Willem Johan Kolff

Is your surname Kolff?

Research the Kolff family

Willem Johan Kolff's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Willem Johan Kolff

Birthdate: (94)
Birthplace: Leiden, Zuid-Holland, Nederland
Death: February 11, 2006 (94)
Newtown, PA, USA
Immediate Family:

Son of Jacob Kolff and Adriana Pieternella de Jonge
Ex-husband of Janke Cormelia Huidekoper

Occupation: med.dr. Groningen 1946, oud-hoofd afd. Kunstmatige Organen Universiteit van Utah, werkzaam hartchirurgie (kunstmatige harten)
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Willem Johan Kolff

Willem Johan "Pim" Kolff (February 14, 1911 – February 11, 2009) was a pioneer of hemodialysis as well as in the field of artificial organs. Willem is a member of the Kolff family, an old Dutch patrician family. He made his major discoveries in the field of dialysis for kidney failure during the Second World War. He migrated in 1950 to the United States, where he obtained the US citizenship in 1955. Kolff is considered to be the Father of Artificial Organs, and is regarded as one of the most important physicians of the 20th century. He obtained more than 12 honorary doctorates at universities all over the world, and more than 120 international awards, among them the Harvey Prize in 1972, AMA Scientific Achievement Award in 1982, the Japan Prize in 1986, the Albert Lasker Award for Clinical Medical Research in 2002, and the Russ Prize in 2003. In 1990 Life Magazine included him in its list of the 100 Most Important Persons of the 20th Century.

Yad Vashem voor Willem Kolff en zijn ex-vrouw Janke

Yad Vashem - Willem Kolff: The Righteous Among The Nations

De Nederlandse uitvinder van de kunstnier Willem Kolff en zijn ex-vrouw Janke krijgen postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Die is bedoeld voor niet-Joden die hun leven of vrijheid hebben geriskeerd om Joden te redden uit handen van de nazi's. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichtten de Kolffs in de stad Kampen veel verzetswerk en boden ze een 6-jarig Joods jongetje onderdak.

Kolff overleed drie jaar geleden op 97-jarige leeftijd in de VS. Hij ontwikkelde in 1943 als arts in Kampen de kunstnier, de voorloper van de huidige nierdialyse. Wereldwijd zijn daar miljoenen levens mee gered. Hij is vier keer genomineerd voor een Nobelprijs.

De jongen die Kolff en zijn vrouw drie maanden in huis namen, was de 6-jarige Erik Meijler. Hij was op zijn vorige onderduikadres verraden. Ze deden alsof Meijler een vriendje van de vier kinderen van de familie was. Kolff nam met de onderduik volgens zijn biograaf Herman Broers een "enorm en levensgevaarlijk risico, omdat elke beweging van de arts in de kleine stad Kampen opviel".

Meijler (75) leeft nog en wilde de familie Kolff alsnog eren. Biograaf Broers hielp hem met het aanvragen van de onderscheiding. De biograaf had een foto opgedoken die als bewijs diende voor de onderduik. Op de afbeelding staan een zoon en dochter van de Kolffs in de zandbak, met tussen hen in de kleine Erik Meijler.

Een paar jaar na de oorlog vestigde de familie Kolff zich in de VS, waar de arts verder werkte aan kunstmatige organen, zoals de hart-longmachine en het kunsthart. In 2000, na 62 jaar huwelijk, scheidde Janke Kolff van haar man. De onderscheiding wordt aan hen gezamenlijk opgedragen.

De Yad Vashem-onderscheiding wordt in oktober volgend jaar uitgereikt tijdens het Kolff-congres in Groningen. Daar begon hij 75 jaar geleden zijn carrière.

Artikel: http://dodenwake.blogspot.be/2009/02/willem-kolff-de-man-van-de-kunstnier.html

view all

Willem Johan Kolff's Timeline

1911
February 14, 1911
Leiden, Zuid-Holland, Nederland
2006
February 11, 2006
Age 94
Newtown, PA, USA