Zainal Abidin Mat Jelani

public profile

Is your surname Mat Jelani?

Research the Mat Jelani family

Zainal Abidin Mat Jelani's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Zainal Abidin Mat Jelani

Death:
Immediate Family:

Son of Mat Jelani and gadis Bandar Tua
Husband of Private
Father of Private; Private and Private
Brother of Salleh bin Jelani Mat Jelani; Hassan bin Jelani Mat Jelani and Musa bin Jelani Mat Jelani

Managed by: Abd Malek Abd Hanif
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Zainal Abidin Mat Jelani

Zainal Abidin bin Jelani , kami panggil Pak Jene je. Badannya besar bagap dan ada raut wajah mamak. Mungkin ada keturunan malbari di mana-mana, tapi aku tidak la tahu. Dia ni ada kaitan dengan Sidang Abdul Ghafar, Kampung Padang .

Dia bekerja di Singapura di sebuah restoran mungkin di Jalan Sultan , berdekatan dengan Masjid Sultan, tengah-tengah Singapura, Aku pernah ke Singapura pada 1988 tetapi tak terfikir hendak pergi ke sana.

Apabila dia pulang ke kampung, dia akan berpakaian baju putih pagoda dan berjalan dari hujung ke hujung kampung. Agak lama juga dia bercuti di kampung pada waktu-waktu tertentu . anak-anak muda di kampung tersengih-sengih apabila Paak Jene balik kampung . 'Habis bergegor rumah'... aku hanya pasang telinga deme bercerita, namun aku faham apa maksud mereka. Maklumlah sesekali jumpa isteri . Aku rasanya Pak Jene balik kampung 3-4 kali sahaja ke kampung .

Agaknya dia duduk dalam restoran itu dengan kain pelikat diselak sampai ke pinggang . Itulah yang aku bayangkan bagaimana kehidupan seorang mamak restoran . TRasanya sungguh jauh dia bekerja . Hidup mesti diteruskan.

view all

Zainal Abidin Mat Jelani's Timeline