of Ivan Sofronoff; Vera Sofronoff and Rauha Irene Fransintytär Aaltonen

Occupation: kauppaneuvos
Managed by: Petri Kari Antero Salonen
Last Updated:

About Kauppaneuvos Walle Sovero

http://www.lonnstromintaidemuseo.fi/index.php?k=113597

Kauppaneuvos Walle Sovero (1876–1935)

Lehtinen & Sofronoff Oy:n johtaja

Walle Sovero johti vähittäis- ja tukkuliike Lehtinen & Sofronoffia, toimi Rauman säästöpankin johtokunnassa ja oli perustamassa Raumalla vieläkin ilmestyvää sanomalehteä Länsi-Suomea. Hänen liiketoimiensa tuloksellisuus näkyy parhaiten hänen keskeisellä paikallaan sijaitsevassa yksityisasunnossaan, joka rakennus on sittemmin palvellut raumalaisia monella tavalla. Sovero oli aikoinaan 35-vuotiaana Suomen nuorin kauppaneuvos.

Rauman rippikirja 1908-1917, s. 567: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=30167&pnum=577

Wladimir Sofronoff eli suomalaisittain vuodesta 1919 Walle Sovero syntyi Raumalla 1876 Uhtuan Lamminpohjasta lähtöisin olleen Ivan Sofronoffin ja Karolina Lundstedtin perheeseen, keskimmäisenä kolmesta lapsesta. Uhtuan pitäjän Lamminpohjan kylästä kotoisin olleet Sofronoffit oli Suomeen liiketoimintaa harjoittamaan siirtynyt laukkuryssäsuku, josta moni kulki rajan tällä puolen kankaita, nappeja ja muuta lyhyttavaraa kaupitellen. Näistä Nikolai Ivaninpoika Sofronoff (1844–1907) asettui Kiukaisten pitäjän Paneliaan Satakunnassa. Raumalle 1870-luvulla asettunut Ivan Sofronoff oli tämän nuorempi veli. Kumpikin veljeksistä oli kierrellyt kaupoilla aikaisemmin Satakunnassa, Pohjanmaalla ja jopa Ruotsin puolella. Ivan Sofronoff asettui 1874 tuolloin 22-vuotiaana Raumalle, missä hän solmi avioliiton vielä samana vuonna Karolina Lundstedtin kanssa.

Myös Sofronoffin nuorikko oli tuore raumalainen, sillä tämä oli tullut 1873 Turusta hoitamaan kaupunkiin leipurimestariksi muuttaneen ja Lehtiseksi nimensä muuttaneen Fredrik-veljensä taloutta ja myymälää. Varsinaissuomalaisen Pöytyän pitäjän Puholta lähtöisin ollut itsellisen pojasta leipurimestariksi noussut Fredrik Lehtinen meni naimisiin leipurimestarin lesken Matilda Grönroosiin kanssa samoissa kaksoishäissä kuin Karolina-sisarensa.

Langoksista Fredrik Lehtisestä ja Ivan Sofronoffista tuli alkukankeuksien jälkeen hyvät ystävät, ja he avasivat Fredrik Lehtisen nimissä kauppaliikkeen Raumalle 1875. Lehtinen hankki liikkeen perustamiseen tarvittavat varat myymällä leipurinliikkeensä apulaiselleen Grönforssille, ja Sofronoff puolestaan lainaamalla rahaa aikanaan kaikkien raumalaisten tuntemalta merikapteeni Kalle Östmanilta. Hauenguanossa aloittanut liike pääsi muuttamaan 1878 keskeiselle paikalle Rännärin taloon Raastuvan torin varteen. Kun Ivan Sofronoff oli 1880 saanut Suomen kansalaisuuden, hänestä tuli osakas liikkeeseen, joka otti samalla nimekseen Lehtinen & Sofronoff. Fredrik Lehtinen erosi 1887 liikkeestä ja se siirtyi kokonaan yrittäjänä rohkeaksi luonnehditun Ivan Sofronoffin haltuun.

Perheen ainoaksi kouluikään eläneeksi lapseksi jäänyt Wladimir Sofronoff kävi Rauman alkeiskoulua ja Turunkin lyseota 1890-luvulla ja suoritti sitten kauppaopiston oppimäärän Helsingissä 1894–1898. Tämän jälkeen hän opiskeli aikakautensa suurkauppiaiden pojille tyypillisesti myös Saksassa. Kuvaan kuului myös harjoittelu ulkomaisissa liikkeissä niin Lyypekissä kuin Berliinissä ennen kotimaahan ja perheyrityksen palvelukseen palaamista. Wladimir Sofronoff solmi 1900 avioliiton viipurilaissyntyisen Hildegard (Hildu) Malmbergin kanssa.

Toiminimi Lehtinen & Sofronoff laajeni voimakkaasti vuosisadan lopulla ja harjoitti vähittäiskaupan ohella tukkukauppaa maaseudulle. Torin varrella raatihuoneen vierellä sijainneesta liikkeestä tuli keskeinen kohtaamispaikka Rauman vaikutusvaltaisille niin isän kuin pojan aikana. Liike harjoitti laajaa ulkomaankauppaa ennen muuta Venäjän suunnalla, josta tuotiin jauhoja, kankaita, sokeria ynnä muuta. Saksan suunnasta tuli suolaa ja sinne vietiin puutavaraa.

Sortovuodet jakoivat mielipiteitä hyvin nuorsuomalaisessa Rauman kaupungissa. Venäläistämiskauden päätteeksi kaupungin vanhasuomalaiset perustivat Rauman Lehden rinnalle vanhasuomalaisen Länsi-Suomen, jonka keskeisiin taustahenkilöihin isä ja sittemmin poika Sofronoff kuuluivat alusta alkaen. Wladimir Sofronoff istui 14 vuotta Länsi-Suomen johtokunnassa.

Isä Ivan Sofronoff kuoli toukokuussa 1909, jonka jälkeen Wladimir Sofronoff asettui 33-vuotiaana ja ainoana elossa olevana lapsena yrityksen johtoon. Hänestä otti lyhyessä ajassa haltuunsa aseman yhtenä paikkakunnan johtavista liikemiehistä. Käytännön liiketoimista pääliikkeessä vastasi hänen serkkunsa, myös Vienasta lähtöisin ollut Anttu Alanko (aiemmin Dorofejeff, 1872–1936). Autonomian ajan lopulla liike sijoitti aikaisempaa enemmän purjelaivaosuuksiin, joista ei pitkän päälle kuitenkaan muodostunut kannattavaa liiketoimintaa. Yritys muutettiin 1918 osakeyhtiöksi Sofronoffin ollessa pääosakkaana. Hän oli tuolloin ollut jo viisi vuotta kauppaneuvos ja oli arvonimen saadessaan Suomen historian siihen asti nuorin kauppaneuvos.

Vanhasuomalaiseen puolueeseen lukeutuneella Sofronoffilla oli runsaasti yhteiskunnallista toimintaa Raumalla. Hän oli kaupunginvaltuutettu ja Rauman säästöpankin johtokunnan jäsen. Hän toimi myös Espanjan konsuliagenttina kaupungissa. Sofronoff oli perustamassa 1917 Helsingissä Luotto-Pankki Oy:tä, joka ajautui vuosikymmenen vaihduttua Kansallis-Osake-Pankin syliin.

Pysyvän jäljen Rauman kaupunkikuvaan Sofronoff jätti rakennuttamalla 1912 keskeiselle paikalle Valtakadulle kolmikerroksisen jugendtyylisen kivirakennuksen, jossa on sittemmin toiminut hotelli-ravintola, suojeluskuntatalo, raastuvanoikeus, maistraatti poliisilaitoksineen ja vuodesta 1991 Teresia ja Rafael Lönnströmin taidesäätiö (Teresia Lönnström).

Useilla ulkomaanmatkoillaan Walle Sovero oli kuitenkin nähnyt niin paljon maailmaa, että pienestä Raumasta ei tullut hänen asuinpaikkaansa koko elämän ajaksi. Hän omisti talon myös Helsingissä, missä hän oleskeli paljon. Lopulta koko perhe muutti pääkaupunkiin, missä Sovero työskenteli rakennus- ja kiinteistöalalla menestyen ilmeisesti hyvin. Sen ohessa seuraihmisenäkin tunnetuksi tullut Sovero oli edelleen mukana Lehtinen & Sofronoffin toiminnassa Raumalla. 1920-luvun alkuun sattunut lama kutisti hänen liiketoimintansa kuitenkin vähäiseksi, kuten monen muunkin tuon ajan rakentajan.

Sovero myi Lehtinen & Sofronoffin osakekannan ensin Adrian Vainiolle. Liikkeessä pitkään toiminut Soveron serkku A. Alanko osti parin muun henkilön kanssa yrityksen 1925 itselleen, ja siitä muodostettiin A. Alanko Oy, joka fuusioitiin 1950-luvulla raumalaiseen tukku- ja vähittäiskauppa Riisla Oy:öön, joka toimi tukkukauppana aina vuoteen 1990.

Walle Sovero harjoitti isänsä tavoin hyväntekeväisyyttä Raumalla, mutta sukujuuriensa takia Itä-Karjala oli tietenkin hänen sydäntään lähinnä. Hän oli mukana Vienan Karjalaisten Liiton toiminnassa avustaen sitä. Hän oli kiinnostunut myös Vienan talouselämän kehittämisestä. Sovero oli mukana Vienaan perustetussa pienehkössä saha- ja puutavarayrityksessä. Hän vierasti yrityksen toimimista osuuskuntana ja piti sitä muutoinkin liian pienenä pystyäkseen toimimaan tehokkaasti. Sofronoffien suku oli toiminnassa mukana laajasti mukaan lukien Vienaan tehdyt sotilaalliset retket.

Rauma pysyi läheisenä Walle Soverolle koko loppuelämän ennen muuta kesänviettopaikkana. Talvisin hänen harrastuksiinsa kuuluivat purjehdusretket Välimerellä.

Wladimir Sofronoff vsta 1919 Walle Sovero S 22.11.1876 Rauma, K 11.10.1935 Helsinki. V kauppias Ivan Sofronoff ja Karolina Lundstedt. P 1900– Hildegard Malmberg.

URA. Käynyt Rauman alkeiskoulua, yhden luokan Turun suomalaista lyseota 1892–1894; päästötodistus Helsingin kauppaopistosta 1898. Opintomatkoja Saksaan, Ruotsiin, Englantiin 1898, 1899, 1900.

Toiminimen Lehtinen & Sofronoff palveluksessa, omistaja 1909–1918; Lehtinen & Sofronoff Oy:n pääosakas, johtaja 1918–1921.

Jäsenyydet ja muut luottamustoimet: Luotto-Pankki Oy:n perustajaosakas 1917, hallintoneuvosto; Vapaa Näyttämö Oy:n perustajaosakas 1919; Länsi-Suomen johtokunta; Otto Lumme & K:i Oy:n hallintoneuvoston pj.; Rauman Nahkatehdas Oy:n johtokunta; Satakunnan Kenkätehdas Oy:n johtokunta; Rauman Säästöpankin johtokunta.

Rauman kaupunginvaltuusto.

Rauman Kauppaseuran johtokunta.

Espanjan konsuliagentti Raumalla 1909–1921.

Kunnianosoitukset: Kauppaneuvos 1913.

LÄHTEET JA KIRJALLISUUS. Ulla Heino, Rauma: idylliä ja tehokkuutta 1875–2000. 2002; Marja Niemi, Itsellisen pojasta kunnalliseksi vaikuttajaksi: Fredrik Lehtisen elämä, työ ja toiminta 1850–1930. 2007; Raimo Ranta, Vienasta Suomeen: Sofronoff -suvun vaiheita 1920-luvulle. 1995; Raimo Ranta, Kaupan ja Karjalan puolesta 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. 1997; Riisla Oy: satavuotista tukkukauppaa. 1976.

Juha Vahe

Julkaistu 5.9.2009

 

Hae kaikista verkkojulkaisuista

Verkkojulkaisut

Kansallisbiografia Talouselämän vaikuttajat Henkilökuvat Kenraalit ja amiraalit Turun hiippakunnan paimenmuisto SKS:n jäsenet

Talouselämän vaikuttajat

Esittely Hakulomake Projektiesittely Arvonimellä palkitut Lähteet ja kirjallisuus Kirjoittajat Julkaisutiedot Palaute

Yhteystiedot

Biografiakeskus

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Hallituskatu 2 B, Helsinki

biografiakeskus@finlit.fi

Ota yhteyttä Palaute


© Biografiakeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, PL 259, 00171 HELSINKI

view all

Kauppaneuvos Walle Sovero's Timeline

1876
November 22, 1876
Rauma, Finland
1904
March 22, 1904
Age 27
Rauma, Finland
1910
May 19, 1910
Age 33
Rauma, Finland
1917
April 19, 1917
Age 40
Helsinki, Finland
1935
October 11, 1935
Age 58
????
Rauma, Finland