Is your surname Runjić?

Research the Runjić family

Zdenko Runjić's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Zdenko Runjić

Birthdate:
Birthplace: Slavonski Brod, Općina Slavonski Brod, Brod-Posavina County, Croatia
Death: October 27, 2004 (62)
Krapinske Toplice, Općina Krapinske Toplice, Krapinsko-zagorska županija, Croatia
Immediate Family:

Son of Ante Runjić
Husband of Private
Father of Private; Private User and Private

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

  • Private
   spouse
  • Private
   child
  • Private User
   child
  • Private
   child
  • father

About Zdenko Runjić

http://hr.wikipedia.org/wiki/Zdenko_Runji%C4%87

Zdenko Runjić (Slavonski Brod, 26. listopada 1942. - Krapinske Toplice, 27. listopada 2004.) bio je jedan od najvećih hrvatskih skladatelja zabavne glazbe 20. stoljeća.

Runjići su iz Labina u kaštelanskoj Zagori, no zbog ratnih okolnosti i opće gladi na jugu, njegova se majka sklanja u istočnu panonsku Hrvatsku, gdje mali Zdenko dolazi na svijet. Po oslobođenju 1945. obitelj se vraća u Split, gdje Runjić završava osnovnu i srednju tehničku školu. Na Elektrotehničkom fakultetu u Splitu 1967. godine diplomirao je elektroniku. Službeno ne posjeduje glazbeno obrazovanje. Od 1960. do 1976. godine, te od 1979. do 1992. godine bio je glazbeni urednik Radio Splita, od 1970. do 1974. godine bio je direktor nakladničke kuće MEI-INTERFEST (koja je publicirala ploče Splitskog festivala), a od 1988. do 1992. bio je umjetnički direktor Festivala zabavne glazbe u Splitu. Od 1993. osniva i vlastiti glazbeni festival Melodije hrvatskog Jadrana, smotru naših najvećih hitova, koja se 2003. ponovno vraća na matičnu splitsko-festivalsku pozornicu na Prokurativi, pod okrilje Splitskog festivala, čiji je Runjić direktor slijedeće dvije godine. Njegove melodije svih ovih godina pjevao je mali, ali odabrani krug samo velikih pjevača. Najznačajniji su: Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Mišo Kovač, Josipa Lisac, Ibrica Jusić, Goran Karan, Meri Cetinić, Novi fosili, Magazin, Doris Dragović, Jasna Zlokić i drugi. Najveću suradnju ostvario je s Oliverom Dragojevićem za kojega je napisao nešto manje od 200 pjesama, dok ih je ukupno napisao oko 700.

Runjićeva pjesma "Galeb i ja" smatra se jednom od najljepših pjesama uopće kod nas, a njegova "Skalinada" postala je neslužbena himna grada Splita i cijele Dalmacije.

view all

Zdenko Runjić's Timeline

1942
October 26, 1942
Slavonski Brod, Općina Slavonski Brod, Brod-Posavina County, Croatia
2004
October 27, 2004
Age 62
Krapinske Toplice, Općina Krapinske Toplice, Krapinsko-zagorska županija, Croatia