fra Bartul Kačić Žarković

public profile

Is your surname Kačić Žarković?

Research the Kačić Žarković family

fra Bartul Kačić Žarković's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

fra Bartul Kačić Žarković

Birthdate:
Birthplace: Brist, Općina Gradac, Split-Dalmatia County, Croatia
Death: Died in Sućuraj, Općina Sućuraj, Split-Dalmatia County, Croatia
Immediate Family:

Son of Nikola Kačić Žarković and Luce Kačić Žarković
Brother of fra Luka Kačić Žarković; Mande Kačić Žarković; Juraj Kačić Žarković, vojvoda pisački; Grgur Kačić Žarković; Šimun Kačić Žarković and 3 others

Managed by: Marino Srzić
Last Updated:

About fra Bartul Kačić Žarković

1. FRA BARTUL KAČIĆ-ŽARKOVIĆ (Brist oko 1570. - Sućuraj 25. VI. 1645). Bio je sedmi i najmlađi sin u roditelja. Niže škole učio u Zaostrogu, a više u Italiji. Profesor teologije u Napulju i Zagrebu. Za biskupa zaređen na Sv. Anu, 26. srpnja 1615. u Veneciji. (Zanimljivo, iako učen čovjek, kada je postao biskup, ni sam nije znao da je Makarska i prije bila biskupija. To mu je mnogo kasnije kazao jedan strani biskup u Beču.) Kada je došao u Makarsku, i narod i svećenstvo, dočekali su ga oduševljeno, te je bio svečano ustoličen u samostanskoj crkvi, koja je tako de facto postala katedralom, jer u to doba u Makarskoj nije ni bilo druge crkve. (Bila je crkva sv. Petra, ali bez krova.). Biskup je odsjeo u samostanu, ali on je kasnije najviše živio u Zaostrogu, jer je taj samostan bio najveći i najbogatiji izmedu svih tadašnjih bosanskih samostana pod Turcima.

Biskup fra Bartul marljivo je obilazio svoju biskupiju »vižitajući i svoje of icije čineći«, kako sam kaže. Njega su poštivali i sami Turci, pa mu nisu pravili većih neprilika kao drugim biskupima. Ali, kada je imao početi kandijski rat (1645.-1669.), morao se povući na mletačko područje, na Sućuraj na otoku Hvaru, gdje je doskora umro 25. lipnja 1645. i tamo pokopan u crkvi sv. Jurja. U toj se crkvi čuvala slika biskupa fra Bartula sve do 1896, kada su je prigodom rušenja stare i gradnje nove crkve jednostavno spalili. Druga se slika čuvala ovdje u sakristiji crkve sv. Marka. I ta je slika uništena u II sv,ratu


http://hr.wikisource.org/wiki/Razgovor_ugodni/Govorenje_od_stare_i_plemenite_ku%C4%87e_Ka%C4%8Di%C4%87a

fra Bartuo, biskup makarski na 1616

http://www.sss-makarska.hr/spisi/prije-sada/makarska/biskupija.htm

FRA BARTUL KAČIĆ-ŽARKOVIĆ (Brist oko 1570. - Sućuraj 25. VI. 1645). Bio je sedmi i najmlađi sin u roditelja. Niže škole učio u Zaostrogu, a više u Italiji. Profesor teologije u Napulju i Zagrebu. Za biskupa zaređen na Sv. Anu, 26. srpnja 1615. u Veneciji. (Zanimljivo, iako učen čovjek, kada je postao biskup, ni sam nije znao da je Makarska i prije bila biskupija. To mu je mnogo kasnije kazao jedan strani biskup u Beču.)  Kada je došao u Makarsku, i narod i svećenstvo, dočekali su ga oduševljeno, te je bio svečano ustoličen u samostanskoj crkvi, koja je tako de facto postala katedralom, jer u to doba u Makarskoj nije ni bilo druge crkve. (Bila je crkva sv. Petra, ali bez krova.). Biskup je odsjeo u samostanu, ali on je kasnije najviše živio u Zaostrogu, jer je taj samostan bio najveći i najbogatiji izmedu svih tadašnjih bosanskih samostana pod Turcima.

Biskup fra Bartul marljivo je obilazio svoju biskupiju »vižitajući i svoje of icije čineći«, kako sam kaže. Njega su poštivali i sami Turci, pa mu nisu pravili većih neprilika kao drugim biskupima. Ali, kada je imao početi kandijski rat (1645.-1669.), morao se povući na mletačko područje, na Sućuraj na otoku Hvaru, gdje je doskora umro 25. lipnja 1645. i tamo pokopan u crkvi sv. Jurja. U toj se crkvi čuvala slika biskupa fra Bartula sve do 1896, kada su je prigodom rušenja stare i gradnje nove crkve jednostavno spalili. Druga se slika čuvala ovdje u sakristiji crkve sv. Marka. Ja se sje ćam te slike, koje više nema: umjetničko djelo - biskup u ornatu s dugom bradom časna izgleda moli časoslov. To je bila - koliko mi je poznato - najstarija slika jednoga čovjeka iz Makarskog primorja. Ali, u ratu prigodom bombardiranja Makarske uništena je od gelera. Fotagrafija nije sačuvana. Šteta zauvijek!

view all

fra Bartul Kačić Žarković's Timeline

1570
1570
Brist, Općina Gradac, Split-Dalmatia County, Croatia
1645
June 25, 1645
Age 75
Sućuraj, Općina Sućuraj, Split-Dalmatia County, Croatia