General Andrija -"Pauk" Matijaš

Is your surname Matijaš?

Research the Matijaš family

General Andrija -"Pauk" Matijaš's Geni Profile

Records for Andrija -"Pauk" Matijaš

1,228 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

General Andrija -"Pauk" Matijaš

Birthdate: (48)
Birthplace: Pozorac -Marina, Trogir, Split-Dalmatia, Croatia
Death: Died
Cause of death: Poginuo u Domovinskom ratu
Place of Burial: Trogir, Split-Dalmatia, Croatia
Immediate Family:

Son of Mate -"Kvešta" Matijaš and <private> Matijaš (Stojan)
Husband of <private> Matijaš (?)
Brother of <private> Matijaš; <private> Matijaš and <private> Šore (Matijaš)

Managed by: Milivoj Vranješ (C)
Last Updated:
view all

Immediate Family

  • <private> Matijaš (?)
   spouse
  • <private> Matijaš (Stojan)
   parent
  • <private> Matijaš
   sibling
  • <private> Matijaš
   sibling
  • <private> Šore (Matijaš)
   sibling

About General Andrija -"Pauk" Matijaš

http://hr.wikipedia.org/wiki/4._gardijska_brigada_%22Pauci%22

http://hr.wikipedia.org/wiki/Andrija_Matija%C5%A1_Pauk

General bojnik Hrvatske vojske Andrija Matijaš -Pauk

Biografija:

Rođen je 31. srpnja 1947. u mjestu Pozorac pokraj Marine kod Trogira.

Supruga Nada, nije imao djece.

Prelazi iz JNA u Hrvatsku vojsku i postaje zapovjednik samostalne satnije. Svoje prvo vatreno kršenje ima na Baniji.

Od prvih zarobljenih tenkova ustrojava Oklopnu bojnu 4. gardijske brigade da bi konačno 10. studenog 1992. godine postao njezin zapovjednik.

Za vrijeme Operacije Maslenica njegova bojna kod Kašića razbija srpske tenkove, tu je i ranjen za vrijeme obilaska položaja kada je minobacačka granata pala 2-3 metra od njega. Unatoč ranama po cijelom tijelu a posebno nogama bježi iz zadarske bolnice i vraća se na ratište.

Nakon Maslenice radi na daljnjem opremanju Oklopne bojne te prolazi šibensko bojište jednom, a zadarsko dvaput, prije nego je 1. listopada 1993. prepustio mjesto zapovjednika mlađima i postao načelnik oklopnih postrojbi 4.gbr.

Godinu dana kasnije postaje načelnik brigade, a zbog ranjavanja dozapovjednika Damira Krstičevića preuzima vodstvo u operacijama pripremama za Operaciju Oluju, Zima '94, Ljeto '95 za vrijeme koje je osobno prevodio napredovanje u Bosansko Grahovo.

Kao zamjenik zapovjednika u Oluji prvi je sa svojim tenkistima ušao u Knin, Šipovo i Drvar. Poginuo je u borbama na prilazima Mrkonjić Grada 9. listopada 1995. godine za vrijeme operacije Južni potez.

4. gbr je u spomen na njega dobila naziv Pauci.

U spomen na njega i nastavni centar za obuku u Sinju, kao i glavni trg u Marini, te kulturna udruga i kino dvorana nose njegovo ime.


Čin:

• 1992. - bojnik

• stožerni brigadir • general bojnik, posmrtno

Dužnosti: • 1991. – zapovjednik samostalne satnije

• 18. lipnja 1992. – zapovjednik Oklopne satnije 4. gbr

• 10. studenog 1992. – zapovjednik Oklopne bojne 4. gbr • 1. listopada 1993. – načelnik oklopnih postrojbi 4.gbr • 1. listopada 1994. – načelnik stožera 4. gbr • krajem srpanja 1995. - zamjenik zapovjednika 4. gbr

Umro:

Poginuo je u borbi 9. listopada 1995. godine u Mrkonjić Gradu, u zadnjoj bitci i zadnjim minutama domovinskog rata.

Vječno počivalište mu je u rodnom Pozorcu (općina Marina) na groblju Gospe od Anđela.

Izvori i literatura:

• Janko Bobetko: Sve moje bitke Izvor: www.vojska.net/hrv/zivotopis/m/matijas/andrija/

Još jedan Prilog o Andriji Matijaš-Pauku - general-bojniku HV


Andrija Matijaš-Pauk rodio se 31. srpnja 1947. godine u Marini (Pozorac) kraj Trogira. Kao mlad odabire vojni poziv, te odlazi u školu za oklopno-mehanizirane postrojbe u Banja Luci. Vremenom shvaća odnose koji su vladali u tadašnjoj JNA pa se posvećuje struci i sportu. Tako zakratko postaje jedno od najpoznatijih imena u vojnom sportu i vrstan poznavatelj tenkova i oklopne borbe.


Dolazak hrvatske samostalnosti dočekao je spreman i odmah se pridružuje rijeci dragovoljaca u obrani Domovine. Svoje «vatreno krštenje» doživio je na Baniji (borbe kod Siska, Viduševca, Karlovca i Duge Rese). Nakon toga prelazi u 4. gardijsku brigadu i ustrojava samostalnu tenkovsku satniju, a 10. studenog 1992. i oklopnu bojnu 4. gbr, kojoj postaje zapovjednikom.


Slijedile su borbe za Dubrovnik i Neretvu, akcija «Maslenica», probijanje neprijateljske crte kod Islama Latinskog i glasovita bitka kod Kašića, gdje je Matijaš sa svojim momcima dotukao neprijatelja. U akciji «Maslenica» Matijaš je triput ranjen u jednom danu, a u zadarskoj bolnici ostao je samo toliko dok su mu liječnici sanirali rane i odmah se vratio na bojište.


Nakon «Maslenice» Matijaš opet prolazi i šibensko i zadarsko bojište, a 1.10.1993. preuzima mjesto načelnika oklopa 4. gbr. i tako dobiva vremena za daljnji ustroj i opremanje postrojbe. A te ratne godine, pripremajući se već tada sa svojim oklopnjacima za oslobađanje Knina, Matijaš je u svom dnevniku zapisao: «Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja». Ono što je tada zapisao kasnije se i ostvarilo.


01.10.1994. godine preuzima dužnost načelnika stožera 4. gbr, a potom zbog ranjavanja zapovjednika brigade, tada brigadira Krstičevića, preuzima vodstvo u pripremnim akcijama za «Oluju»; «Zima 94», «Skok 1 i 2» i «Ljeto 95».


01.08.1995. Matijaš postaje zamjenikom zapovjednika 4. gbr. U akciji «Oluja» prvi sa svojim tenkistima ulazi u Knin, Šipovo i Drvar. Slijedi akcija «Južni potez» u kojoj pogiba 09.10.1995. Pogiba u naletu, junački, kako je i živio. Njegovi su suborci znali kako je njihov general otišao da bi ostao, ostao zauvijek u njihovim srcima i u imenu njihove brigade, 4. gardijske brigade – «Pauci».


General-bojnik Andrija Matijaš-Pauk odlikovan je «Ordenom kneza Domagoja», «Ordenom bana Jelačića», «Ordenom Nikole Šubića Zrinskog» i «Spomenicom Domovinskog rata».


Izvor: Domovinski rat on line

view all

General Andrija -"Pauk" Matijaš's Timeline

1947
July 31, 1947
Trogir, Split-Dalmatia, Croatia
1995
October 9, 1995
Age 48
????
Trogir, Split-Dalmatia, Croatia