Is your surname Horthy?

Research the Horthy family

Miklós Horthy's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Miklós Horthy

Birthdate: (88)
Birthplace: Kenderes, Szolnok, Hungary
Death: Died in Estoril, Portugal
Immediate Family:

Son of István Horthy and Paula Halasy
Husband of Magdolna Jószáshelyi Purgly
Father of Magdolna Horthy; Paulette Fay - Károlyi; Istvan Horthy and Miklós Horthy
Brother of István Horthy; Zoltán Horthy; Béla Horthy; Paula Horthy; Erzsébet Horthy and 3 others

Managed by: Private User
Last Updated:

About Miklós Horthy

nemesi előneve: nagybányai, Magyarország kormányzója (1920-1944)

http://mek.oszk.hu/02300/02398/02398.pdf(Isépy Dezső könyve)

http://kozsditamas.info/archivum/136-a-kormanyzo-es-a-szekely-vervonal

http://en.wikipedia.org/wiki/Mikl%C3%B3s_Horthy


http://www.mult-kor.hu/20130102_ungvary_lehetnenk_megertobbek_horthyval_szemben
http://vilagszep.postr.hu/post-028 ESTORIL

----------------------------


Horthy kitüntetései: http://www.vitezirend.co.hu/Tradition/horthy_kituntetesei.htm ---------------------------- Sztálin kijelentése Horthy Miklósról:

http://www.youtube.com/watch?v=1b_9HOEE2UE ---------------------------- Horthy magyar és államférfi:

http://www.erdelyinaplo.ro/elo-emlekezet/horthy-miklos-magyar-es-allamferfi ------------------------------- https://www.youtube.com/watch?v=3wwTFlSh-5o ------------------------------- https://www.youtube.com/watch?v=iH6w3R235GI ----------------------------- Históriában 2005-ben: http://www.historia.hu/archivum/2005/0503horthy.htm : Horthy Miklós levele Sztálinhoz (V. Muszatov)

Tábornagy úr!

A végveszélyben lévő népem nevében és érdekében fordulok Önhöz. Ezt a magyar nép nevében teszem, amely nem felelős ezért a háborúért. Egy évezred és különösen az utolsó évtized során a szomszédos német kolosszus volt hatással népünk sorsára. Megint csak éppen e hatás alatt kerültünk bele ebbe a sajnálatra méltó háborúba a Szovjetunió ellen. Külön ki kell hangsúlyoznom azt a tényt, hogy szegény országomat a német "ötödik hadoszlop" ténylegesen megszállta. Ez a nagymértékű megszállás éppen abban az időben kezdődött, amikor a német haderők Románia és Bulgária területére léptek. Végeredményben a német ügynökök Magyarországon gondosan nyomon követtek minden mozgást és minden lépést, és a legfontosabb hírek és jelentések soha nem jutottak el hozzám. Most jutott tudomásomra, hogy a Kassára és Munkácsra mért légitámadás [1941] után Molotov külügyminiszter a magyar követtel folytatott egyik beszélgetése során kihangsúlyozta a Szovjetunió békés szándékait Magyarország iránt. Ha ez valóban így volt, ez balsorsszerű, mert abban az időben erről nem kaptam hírt. Az igazság érdekében közölni szeretném Önnel, hogy mi soha senkitől nem akartunk egy hüvelyknyit sem elvenni olyan területből, ami jog szerint nem lenne a mienk. Ellenkezőleg, a románok foglalták el Besszarábiát a saját orosz szövetségesüktől az első világháború után, és ők akarták Szovjet-Oroszország jelentős részét elfoglalni a németek segítségével a második világháború ideje alatt. Tovább, amikor 1940-ben szándékunkban állt a magyarok iránt Erdélyben tanúsított szörnyűséges magatartásnak véget vetni, a románok újból segítséget kértek Németországtól, megkérték Hitlert, hogy segítsen nekik megkapniuk ennek a földterületnek legalább egy részét a bécsi döntés révén. Küldöm a teljes jogkörrel rendelkező delegációmat a béketárgyalások lefolytatására, és kérem Önt, hogy kegyelmezzen meg szerencsétlen országunknak, melynek történelmi érdemei vannak, és melynek népe az orosz néppel oly sok közös vonással rendelkezik. Legyen szíves, használja fel befolyását a szövetségeseire azzal a céllal, hogy a feltételek, amelyeket kidolgoznak, összeegyeztethetők legyenek népeink érdekeivel és becsületével, és azok valóban a békés életet és a biztos jövőt szolgálják. Megragadom az alkalmat, hogy kifejezzem Önnek, Sztálin Tábornagy úr, legmélyebb tiszteletemet.

Őszinte híve: Horthy

P.S. Tekintettel arra, hogy hadseregeink még mindig a határokon vannak és országunkba jelentős német haderők törtek be, kérem, hogy levelemet diszkréten kezelje mindaddig, míg képesek nem leszünk úrrá lenni a helyzeten.

  • Az angol nyelvű levél orosz levéltárból származó xeroxmásolatát V. Muszatov orosz történész, jelenleg Oroszország budapesti nagykövete bocsátotta rendelkezésünkre. (A szerk.)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


War ein österreich-ungarnischer Admiral, ungarnischer Politiker und als langjähriges Staatsoberhaupt des Königreiches Ungarn 1920-1944.


Genetics: I2a-Din-N (I2a1b3a) http://www.eupedia.com/europe/Haplogroup_I2_Y-DNA.shtml#famous_people

view all

Miklós Horthy's Timeline

1868
June 18, 1868
Kenderes, Szolnok, Hungary
1902
June 5, 1902
Age 33
Pula, Općina Pula, Istria County, Croatia
1903
August 14, 1903
Age 35
Pula, Općina Pula, Istria County, Croatia
1904
December 9, 1904
Age 36
Pula, Općina Pula, Istria County, Croatia
1907
February 14, 1907
Age 38
Pola
1957
February 9, 1957
Age 88
Estoril, Portugal