Milovan Baletić

Is your surname Baletić?

Research the Baletić family

Milovan Baletić's Geni Profile

Records for Milovan Baletić

367 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Milovan Baletić

Birthdate: (74)
Birthplace: Zaostrog
Death: July 13, 2005 (74)
Zagreb
Immediate Family:

Son of Jure Baletić and Ane Baletić
Husband of <private> Baletić
Father of Borna Baletić and Private User
Brother of Tihomir Mate Rajko Baletić; Mate Milenko Baletić; Dragica Matutinović (Baletić) and <private> Babić (Baletić)
Half brother of Ante Baletić; Andrijana Mande Baletić; Anka Rosanda Baletić and Mate Ladislav Baletić

Managed by: Lara Urlić(Bartulović)
Last Updated:
view all 14

Immediate Family

About Milovan Baletić

UGLEDNI NOVINAR I PRVI ŠEF VLADINA UREDA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Rođen je 1930. u Zaostrogu, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a postdiplomski studij odslušao je u Napulju. Od 1954. godine bavio se profesionalno novinarstvom u Vjesniku, VUS-u, Večernjem listu, obavljajući različite funkcije, od novinara, inozemnog dopisnika do glavnog i odgovornog urednika.

Hrvatsko proljeće je 1971. dočekao na mjestu glavnog i odgovornog urednika Vjesnika. Nakon sjednice tadašnjega političkog vodstva u Karađorđevu, smijenjen je sa svih novinarskih i javnih dužnosti i isključen iz Društva novinara. Dva desetljeća živio je u potpunoj profesionalnoj i političkoj izoliranosti. Za to vrijeme se bavio izučavanjem ekonomskih integracija, književnim i publicističkim radom pa objavljuje knjige "Povratak Židova u zemlju Izraelovu", a krajem osamdesetih "Ljudi 1971. — prekinuta šutnja". S uspostavom samostalne Hrvatske ponovno se profesionalno aktivirao: od 1990. bio je predsjednik Poslovodnog odbora izdavačke kuće Vjesnik do njezine privatizacije, a 1991. je imenovan za pomoćnika ministra informiranja, a zatim za predstojnika Vladina Ureda za odnose s javnošću, odakle je otišao u mirovinu.

Uz poslove glasnogovornika Vlade, priredio je i publikaciju "Hrvatska — 1994.", bila je to prva "osnovna knjiga ili osobna iskaznica države Hrvatske", prvi izvor informacija o mladoj državi, pravnim i gospodarskim prilikama, povijesti i kulturi. Poslužila je domaćim, a prije svega stranim čitateljima, ponajprije novinarima kao prvi izvor činjenica o Hrvatskoj, a osobito o agresiji na Hrvatsku od 1990. do 1992.

view all

Milovan Baletić's Timeline

1930
July 17, 1930
Zaostrog
2005
July 13, 2005
Age 74
Zagreb