Stjepan Dabiša Stjepanović

Is your surname Stjepanović?

Research the Stjepanović family

Stjepan Dabiša Stjepanović's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Stjepan Dabiša Stjepanović (Vladislavić)

Birthdate: (116)
Death: 1395 (116)
Immediate Family:

Son of Vladislav Kotromanić and ? nezakonita Kotromanić
Husband of Jelena Gruba Vladisavić
Father of Stana Banić; Вук Кнежевич and Парчия Кнежевич
Half brother of Marija von Helfenstein; Stjepan Tvrtko I Ostoja Kotromanić, I; Lucia Dobrinović; Vuk Kotromanić and Stanislava Kotromanić

Occupation: Kralj Bosne (1392-1396)
Managed by: Henn Sarv
Last Updated:

About Stjepan Dabiša Stjepanović

Na početku svoje vladavine uspio je održati svoje posjede, ali uskoro je protiv njegove vlasti u dalmatinskim gradovima počela raditi Dubrovačka republika, a njegove pozicije sve je više počeo ugrožavati i napuljski kralj Ladislav, koje je imenovao Ivaniša Horvata za glavnom namjesnika u Ugarskoj, a za bana u Hrvatskoj Hrvoja i Vuka Vukčića, sve protivnike Sigismunda. Prve tri godine vladavine pokazuju slabljenje bosanskog kraljevstva, a vrijedno spomena je samo odbijanje turskog napada 1392. g. Na unutrašnjem planu u prvi plan sve više izbija krupna bosanska vlastela. Među prvima su se isticali Sankovići u dubrovačkom zaleđu, koji Dubrovčanima 1391. prepuštaju Konavle i tvrđavu Sokol, a Dubrovčani im zauzvrat plaćaju tribut. I braća Hrvoje i Vuk Hrvatinić dolaze u otvoreni sukob sa Ivanišom Paližnom zahtijevajući od njega da im ustupi Ostrovicu i Vranu. Hrvoje 1393. stupa u kontakt s Sigismundom i obećava mu vjernost protiv svih, osim Dabiše. Uskoro dolazi i do podjele bosanskih velikaša i hrvatskih, koji ostaju na strani Ladislava. 1394. javno su se razišli Dabiša i Ivaniš Horvat. Tada 1394. u dobroskoj bitci Sigismund poražava Horvate i surovo ih kažnjava, a u logoru pod Doborom pokorio mu se i sam Dabiša. On se odrekao vlasti nad Hrvatskom i Dalmacijom, a bosanska vlastela su pristala na na mjesto kralja nakon njegove smrti bude izabran Sigismund. S druge strane temeljem tog “Đakovačkog ugovora” ugarski kralj je primio Dabišu i bosanske velikaše pod svoju zaštitu. Tako je Bosna bila vraćena u granice iz vremena prije Tvrtka I. Uskoro je Dabiša umro 1395. g.

    Njegovom smrću otvorilo se pitanje nasljednika. Sigismund je na osnovu dogovora pod Doborom pohitao u Bosnu, ali bosanska vlastela je požurila da izabere Dabišinu udovicu Jelenu. Zauzet drugim poslovima oko pripreme Nikopoljske bitke, na kraju je Sigismund prihvatio ovaj izbor. Tako je Bosna krenula u novom smjeru osamostaljivanja i jačanja velikaških obitelji koji će okončati u poč. 15. st. Kraljica nije mogla niti jednu odluku donijeti bez suglasnosti velmoža. 
view all

Stjepan Dabiša Stjepanović's Timeline