Adolf Ignjo Waldinger

Is your surname Waldinger?

Research the Waldinger family

Adolf Ignjo Waldinger's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Adolf Ignjo Waldinger

Birthdate: (61)
Birthplace: Osijek, Croatia
Death: December 7, 1904 (61)
Osijek, Croatia
Immediate Family:

Husband of Klara Waldinger
Father of Alfons Waldinger and Matija Waldinger

Managed by: Tihomir Radanović
Last Updated:

About Adolf Ignjo Waldinger

http://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Waldinger

http://essekeri.hr/bio/30-adolf-waldinger

Središnja ličnost osječkog slikarstva 19. stoljeća svakako je Adolf Waldinger. Podrijetlom je iz osječke obitelji. Početnu slikarsku poduku primio je od Huge Conrada von Hötzendorfa, kod kojeg uči od 1855. do 1861. godine od koga je učio slikati olovkom i u akvarelu.

Godine 1861. odlazi u Beč na tamošnju Akademiju lijepih umjetnosti i ostaje dva semestra nakon čega radi u privatnim ateljeima bečkih slikara. U to vrijeme putuje po Bavarskoj, Austriji i sjevernoj Italiji.

U Osijek se vratio 1869. godine gdje se ubrzo zapošljava na tadašnjoj Realnoj gimnaziji i radi kao učitelj crtanja do 1879. godine. Prema nekim zapisima, to je ujedno i vrijeme njegovog slikarskog vrhunca i grafičke majstorije. Kasnije je isti posao učitelja crtanja obavljao i na tadašnjoj osječkoj šegrtskoj školi.

Kako je to zapisao Oto Švajcer, njegov život je bio mukotrpan, u stalnoj borbi za materijalno opstojanje. Slike Šuma, Pogled u Olevano, Mlin u šumi, Pejsaž s dvije seljanke, Stari hrast i neka druga, majstorska su slikarska ostvarenja. Posvetio je glavnu pozornost drveću i bilju, što je osnovna tema njegova crtačkog opusa. Zaljubljen u hrastova stabla, pratio je njihov rast i raščlanjivanje u grane i grančice. Crtao je prizemno bilje, šaš, trstiku, egzaktnošću koja podsjeća na Durerove crteže travka i busenja. Poneki od tih crteža odlikuju se klasičnom zatvorenošću linije mirnog, harmoničkog toka. Na nekim crtežima ugljenom (šumski predjeli i šumski interijeri) postizao je nobičnu zračnost i lelujavost. Crtež olovkom Na rubu šume iz 1884. godine antologijsko je djelo crtačke umjetnosti. Adolf Waldinger umro je sam i neshvaćen da bi se tek nakon mnogo godina kasnije prepoznala vrijednost njegovog slikarstva.

Svom istaknutom umjetniku grad Osijek se odužio bistom postavljenom na šetalištu Petra Preradovića, imenovanjem ulice u samom središtu gradu, kao i galerijom nazvanom po njegovu imenu u staroj gradskoj jezgri Tvrđi. Osim toga, u Osijeku djeluje i udruga nazvana Adolf Waldinger, koja u suradnji s Gradskom i sveučilišnom knjižnicom povremeno organizira tečajeve crtanja i slikanja.

view all

Adolf Ignjo Waldinger's Timeline

1843
June 16, 1843
Osijek, Croatia
1880
July 21, 1880
Age 37
1889
1889
Age 45
1904
December 7, 1904
Age 61
Osijek, Croatia