Mladen II Šubić Bribirski, ban

public profile

Is your surname Šubić Bribirski?

Research the Šubić Bribirski family

Mladen II Šubić Bribirski, ban's Geni Profile

Records for Mladen II Šubić Bribirski

201 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Mladen II Šubić Bribirski, ban

Birthdate: (73)
Death: 1343 (73)
Immediate Family:

Son of Pavao I Šubić Bribirski and Ursa Šubić
Father of Elizabeta Frangepan and Katarina Šubić
Brother of Juraj II Šubić Zrinski Bribirski; Pavao II Šubić Bribirski; Gergely - Grgur IV Šubić Bribirski; Proda Buffalis (Šubić) and Marko IV Šubić Bribirski

Managed by: Private User
Last Updated:

About Mladen II Šubić Bribirski, ban

Mladen II Šubić of Bribir (1270-1343) - Count of Bribir, Ban of Croatia, Ban of Bosnia and Lord of the all Bosnia

Kada je nakon smrti Pavla I. dana 1. svibnja 1312. godine njegov sin Mladen postao hrvatsko-dalmatinskim banom, prilike u Hrvatskoj bile su razmjerno mirne. Mladi hrvatsko-ugarski kralj Karlo Robert Anžuvinski nije imao čvrstu vlast u južnoj Hrvatskoj, ali u to vrijeme nije ju ni pokušavao uspostaviti silom. Tako je Mladen II. na svojem prostranom području, sa sjedištem u Bribiru, odnosno Skradinu, imao praktički skoro neprikosnovenu i neograničenu vlast. Kralj je to tolerirao između ostalog i zbog toga, jer mu je Mladenov otac Pavao pomogao da se domogne kraljevskog trona. Kako je Pavao bio moćan i utjecajan, priskrbio si je i da je njegova banska čast bila od kralja potvrđena kao nasljedna, pa je Mladen automatizmom stupio na banski položaj.

Situacija sa suparničkom Mletačkom Republikom, koja je imala stalne aspiracije prema istočnoj jadranskoj obali, a eskalirala neprijateljstvima oko grada Zadra, postupno se do 1314. godine smirila, dok je u Bosni Mladen uspio nekako naći zajednički jezik s mladim Stjepanom II. Kotromanićem, tada najznačajnijim tamošnjim feudalcem i budućim bosanskim banom.

Ipak, s vremenom je Mladen došao u sukobe, najčešće zbog vlasništva, s hrvatskim velikašima u svom širem susjedstvu, među ostalima s knezovima Krčkim - budućim Frankopanima, zatim Kurjakovićima - knezovima Krbavskim, potomcima starohrvatskog plemena Gusićia, pa Nelipićima iz plemena Svačića, Mihovilovićima, gospodarima župe Hlijevno (današnje Livno itd., te s nekim gradovima na jadranskoj obali, poglavito Šibenikom i Trogirom.


Source of the Photo:Temesvári Jenő(Nagykanizsa)

view all

Mladen II Šubić Bribirski, ban's Timeline